tarta - 42848 przepisów (strona:388/2857)

Kotleciki z bobu w sosie kurkowym 167

wypróbowania przepisu! Składniki na kotlety: około 250 g ugotowanego bobu 200 g białego serka 1 cebula 1 łyżka masła ghee sól, pieprz 4 gałązki mięty 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300g kurek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła ghee sól, pieprz koperek Wykonanie: bób(...)musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była za luźna dodać wg potrzeby 1 lub 2 łyżki bułki tartej, tak by łatwo było uformować kotlety. Odstawić masę, by stężała. Formować wilgotnymi dłońmi owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce, następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z wiśniami 176

weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę. Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać

Ciastkozercy
Mini tarty orkiszowe z botwiną, szparagami, mini cukinią, pleśniowym serem i jajkiem 115

Mini tarty, wprost na kilka kęsów, to moja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii(...)przekraczać 0,5 cm. Ciasto kroję na kwadraty 12 cm x 12 cm. Dodatkowo z ciasta wykrawa kilka pasków o maksymalnej szerokości 0,5 cm z których tworzę ranty tarty. Aby ranty lepiej się przyklejały zwilżam brzegi wyciętych kwadratów wodą. Przygotowane spody przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Mango Papaja
Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym 261

tarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty) spód 150 g czekoladowych ciasteczek 75 g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant krem 500g serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg

DefinicjaSmaku
Tarta z owocami 96

się do wiosny, spragnieni kolorów po bezbarwnej, szarej zimie nie możemy się już doczekać, aby zobaczyć budzącą się naturę i wyłaniające zewsząd kolory. To niecierpliwe czekanie może umilić tarta z owocami, która jest doskonałym lekarstwem na deficyt(...)barw. Pyszna, puszysta, tęczowa każdemu poprawi humor. Sama już po pierwszym kawałku byłam „cała w skowronkach” i aż wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Tarta zniknęła błyskawicznie, ale ten wiosenny romans, zamierzam jeszcze nie raz powtórzyć… Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 2 żółtka

Fitsweet.me
Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów 217

jajka sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) 1/2 łyżki oliwy opcjonalnie: 3-5 łyżki tartego parmezanu 1-2 łyżki sezamu do posypania Przygotowanie: Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi(...)wyłóż na pataty razem z brokułami.  Jajka wywieszaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C

SzczyptaSmaQ
FRANCUSKA TARTA Z BOTWINĄ I SEREM 115

TARTA Z BOTWINĄ na francuskim spodzie, ze sporą porcją dobrego... Artykuł FRANCUSKA TARTA Z BOTWINĄ I SEREM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tarta czekoladowa z Oreo i truskawkami 99

ciasteczek Oreo 100 g masła Przygotowanie: Ciasteczka Oreo miksujemy razem z nadzieniem.  Dodajemy miękkie masło (można całkiem roztopić) i miksujemy razem z ciasteczkami.  Formę do tarty lub tortownicę smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy zmiksowane ciastka z masłem. Palcami dokładnie wylepiamy dno i brzeg formy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia kremu.  Składniki na krem(...)masłem.   Śmietanę ubijamy i łączymy z czekoladą.  Krem wykładamy na zastygnięty spód i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy przez ok. 2 godziny, przed podaniem układamy na tarcie truskawki. Smacznego

bistro mama
Tarta serowa ze szparagami 134

Tarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować

Pełny talerz
Krucha tarta z rabarbarem 143

ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Tarta kokosowa a la Bounty (wegańska) - bez cukru, laktozy, glutenu, jajek 149

spodziewałam się gościa, który kokos bardzo lubi! Powiem Wam, że jestem mile zaskoczona smakiem! Nawet dla osoby, który za kokosem nie przepada tarta byłą przepyszna! A zdjęcia tarcie zrobiła gościnnie Magdalena Ziemiańska - dziękuję (tylko dwa ostatnie są moje)! Dla kogo: dla wegan dla wszystkich fanów Bounty dla kokosomaniaków Składniki na spód: 100g orzechów włoskich 50g orzechów nerkowca

Mania Wypiekania
Wielkanocna tarta z serkiem, szpinakiem, groszkiem i jajkami przepiórczymi na pieprznym cieście 139

mniej lub bardziej „jajowe” 🍳.  Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe 🍳. Tartę na cieście z jajami 🍳, z masą jajeczną 🍳 z zielonymi dodatkami 🍀, wykończoną przepiórczymi jajkami 🍳, z serowymi kosteczkami ⃞. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości 😈 nadałam. Tak nietypowo, ale słonecznie ☀, kolorowo  🌈 . Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki(...)ciasto przelewamy masę śmietanowo jajeczną, dodajemy na całej powierzchni groszek oraz odcedzony z zalewy serek w kostkach. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy ok. 30 min. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy masa się upiekła. Wyjmujemy upieczoną tartę, wbijamy na wierzch  jajka przepiórcze i wstawiamy na ok. 2-3 min z powrotem do piekarnika, żeby

Moniki Smakołyki
Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem 184

Bardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół.  Składniki:  2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem

Niezły Młynek
W biegu: tarta wyśmienita 215

Pysznych propozycji na tarty ciąg dalszy SKŁADNIKI: na spód: 2 szklanki mąki 150g masła (pół dużej osełki) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano nadzienie: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie 4 cebulki szalotki 1 pęczek pietruszki 1 mała garść(...)orzechów włoskich 3 jajka 200ml śmietany 30% 1/4 małej łyżeczki proszkowanego czosnku odrobina chilli sól i pieprz do smaku ok. 10 dużych płatków parmezanu PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na spód tarty łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do okrągłej formy

Kuchnia w biegu
Tarta Marshmallow 200

domu nie ma na nią amatorów, więc zagłębiłam się czeluściach moich segregatorów z przepisami na słodkości w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto apetyczna tarta, która z pewnością na stałe zagości na naszym stole.   Składniki: Na ciasto: 115 g miękkiego masła Szklanka maki pszennej Szklanka mąki razowej żytniej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki(...)kremówki Dodatkowo:100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny) Łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy

Pyry na Gaz