tarta - 42848 przepisów (strona:388/2857)

Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 165

Ciekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i  pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej  100 g masła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka(...)ciasto i dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i wstawić do niego schłodzony spód tarty na około 15-20 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Łososia pokroić w paski, a pomidorki na połówki.  W misce wymieszać jajka ze śmietaną

wyzwania kuchenne
Świąteczna tarta do barszczu 288

Pyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina .  Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy(...)płynów odparuje – około 60 minut. Grzyby mieszamy z cebulą, siekamy drobno lub chwilę blendujemy, mieszamy z ugotowaną kapustą. Przygotowany farsz umieszczamy na sicie i odciskamy nadmiar soku. Upieczony spód tarty wypełniamy farszem, lekko dociskamy i ozdabiamy kawałkami wcześniej odłożonego ciasta. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
TARTA KRAKERSOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 154

soli ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy zmielone krakersy z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy. Powstałą masą wylepiamy formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Brokuła myjemy, rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy(...)żółtko rozbełtujemy i mieszamy ze śmietanką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wrzucamy do śmietanki z jajkami. Wszystko mieszamy, a następnie zalewamy składniki na tarcie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawna tarta z grillowaną dynią i rozmarynem 130

Znacie mnie już prawie dwa lata i już chyba wiecie, że poza wszelkim curry najbardziej lubię wytrawne tarty (prawidłowa nazwa to quiche). Jest to rodzaj obiadu jaki najlepiej zrobić dzień wcześniej (wieczorem), bo najlepiej smakuje na drugi dzień, a mi dodatkowo w temperaturze pokojowej, czyli po prostu przechowuję na blacie kuchennym (oczywiście po warunkiem, że piekę wieczorem(...)całej reszty, a na tym ułóż podsmażoną dynię. Posyp lekko podprażonymi orzeszkami i ewentualnie szczyptą soli. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 190 -200 C. Smacznego! Artykuł Wytrawna tarta z grillowaną dynią i rozmarynem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tarta gruszkowa z gorgonzolą i kurczakiem 121

ciasto..wlać wodę. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki. Rozwałkowany spód przełożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C. Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca na 15 min w 180 st C.... Smacznego

Gaździnka warzy
ekspresowa tarta malinowa 146

czasie w rondelku roztapiam masło (tak aby nie zdążyło zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki na czas(...)przygotowywania masy. Mascarpone mieszam z cukrem pudrem. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie łączę z mascarpone. Gotową masę wykładam na ciasteczkowy spód, na wierzchu układam maliny lekko dociskając.  Tarta powinna się chłodzić minimum 2 godziny zanim zaczniemy ją kroić. Smacznego

Cook&Love
Kokosowa tarta z jabłkami 133

oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie:   2 jabłka,  sok z 1/2 cytryny,  5 łyżek cukru,  50g wiórków kokosowych,  50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda

Z miłości do słodkości
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 337

wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego efektu! Czytaj więcej >> 5)  TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 241

wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego efektu! Czytaj więcej >> 5)  TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z dynią i grzybami 162

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Śmietanę mieszamy z jajkami

KasiaiKrzysiu.pl
Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami 187

Nastała jesień i nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej zawinęłabym się w kocyk i czytała aż do wiosny. Dzisiejsza tarta jest właśnie takim milusim kocykiem, po której czuje się błogość i przyjemną senność bo takie dobre. A tak przy okazji, Gabi mnie zaskakuje, bo mając tyle lat (87) nie jadła tak wielu potraw, wielu warzyw po prostu(...)mleko połączone z mąką. Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami. Całość piecz nie dłużej niż 30 minut w temp. 180-190 C. Smacznego!       Artykuł Wytrawna tarta z pieczonymi bulwami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 142

drodze z jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage! :D Orkiszowa tarte flambée z kozim serem Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki orkiszowej 110g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 200g koziego niefermentowanego sera 2 jabłka(...)poukładaj podsmażone plastry jabłka i cebulę. Oprósz pieprzem. 8. Piecz w 200*C przez 20min. 9. Szpinak umyj, a z miodu, octu i soli zrób dressing. 10. Podawaj ciepłą tartę ze szpinakiem polanym miodowym dressingiem. SMACZNEGO

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką 97

Kolejna bezglutenowa, wytrawna tarta - tym razem z mięsem (polędwiczką i słodką, młoda marchewką). Danie bardzo smaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: ciasto:  180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik) 130 g  masła    1 jajko 1/2 łyżeczka soli farsz: 300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej 2 marchewki 200 g jogurtu(...)oczkach. Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką 241

Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco.  SKŁADNIKI: kruche ciasto(...)mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj delikatnie na stole podsypanym mąką ryżową i wyłóż min wysmarowana tłuszczem formę do tarty lub tortownicę ( zostaw bok ok.2-3 cm). Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Nadzienie: Wiśnie umieść na sicie by odsączyć

Kuchnia bezglutenowa
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 155

drugim, na każdym brzegu kwadratu). Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kwadratem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty - tylko środek, brzegi pozostawić nie obciążone) piec ok 15 - 18 minut.  Zdjąć obciążenie i papier, i  podpiec bez obciążenia jeszcze parę minut ( ok 5 -10 minut

Stare Gary