tarta - 42848 przepisów (strona:377/2857)

Pierogi z jagodami 149

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne. Pierogi z jagodami SKŁADNIKI: CIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE jagody - 230 g cukier bułka tarta - 1 łyżeczka Do polania pierogów śmietana cukier jagody do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO(...)miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić.  NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej

Kuchnia Danusi
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 187

mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu z borówek do mięs  1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy(...)około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki możemy upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni. Ja osobiście wolę usmażyć, gdyż dzięki temu uzyskuję bazę do sosu. Jeśli decydujecie

Mania Gotowania
Kotlety mielone Idealne! 212

wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem w większą kostkę, bo taka mi bardziej smakuje. Bułkę zamaczamy(...)ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 6 minut z każdej strony. Kotlety serwujemy z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Placek ziemniaczany pieczony 130

marchewka 1 lub 2 -2 jaja -parmezan tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę zmiksowana w blenderze i mieszamy. Ja to zrobiłam wszystko w CC Major i pasta wyszła elegancko. Szklane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować.  Pieczemy dobre

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem 166

tarcie. Prosto elegancko i smacznie... Składniki -200 g mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Włoskie kotleciki mielone w towarzystwie ziaren 194

salsie pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz(...)jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem wkąłdamy do miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 174

dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch. Blachę- najlepiejnajwiekszą jaką mamy- gdyż lasagne upieczone(...)wystudzone można śmiało zamrozić!----- wysmarować dokładnie masłem. Na dno wylać sos .Ułożyć obik siebie płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów lasagne, sos, beszamel i ser..i tak w kółko. Osttania warstwa to zawsze sos+beszamel+ser. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około pół godziny, można ciut więcej. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze

Z Kuchni Do Kuchni
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 327

się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę masła(...)łyżkę), dodajemy 3 łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę po wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy. 5. PODANIE Do misek nakładamy sporą porcję mac & cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego

Nerds Kitchen
Pasztet z jajek 227

szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je  w misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną(...)przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę. Kroimy po ostudzeniu

Kulinarne przygody Gatity
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 215

schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy(...)pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami. W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z winogronem i kozim serem 197

serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią(...)patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery

Kolizje Smaków
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 206

Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność. Ilość porcji: duża forma do tarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany(...)posypujemy na tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie ściąć. Podajemy

Kolizje Smaków
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 270

Wczorajszy dzień zaowocował nowymi przepisami, którymi oczywiście od razu się dzielimy. :-) Na pierwszy ogień idą mini tarty. Przepis na 8 mini tart (średnica 8cm- takie, jak na zdjęciach :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek oliwy 70g masła 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka(...)Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki na farsz: 300g serka naturalnego (np. Almette x 2) 10 suszonych pomidorów

kuchnia do kwadratu
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 141

Tarta z crème patissière i owocami to bardzo wakacyjna propozycje. Puki mamy możliwość zakupu wspaniałych letnich owoców, korzystajmy z okazji. Tarta jest łatwa w wykonaniu, nieco trudności może sprawić krem, ale nie zniechęcajcie się. Wystarczy trzymać się proporcji i dopilnować go podczas podgrzewania, a wszystko powinno pójść bezproblemowo. Jeśli krem okaże się zbyt rzadki(...)wystygnięciu zawsze możecie uratować go dodając odrobinę budyniu do masy po czym podgrzać ją ponownie. Tarta to klasyka kuchni francuskiej, krem   patissière   należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki

Mania Gotowania
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 269

pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.    Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć również mleka). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około(...)minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy. Camembert i papryczkę kroimy w plasterki. Na ciasto francuskie nakładamy pieczarki, papryczkę, salami i pomidorki koktajlowe. Na wierzch rozsypujemy sery. Tartę pieczemy jeszcze przez około 20 minut (termoobieg). insertCookd("b568d868e9a52a85a45195080cbfede0

Mania Gotowania