Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione. forma: forma 15 x 26 cm. Składniki: ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia 4 łyżki zimnej wody sól, pieprz nadzienie: 500 g pora 25 g masła 300 ml mleka 4 gałązki tymianku 4 jajka ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty 125 g miękkiego sera koziego 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią
Mama Gotujeduża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę(...)BUDYŃ : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 3 łyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut
Kulinarne Fantazje Mariolimiejscu chciałabym Was namówić do przygotowania tarty z łososiem i szpinakiem. To jedna z moich ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe
zadanie-gotowanieSkładniki: 220 g mąki (np. Tortowa T450), 125 masła, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, opcjonalnie: przyprawy (papryka, zioła, czosnek) Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z
rozgotowanaKawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna, słodka i zapachem kusząca. Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna. Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy
Moniki SmakołykiPełnoziarnista tarta z rabarbarem(...)orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi rabarbaru 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Tarta z rabarbarem
czarrna od kuchnileci. Dopiero jedne się skończyły, a tu już kolejne, zaraz lato i tak w kółko :) Strasznie ten czas biegnie. Czasem mam wrażenie, że za szybko. U mnie dziś tarta, dawno nie było, mąż miał ochotę, więc zrobiłam :) Wersja z samymi warzywami, bez mięsa, ale moi panowie obaj zadowoleni :)) Miłego dnia Wam życzę :) Składniki ciasto: 1 1/2 szklanki mąki(...)łyżki śmietany 18% Farsz: 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki sera cheddar kawałek cukinii garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 suszone pomidory kukurydza rukola do posypania tarty sól pieprz rukola Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na ciasto nakładamy folię aluminiową i ja wysypałam fasolę. Ciasto
kruche babeczkiCiasto z rabarbarem Tarta rabarbarowa Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Muffinki rabarbarowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa
Passions hobbies lifeposypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami lub tak jak ja- drobną fasolką. Piec ok 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku(...)sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ciasto na 4 tarty o średnicy(...)mąki pszennej graham Młynomag 150 g masła 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki ok. … Czytaj dalej Pełnoziarniste mini-tarty
czarrna od kuchniTARTA Z BOTWINĄ na francuskim spodzie, ze sporą porcją dobrego... Artykuł FRANCUSKA TARTA Z BOTWINĄ I SEREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINETARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJako, że tarta dobra na wszystko, to na deser pasuje idealnie. Mini tarty można z powodzeniem wykonać jako jedną dużą … ale po co ;) Twarożkowe tarteletki Danie Przekąski , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 9 Porcje 9 Składniki 150 g mąka orkiszowa 30 g masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
KucharzycaTarta z kremem budyniowym i truskawkami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy(...)wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26 cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki
Pelusiowa Kuchniajakiś najgorszy. Marzena zjadła spory kawałek i nawet się nie skrzywiła ;) Dzięki! :) Ja nie byłem do końca przekonany... Jednak tak bardzo chciałem się pochwalić moją nową foremką do tarty ;), że postanowiłem zrobić jeszcze jedną wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny(...)łyżek cukru 100 ml maślanki 2 łyżki mąki nasionka z 1 laski wanilii 2 (1 + 1) łyżeczki cynamonu 1 (1/2 + 1/2) łyżeczka gałki muszkatołowej Wykonanie: Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć spód widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ułożyć jabłka dosyć ciasno
zadanie-gotowanie