tarta - 42848 przepisów (strona:392/2857)

Austria - Styryjska zupa chrzanowa (Krensuppe) 161

pora na chrzan. Składniki (4 porcje): - 2 szklanki bulionu  - 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka owsianego - 1 szklanka roślinnej śmietanki - 50 g tartego chrzanu - sól, pieprz - 4 łyżki białego wina (Grüner Veltliner) - 1 łyżeczka soku z cytryny  - 2 kromki starego chleba i olej - szczypiorek, tarty chrzan Przygotowanie(...)kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki. 5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek. 6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem

Roślinożerni urlopowicze
Barszcz biały z lanymi kluseczkami 89

cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kuchni klasycznej. Aby przygotować barszcz biały potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników. Do jego przygotowania potrzebujemy m.in. białej kiełbasy, zakwasu pszennego, wędzonego boczku, tartego chrzanu oraz majeranku. Barszcz biały najlepiej smakuje podany z kromką chleba i jajkiem ugotowanym na twardo. Ciasto na lane kluski to tylko jajko i mąka pszenna - przygotowanie jest niezwykle proste(...)potrzebne następujące składniki: 1,5 - 2 szklanki pszennego zakwasu na barszcz biały 1,5 litra wody lub wywaru mięsnego 200g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2-3 białe, surowe kiełbaski 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku około 100ml śmietany 30% jajka ugotowane na twardo do podania Ciasto na lane kluski

Moja Książka Kucharska
Klopsiki z kurczaka 111

podejścia. Ze względu na jego rzadką konsystencję, trudno jest uformować z niego okrągłe klopsiki, dlatego moje klopsiki mają płaski kształt. Możliwe, że zastanawiacie się, dlaczego nie dodaję do farszu tartej bułki, aby ułatwić formowanie klopsików. Po pierwsze, tarta bułka dla mnie jest niepotrzebnym źródłem węglowodanów o niskiej wartości odżywczej. Po drugie, zbyt gęsty farsz może sprawić(...)klopsiki będą zbyt suche. Aby uniknąć takiej sytuacji, zamiast tartej bułki, dodaję startą cukinię. Dzięki temu klopsiki są miękkie i soczyste, a cukinia dodaje im niepowtarzalnego smaku. Polecam wypróbować tę wersję klopsików z kurczaka, na pewno nie pożałujecie! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na klopsiki z mielonego kurczaka z użyciem różnych dodatków. Pyszne klopsiki na obiad można przyrządzić dodając

codojedzenia
Jajka przepiórcze w aromatycznej, chrupiącej panierce. Wielkanocny hit 117

czasem trzeba sobie życie ułatwić, nie pozbawiając go smaku składniki : 36 jajek przepiórczych (2 wytłoczki po 18 szt) 2 jajka kurze ( lub 6 przepiórczych ) 2 szklanki dobrej jakości bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ( może być zwykła nie wędzona ) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki białego(...)minut. Odcedź i schłodź zimną wodą do całkowitego wystygnięcia. To bardzo ważne, gdyż przerwanie procesu gotowania sprawi że żółto zachowa apetyczny kolor. Obierz delikatnie ze skorupek. Wsyp bułkę tartą do miseczki. W osobnym pojemniku roztrzep, surowe jajka kurze z przyprawami z listy oraz solą do smaku. Następnie obtaczaj jajeczka przepiórcze w jajku i bułce tartej

Ogrodnik w podróży
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem w sosie koperkowym 169

Szukasz pomysłu na wege obiad? Proponuję smaczną pieczeń jajeczno-pieczarkową z ryżem i sosem koperkowym. W towarzystwie tartych buraczków z cebulą smakuje po prostu obłędnie. Taka pieczeń to coś w sam raz dla fanów pieczarkowych smaków. Jeśli chcesz, możesz sos koperkowy podmienić właśnie na sos pieczarkowy, wówczas będzie to już prawdziwe pieczarkowe szaleństwo. Uwaga! Pamiętaj, aby nie gotować wszystkich(...)jajek. Dwa będą potrzebne na surowo Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem: 3/4 szkl. ryżu 10 jajek 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 cebula kilka łyżek bułki tartej mielona papryka szczypta kurkumy sól, pieprz 1 łyżka oleju Sos koperkowy: 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka mąki 1 i 1/4 szkl. bulionu warzywnego 3/4 szkl. śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej

Smaki Na Talerzu
Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia! Jak zrobić krem z kwaśnej śmietany? 148

smaku. Z brzoskwiniami z puszki można również zrobić sernik. Sprawdź przepis na sernik z kaszy jaglanej – https://viagusto.pl/sernik-z-kaszy-jaglanej-z-brzoskiwniami-i-kokosem/ Kolejnym pomysłem jest wykorzystanie brzoskwiń z puszki do przygotowania tarty. Takie desery zwykle składają się z kruchego ciasta, na którym układa się plasterki brzoskwini, a następnie wypełnia się kremem lub budyniem. Takie tarty z brzoskwinią(...)idealne na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Oprócz ciast i tart, brzoskwinie z puszki można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, takich jak puddingi, musy czy dżemy. Do przygotowania takiego puddingu wystarczy wymieszać mleko, cukier i skrobię z brzoskwiniami z puszki, a następnie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podobnie można przygotować mus z brzoskwini, który doskonale smakuje

Via Gusto
Barszcz chrzanowy 88

zawsze z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami. Barszcz chrzanowy będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji. Barszcz chrzanowy na wywarze mięsno-jarzynowym z ziemniakami, tartym chrzanem, czosnkiem i podsmażonym boczkiem. Barszcz jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki są proste i łatwo dostępne.  Barszcz chrzanowy Barszcz chrzanowy. Oto składniki i przyprawy potrzebne(...)ugotowania barszczu: 1,5 litra wywaru z kości i warzyw 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę około 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 roztarte z solą ząbki czosnku listek laurowy po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego sól i pieprz do smaku  posiekana natka pietruszki 100ml śmietany 30% jajka

Moja Książka Kucharska
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM – przekąska z ciasta francuskiego 136

cynamonem. Zwijaj ciasto w ruloniki i włóż na blaszkę. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste. Tarta z szpinakiem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem feta to idealna przekąska dla miłośników świeżych ziół i sera. Potrzebujesz tylko kilku składników: ciasta francuskiego(...)szpinaku, sera feta, jajek, śmietany i ulubionych przypraw, takich jak sól, pieprz i czosnek. Aby przygotować tartę z szpinakiem i serem feta, należy rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na blaszce. Następnie na ciasto ułóż liście szpinaku i pokruszony ser feta. Wymieszaj jajka ze śmietaną i przyprawami i wlej na ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około

Via Gusto
KLOPSY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ 101

jajek ugotowanych na twardo 100 g kaszy jaglanej 2 jajka (surowe) 1 mała czerwona papryka 1/2  zielonej papryki 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz słodka i ostra papryka zielenina: koperek, natka lub szczypiorek olej dodatkowo (ale nie obowiązkowo) 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego Wykonanie: Zacznijmy od ugotowania kaszy. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie(...)posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z pulpecikami z cielęciny 106

cebula 1 spora łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie: ostra papryczka garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa na pulpeciki: 300g cielęciny  3 łyżki bułki tartej 40g tartego Parmezanu 1 jajko oliwa  sól i pieprz do smaku Wykonanie: cielęcinę mielimy na drobnym sitku. Marchew, cebulę i selera obieramy i siekamy (najlepiej się(...)robi mezzaluną , tylko na palce uważać trzeba 😜), czosnek obieramy; do zmielonego mięsa dodajemy tartą bułkę, Parmezan i jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy niewielkie pulpeciki (wielkości małego orzecha włoskiego); na szerokiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy i na gorącej podsmażamy nasze pulpeciki, obracając od czasu do czasu aż nam się

Pasta Po Polsku
Kotlety mielone z kurczaka 106

pewnością będę je robić częściej. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko kajzerka + mleko do namoczenia sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze). 2. Do mięsa dodać drobniutko posiekaną cebulkę (można ją również zmielić(...)mięsem), zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut. 3. Z masy mięsnej uformować kotleciki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Kolorowe Ragù 142

łodygi Fasolka szparagowa 200 gram Pomidor bez skórki 2-3 sztuki Cebula 1 sztuka Czosnek 1-2 ząbki Chili 0.5 sztuki Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Prażona bułka tarta Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze pokrój warzywa w drobną kostkę. Po drugie z kiełbasy usuń błonkę i pokrój ją na małe kawałki(...)trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć kiełbasę i dość mocno ją podsmaż. Po czwarte wrzuć warzywa, wymieszaj i smaż chwilę. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na wczesne al dente. Po piąte wlej kubek, dwa, wody z gotowania makaronu do Ragù i gotuj, aż warzywa zmiękną. Po szóste przełóż makaron oczywiście bezpośrednio z rondla

RafalCook
Biała pizza z kurczakiem i szpinakiem 111

mała pojedyncza pierś z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, curry, sól, pieprz) 1/2 małej cebuli 1 kulka mozzarelli w zalewie 100 g tartej mozzarelli kilka garści świeżego szpinaku przyprawy do szpinaku: granulowany czosnek, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej) Biały sos: 1 mała główka czosnku 90 g sera ricotta suszony tymianek, oregano, bazylia(...)Ricottę rozcieramy z tymiankiem, oregano, bazylią oraz upieczonym czosnkiem wyciśniętym z osłonek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto na pizzę wałkujemy na płaski placek. Smarujemy białym sosem, posypujemy tartą mozzarellą oraz kurczakiem, piórkami cebuli i szpinakiem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki białą mozzarellę. Pieczemy przez około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. UWAGI

Smaki Na Talerzu
Lasagne z tuńczykiem i boczniakami 125

czosnek, 750 g passaty pomidorowej, oliwa z oliwek, 1 opakowanie makaronu do lasagne (u mnie wyszło 16 płatów makaronu), 20 g masła, 30 g mąki pszennej, 300 ml mleka, tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" zioła prowansalskie, 300 g tartego sera mozarella, 60 g parmezanu - opcjonalnie Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę(...)Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze kolejne 10 minut tak, aby nasz ser z wierzchu idealnie się zarumienił. Po tym czasie wyciągamy formę, z wierzchu całość możemy posypać jeszcze tartym parmezanem.  Aby nasza lasagne ładnie wyszła z formy musimy odczekać jakieś 15 minut aby całość delikatnie się ostudziła. Po tym czasie możemy kroić i zajadać się pysznym daniem

Przepis na Dzień Dobry
Kotlety brokułowe 120

półtora sztuki więc polecamy PRZEPIS KOTLETY BROKUŁOWE Składniki: 500g brokuła 4 ząbki czosnku 5 ugotowanych ziemniaków 1 duży por 50ml oliwy z oliwek + do smażenia kotletów 1 szkl bułki tartej + do obtaczania kotletów 1 jajko sól 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić kotlety brokułowe: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy łyżeczkę soli. Czosnek obieramy(...)stanie się miękki. W ostatniej minucie do pora dajemy ostatni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Brokuły przekładamy do miski, blendujemy za pomocą ręcznego blendera. Do brokuła dodajemy bułkę tartą oraz przesmażonego pora, mieszamy. Następnie do brokuła dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ugotowane ziemniaki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Kiedy smak

Dorota Smakuje