świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka płatków chilli (dopasuj ilość do swoich preferencji) – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 100 ml oliwy z oliwek – tarty parmezan do posypania – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej i zachować około 1/2 szklanki wody z gotującego się(...)partiami, cały czas podgrzewając makaron i mieszając. Prawdopodobnie nie zużyjesz całej zachowanej wody, wystarczy jej tyle, aby sos stał się kremowy. Na tym etapie można dodać jeszcze nieco tartego parmezanu do makaronu. Makaron na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i wymieszaj. Makaron od razu przekładaj na talerze, dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp tartym parmezanem. Podawaj. Artykuł Prosty
nietylkopasta.plkoniec wsypuję mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową , a po nich wlewam mleko. Foremkę do pieczenia wykładam papierem, chociaż można ją również nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Następnie wylewam do niej ciasto, na którego wierzchu układam owoce czerwonej porzeczki . Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ponad 40 minut, studzę i posypuję(...)czerwoną porzeczką. Do miski włożyć miękkie masło , dodać cukier puder oraz szczyptę soli i utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Kolejno, dodać po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodać tartą skórkę pomarańczową , po niej przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, a na koniec wlać mleko. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać do niej przygotowane
MeCooksłososia jest bardzo proste. Zaczynamy od umieszczenia wszystkich składników w misce. Składniki to: filet z łososia (może być już upieczony, ale można też wykorzystać świeżą rybę), jajko, bułka tarta, majonez, musztarda i duuuuużo zieleniny. Wszystko mieszamy, formujemy i smażymy. Do tego pyszna surówka, pieczone ziemniaczki i pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 łyżka koperku posiekanego 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko sól, pieprz olej do smażenia Sos jogurtowy 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Na-talerzu.pljeden przepis, który jest właściwie identyczny jak dzisiejszy. Lub, ten dzisiejszy będzie identyczny jak poprzedni. Różnica między nimi jest taka, że dzisiejszy jest klasyczny, bo użyłam do niego bułki tartej, w pierwszym użyłam orzechów. Coraz częściej na blogu wracam jednak do tradycyjnych przepisów, dlatego dzisiejszego posta nie mogło zabraknąć. I żeby nie było, pojawią się różnie propozycje(...)zarzucić różnościami, może kogoś czymś zainspiruję. Składniki: 5 jajek pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ćwierć szklanki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy (można użyć masła klarowanego) Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy. Ugotowane jajka, kroimy wzdłuż na pół (użyjcie bardzo ostrego nożna
KardamonovyPasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś(...)ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych śliwek
Kardamonovypieczarek 100 g cebuli (1 nieduża sztuka) 100 g ogórków kiszonych 1 jajko pęczek natki pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi) Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Do zrobienia kotletów potrzebować przede wszystkim: miski oraz patelni z grubym dnem. Krok(...)kulkę i lekko spłaszczam. Możesz też uformować podłużne kotlety w formie roladki. Następnie odstawiam na talerzu na tacce w celu usmażenia. Jeśli chcesz, możesz też obtoczyć kotlety w bułce tartej. Moje kotlety mielone obtaczam w bułce tartej, tak jak na zdjęciu powyżej. Krok 5 – smażę kotlety mielone Na patelni rozgrzewam tłuszcz (olej roślinny lub smalec np gęsi
Ania gotujeszalotka SKŁADNIKI FETA: – 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200 g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety – 1 jajko rozmiar M – 4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki płynnego miodu – olej do smażenia SKŁADNIKI POZOSTAŁE: – 100-150 g ugotowanego ryżu – świeża kolendra i świeży koperek do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż ugotuj zgodnie z przepisem(...)dopraw na koniec dodatkową solą. FETA Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, a później najlepiej powtórz tę czynność ponownie, aby panierka była bardziej solidna. Na koniec dopraw panierkę pieprzem
nietylkopasta.plprzede wszystkim smaczne. Na zakończenie, po wkur….sąsiadów, tłuczkiem do mięsa 🙂 zapraszam Cię mój drogi czytelniku — podglądaczu na niedzielny polski obiad. Składniki Mięso Schab Maślana Mąka Jajko Bułka tarta Smalec Masło Sól Pieprz Młoda kapusta Młoda kapusta Smalec Masło Ocet jabłkowy Sól Pieprz Mąka Purée ziemniaczane Ziemniaki Masło Mleko Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso – zacznij(...)dzień wcześniej Po pierwsze schab włóż do maślanki i schowaj na noc, do lodówki. Po drugie rozbij mięso dość mocno. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść kawałek smalcu i masła. W międzyczasie kotlety obtocz w mące, jajku, bułce tartej i ostrożnie połóż je na rozgrzaną patelnię i smaż na złoto – brązowy kolor, z dwóch stron. Kapusta
RafalCookdnia poprzedniego). Na 3-4 porcje: 200-230 g makaronu np penne 1 cebula 1 duża pierś z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu + do posypania gotowego dania garść/dwie garście orzechów laskowych oliwa do smażenia ulubione przyprawy do kurczaka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni(...)wyraźnie zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki. Gotowy szpinak przekładamy do wysokiego garnka. Dodajemy tarty parmezan oraz około 5 łyżek oliwy z oliwek. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie pure. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Oczyszczone mięso kroimy w dosyć drobną kostkę. Oprószamy
Smaki Na TalerzuLemoniada arbuzowa z miętą to przepis na prosty i orzeźwiający napój. Lemoniada jest naturalnie słodka i świetnie sprawdzi się jako… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z czereśniami i kokosowym kremem (tarta, galette) Ciasto, do którego przygotowanie nie potrzebujesz formy. Nie wymaga również wykonania wielu czynności – wykonanie jest naprawdę bardzo proste, a… ZOBACZ PRZEPIS Lekki sernik na jogurtach(...)PRZEPIS PIERNIKOWY DESER z malinami Kiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany?… ZOBACZ PRZEPIS TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK ciasta
Via GustoPołączenie aksamitnego, waniliowego budyniu z kwaskowatego rabarbaru jest tak dobre, że na jednym kawałku trudno poprzestać;) Do przygotowania spodu tej tarty użyłam wegańskich ciasteczek i masła kokosowego, a budyń ugotowałam na owsianym "mleku". Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Składniki: 2 op. ciastek wegańskich 50g masła kokosowego lub roślinnej margaryny 350ml napoju roślinnego(...)piekarnika, piec 20 minut w temp 180stC. Rabarbar ma być miękki, ale pozostać w kawałkach. Ciasteczka zblendować, dodać roztopione masło/margarynę, zmiksować. Powstałą masę wysypać do formy na tartę, ugnieść na dnie. Użyłam formy z wyjmowanym dnem o długości 30cm. Można również wykorzystać formę o średnicy 22-24cm. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować
Obiad gotowyskompletowaniu wspomnianych wyżej składników można się zabrać za finalne przygotowanie placków ziemniaczanych. W tym celu wykonuje się kilka prostych czynności, a mianowicie: w pierwszej kolejności obiera się ziemniaki i trze się je na tarce o drobnych oczkach (alternatywą jest zmielenie ziemniaków przy pomocy maszynki do mielenia z prawidłowo dobraną nakładką), z uzyskanej masy usuwa się nadmiar wody (w przeciwnym razie
Kuchnia MagdaLenypora na chrzan. Składniki (4 porcje): - 2 szklanki bulionu - 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka owsianego - 1 szklanka roślinnej śmietanki - 50 g tartego chrzanu - sól, pieprz - 4 łyżki białego wina (Grüner Veltliner) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 kromki starego chleba i olej - szczypiorek, tarty chrzan Przygotowanie(...)kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki. 5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek. 6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem
Roślinożerni urlopowiczecieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni klasycznej. Aby przygotować barszcz biały potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Do jego przygotowania potrzebujemy m.in. białej kiełbasy, zakwasu pszennego, wędzonego boczku, tartego chrzanu oraz majeranku. Barszcz biały najlepiej smakuje podany z kromką chleba i jajkiem ugotowanym na twardo. Ciasto na lane kluski to tylko jajko i mąka pszenna - przygotowanie jest niezwykle proste(...)potrzebne następujące składniki: 1,5 - 2 szklanki pszennego zakwasu na barszcz biały 1,5 litra wody lub wywaru mięsnego 200g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2-3 białe, surowe kiełbaski 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku około 100ml śmietany 30% jajka ugotowane na twardo do podania Ciasto na lane kluski
Moja Książka Kucharskapodejścia. Ze względu na jego rzadką konsystencję, trudno jest uformować z niego okrągłe klopsiki, dlatego moje klopsiki mają płaski kształt. Możliwe, że zastanawiacie się, dlaczego nie dodaję do farszu tartej bułki, aby ułatwić formowanie klopsików. Po pierwsze, tarta bułka dla mnie jest niepotrzebnym źródłem węglowodanów o niskiej wartości odżywczej. Po drugie, zbyt gęsty farsz może sprawić(...)klopsiki będą zbyt suche. Aby uniknąć takiej sytuacji, zamiast tartej bułki, dodaję startą cukinię. Dzięki temu klopsiki są miękkie i soczyste, a cukinia dodaje im niepowtarzalnego smaku. Polecam wypróbować tę wersję klopsików z kurczaka, na pewno nie pożałujecie! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na klopsiki z mielonego kurczaka z użyciem różnych dodatków. Pyszne klopsiki na obiad można przyrządzić dodając
codojedzenia