tarta - 42848 przepisów (strona:372/2857)

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą + film 147

smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta czarnego pieprzu przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z wrzątkiem około(...)litra wsypujemy sól i cukier, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 2 minut cały czas mieszając aż bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy fasolkę. Całość doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia

Smakowite Dania
Pierogi z suszonymi grzybami + film 144

sól                          farsz 200 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 jajko 2 łyżki bułki tartej czarny pieprz sól przepis Umyte grzyby przekładamy do garnka i namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 20 minut, następnie gotujemy je do miękkości pod przykryciem. Ugotowane grzyby(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. Posiekaną cebulę przesmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając. Do większego naczynia przekładamy posiekane grzyby i podsmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i jajko, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, całość starannie mieszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy

Smakowite Dania
KROKIETY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 219

kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy) cebula sol pieprz olej do smażenia na panierkę: jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ja wcześniej przepłukać woda.  Gdy nasza(...)boki do środka, na koniec rolujemy. Nasz krokiet jest prawie gotowy.   P anierowania krokietów.  1.W dwóch osobnych miseczkach: do jednej wsypujemy bułkę tarta, a do drugiej wbijamy i widelcem miksujemy jajko.  2. Naszego krokieta najpierw obtaczamy w jajku, a później w bułce tartej.  3. Smażymy z obu stron

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zapiekany camembert 320

typu camembert (np. Turek 120 g) 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE Jajko roztrzepać w misce lub głębokim talerzu. Do kolejnego wsypać bułkę tartą. Sery obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce (jeżeli panierka wyjdzie cienka można obtoczyć w podwójnej panierce). Na patelnię wlać olej (tak żeby zakrył

Passions hobbies life
Kluski leniwe 147

Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko  50 g mąki  2 szczypty soli 2 łyżki masła  1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym etapem jest urywanie kawałków ciasta i robienie rulonika między dwoma rękami(...)mąką wtedy nie klei się ciasto).  Następnie odcinamy kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 145

miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 ml płynnego miodu 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej owoce: jagody, borówki, maliny cukier puder do posypania Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta(...)masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i... smacznego :) Przed pieczeniem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 194

minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki(...)bułki tartej oraz włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę, zrumieńcie ją najpierw na suchej patelni, a dopiero potem dodajcie masło (w tym przypadku trzeba uważać, aby nie przypalić bułki). Gorące kluski kładzione z serem i dynią wyłożyć na talerze, polać bułką tartą

Moja Delicja
Pierogi z kapustą i grzybami 129

szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia(...)odcisnąć obgotować do miękkości.  Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 174

Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy(...)rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy Zagotowujemy wodę Z masy formujemy roladki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami 166

ząbki czosnku      1 łyżeczka musztardy      1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki      4 łyżki bułki tartej      1 jajko      sól      pieprz     0,5 kg pieczarek     1 łyżka masła Przygotowanie:     Cebulę(...)pokroić w kosteczkę, podsmażyć i wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła.  Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, słodką paprykę, sól, pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć

Amatorka kuchenna
Wzywamy naturalne posiłki 189

szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu  Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka(...)cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki, bo masło było za zimne). Ciacho jest pyszne, wilgotne i bardzo

les mirabelles
Kotlety ziemniaczane 277

studencki. (albo jakiś inny posiłek, nic nie narzucam) Składniki: -0,5-1 kg ugotowanych ziemniaków -jajko -2-4 łyżki mąki -olej do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka -bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki należy ugnieść lub jeśli są już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich jajko i mąkę w odpowiadających(...)stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany

Tanie przepisy studenckie
120. Pasztet selerowy Ewy Wachowicz 88

łyżka sosu sojowego sól pieprz 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu gałka muszkatałowa Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło, bułkę tartą, chrzan i gałkę muszkatałową. Masę dokładnie wymieszać, wylać do keksówki wysmarowanej(...)tłuszczem i wyspanej bułką tarta. Piec przez godzinę w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 194

starciu na tarce mają być 3 - 3.5 szklanki ) - cebula 3 średnie sztuki - jajka surowe 3 szt. - 10 dkg. sera żółtego - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1,5 szklanki bułki tartej - sól, pieprz,domowa wegeta, gałka muszkatołowa - pęczek pietruszki Wykonanie Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce o grubych oczkach tak samo postępuję z cebulą, zasypuje solą(...)pół godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta bananowa z mascarpone i czekoladą. 190

minut do uzyskania zwartej kuli, którą wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie przy użyciu wałka, rozwałkowujemy ciasto w foli spożywczej i przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia do tarty. Ciasto ugniatamy dokładnie na dnie i brzegach oraz widelcem co kilka centymetrów nakłuwamy powierzchnię ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia. Krem: -400 ml mleka(...)mascarpone 200 ml Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy go ubijając mikserem z mascarpone, bananami i cukrem waniliowym przez około 4 minuty. Krem przekładamy na tartę i odkładamy do lodówki na 4 godziny do ścięcia. Gdy czas nas goni, i chcemy, by szybciej się nam krem ściął dodajemy do niego żelatyny. Całość po ścięciu posypujemy wiórkami

BaRepas