tarta - 42848 przepisów (strona:388/2857)

Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 192

chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie, spokojnie i wesoło, zapominając o troskach codzienności. Wesołych Świąt! Mazurek z matcha Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem(...)Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe tartaletki 156

gorzkiej czekolady, ponadto: biała czekolada do dekoracji, migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek. Przygotowanie: Foremki  do pieczenia wysmarowujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką, sylikonowych nie potrzeba. Tarte orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, małe kostki czekolady i stopniowo dolewamy śmietanki. Podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy(...)upieczeniu studzimy. Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami. Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tarte. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 179

Cześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry(...)Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec. Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście

Moja pasja smaku
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 168

wiadomość jest taka, że w ciągu roku można taki upiec, nazywając po prostu tartą. I nikt nie prawa się przyczepić! Mazurek porzeczkowo-jogurtowy Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa jogurtowo-porzeczkowa: 170g jogurtu greckiego 170 g czarnych porzeczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z tuńczykiem 138

Wytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je jeść na ciepło i na zimno.  Ja robię je dość rzadko,więc postanowiłam to zmienić , bo  pole do popisu, biorąc(...)uwagę składniki, których możemy używać jest w tym temacie ogromne. Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany

Bon appetit mon amie
Francuska tarta jabłkowa 167

Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około(...)brzeg ciasta pozostawić wolny.  Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta. Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci

wyzwania kuchenne
Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim 150

szybko i szybko zniknie z talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi każdemu zmarzluchowi. Polecam serdecznie. Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety warzywne 231

marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku  pieprz do smaku  5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce(...)Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym

Krakowskie smaki Ani
Korzenna tarta z czatni i bezą 146

kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki i moreli.  Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier puder i miksujemy(...)masa będzie błyszcząca - około 3 minut od dodania ostatniej porcji cukru. Białka wykładamy na tartę.  Piekarnik podgrzewamy do 230*C w opcji grill, wsadzamy tartę na około minutę - aż piana ładnie się zarumieni

Gotowanie i blogowanie
TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ 281

Wszyscy – tak sądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną. Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi dzień, gdy nadzienie oddało nieco wilgoci ciastu, stała się jeszcze lepsza. Połączenie gryki, cukinii i bryndzy okazało się strzałem w dziesiątkę, a całość doskonale... Czytaj

Mam To Na Widelcu
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 198

Orzeźwiająca tarta cytrynowa Mam pustkę w głowie, nie wiem co by tu napisać o tej tarcie...Może tak po prostu...maślany kruchy spód, cytrynowy, orzeźwiający, bardzo kwaskowaty krem cytrynowy i słodka puchowa beza, pychota. Dłużej reklamować nie będę.  Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g masła 70 g cukru 2 żółtka szczypta soli krem cytrynowy(...)Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotować foremkę na tartę, wysmarować ją masłem i wyłożyć ciasto, pamiętając o dokładnym dociśnięciu boków i brzegów.  Ponakłuwać widelcem ciasto (ciasto wówczas równo nam wyrośnie) i wstawić do piekarnika na 20 minut

na moim stole...
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 194

łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni(...)delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać). Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
Quiche z brokułami i gorgonzolą 160

Kruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal(...)mąkę rozcierając palcami. Dodać żółtko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód

maniapieczenia
Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... 189

Tarta z kremem mascarpone i brzoskwiniami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię(...)wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki

Pelusiowa Kuchnia
Tarta kakaowo chałwowa 149

Kruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to "Niebo w gębie" się poczuje. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  200 g masła, 400 g mąki, 1 jajo(...)następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi. Tarte przez  pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy ok. 20 min. Skręcamy całkiem temp. i tarte pozostawiamy

Moniki Smakołyki