Krucha, chrupiąca tarta ze szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej 120g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1 jajko 170g śmietany 30% 150g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki(...)szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć. 3. Jajko wymieszać ze śmietaną, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Na podpieczony spód tarty wylać masę serowo-śmietanową, na wierchu ułożyć obok siebie szparagi i oprószyć solą i pieprzem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki oleju bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 1/2 szkl. mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, cukier Dodatkowo: około 100 g tartej mozzarelli listki bazylii Przygotowujemy naleśniki (np wg TEGO przepisu, z pomniejszeniem ilości cukru do około 1/2 łyżeczki LUB piwne naleśniki wg TEGO przepisu). Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno(...)Gotowe naleśniki układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu naleśników rozprowadzamy sos pomidorowy, Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po tym czasie naleśniki posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10-15 minut (do rozpuszczenia się sera). Przed podaniem posypujemy bazylią
Smaki Na TalerzuKrucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plLubię tarty. Szczególnie te o wyrazistym smaku. Feta, owczy jogurt i czosnek taki smak zapewnia. Pyszna wytrawna tarta
Stare GarySmaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację. Forma 23/29 cm SKŁADNIKI: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Nadzienie: 1 cukinia 7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka(...)pieprzu do smaku Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut w piekarniku . W tym czasie przygotować nadzienie: Cebulę obrać pokroić
Wanilia i Kardamonchwilę smażyć cały czas mieszając. Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy i wyrównać. Przed podaniem schodzić przez około 1,5 godziny. Smacznego Artykuł Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminemięsa z rosołu i ryżu Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 40 minut Składniki 300 g gotowanego mięsa z rosołu 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka szklanka bułki tartej średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Mięso, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa, a następnie(...)ryżem. 2 Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest za rzadka, dodajcie odrobinę bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 3 Formujemy z niej kotleciki i obtaczamy każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien on zakrywać całe dno patelni
Kuchnia Bazyliijest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię. Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali(...)kulką lodów waniliowych. Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest prosto. A lo dziękuję za ten przepis. Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTarta czekoladowa z delikatnym kremem z gorzkiej(...)czekolady i bitą śmietaną. Intensywnie czekoladowa, ciężka i sycąca, choć równocześnie nie za słodka. Dobrze się kroi, jest bardzo podzielna i już mały kawałek wystarcza, aby się nasycić. Tarta jest pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu. Choć spód jest cienki i kruchutki, dobrze trzyma krem, którego jest dość sporo i który w momencie wstawiania do piekarnika jest bardzo
cool and mintytartę, którą z kurczakiem oraz pieczarkami przygotowałam, i na bazie sosu śmietanowo - ziołowego zapiekałam. Sos gotowy ze śmietanką, serem połączyłam i fajnie przyprawami doprawiłam. Tarta wyszła niebanalnie, smakowała oryginalnie. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 00 g masła, 250 g mąki, 1 jajo, 1 łyżeczka soli, 0pcjonalnie 1-2 łyżki(...)sosie śmietanowo – ziołowym Winiary i dokładnie mieszamy. Kurczaka z pieczarkami przekładamy na upieczone ciasto, zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Przed podaniem dodajemy świeże listki bazylii. Tak przygotowaną tarte pieczemy w 180°C, ok. 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Smacznego :) Według mojego przepisu ⇒ WINIARY
Moniki Smakołykitakże smaczne i nadają się do wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i soczyste. Tarta z nimi jest naprawdę dobra. TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM Składniki: (forma 23cm) ciasto : 220 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 140g zimnego masła, 1 żółtko 2 łyżki wody krem: 260 ml mleka
Bon appetit mon amieodciśnięciu ok. 640 g) 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 małe marchewki (u mnie pomarańczowa i fioletowa, która niestety zbladła po upieczeniu) 4 jajka chili 150 ml bułki tartej (w wersji bez glutenu można zastąpić mąką z tapioki; nie polecam mąki ani kaszy kukurydzianej, bo zmienia smak) 100 ml oleju (u mnie arachidowy, bo zachowuje swe wartości mimo temperatury(...)Cukinię mocno odcisnąć w rękach i przełożyć do dużej miski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Dodać do cukinii. Rozbełtać jajka. Rozdrobnić chili. Odłożyć łyżeczkę bułki tartej. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać dokładnie ze sobą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przełożyć masę do keksówki. Wyrównać powierzchnię i posypać resztą bułki tartej. Keksówkę włożyć
Weekendy w domu i ogrodzieplan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się […] Artykuł Tarta z truskawkami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopekoktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie […] Artykuł Mini tarta z truskawkami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope