tarta - 42848 przepisów (strona:364/2857)

Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 143

tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić(...)pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mielone w sosie. 211

cztery ząbki), pół szklanki mleka, olej, czerwona papryka (ostra i słodka), mąka. Przygotowanie: Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, posypać bułką tartą i zalać ją mlekiem ( tak polać bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W między czasie można już nalać olej na patelnię  by się rozgrzewał. Mięso(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej ( można również obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron tak by uzyskały ciemniejszy kolor. Usmażone kotlety przełożyć do garnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami

W kuchni u Moniki
Devolay z piersi kurczaka. 184

kurczaka - ilość w zależności na ile osób się robi. Ja zrobiłam cztery kotlety, czyli potrzebowałam dwie pojedyncze piersi z kurczaka, 2 jajka, masło, ser żółty, natka pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż, rozbić. Posolić, popieprzyć(...)Położyć po małej kostce masła i sera żółtego, posypać posiekaną natką pietruszki.   Zawinąć. Jajka w talerzu roztrzepać, dodać troszkę soli i pieprzu. Na osobnym talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte mięso maczamy w jajku i bułce tartej, ja tą czynność powtarzam dwa razy. Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu - tak by się

W kuchni u Moniki
Krokiety. 144

szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie ( następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz:   Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami(...)ciasta niż farszu. 3. Gdy jest gotowy farsz i gotowe są naleśniki można zawijać (sposób zawijania pokazany na zdjęciach). 4. Przygotować dwa jajka - roztrzepać. Na drugim talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte krokiety zamoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone. 137

dzieci. Gdy nie ma ich dłużej, to się dopytują kiedy mamusia zrobi mięsko z cebulką.  Składniki: ( na 6 kotletów) 400g mięsa mielonego, 1/2 cebuli, 1 jajko, bułka tarta, kilka(...)łyżek mleka, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia. Przygotowanie:   Do miski wbić jajko, dodać mięso mielone,posolić, popieprzyć, dodać majeranku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posypać bułką tartą, a po bułce polać mlekiem by zmiękła. Wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, najlepiej

W kuchni u Moniki
Schabowy w sezamie. 143

jajka, bułka tarta, sezam, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Przygotowanie:       Mięso (jeżeli jest w całości) pokroić na grubsze plastry, rozbić, osolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z sezamem - sezamu powinno być mniej niż bułki. Rozbić jajka. Tak jak tradycyjne schabowe maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tym razem wymieszanej

W kuchni u Moniki
Krokiety z chleba tostowego z serem żółtym, na szybko. 168

uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta, olej(...)smażenia, pieprz. Przygotowanie: Odciąć skórki od chleba. Chleb rozwałkować. Na każdą kromkę położyć po plasterku sera żółtego i po plasterku wędliny. Jajko roztrzepać z odrobiną pieprzu. Przygotować bułkę tartą. Pomału rozgrzewać olej. Chleb tostowy zwijać w rulon i moczyć w jajku (pamiętać by boki również zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce), następnie obtaczać w bułce tartej

W kuchni u Moniki
Kalafior w panierce 261

wiadomo nie od dziś każdemu smakuje coś innego, więc może akurat komuś bardziej zasmakuje ta wersja kalafiora.   Składniki: kalafior, 1-2 jajka (w zależności od wielkości kalafiora), bułka tarta, olej, przyprawy (wedle własnego smaku; ja użyłam: sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz świeży lubczyk). Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki, ugotować razem z przyprawami. Kalafior ugotować(...)się rozwalał. Odcedzić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać i gdy kalafior jest za mało słony, można do jajka ciut soli dosypać. Różyczki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Makaronowe gniazdka z mielonym 142

pół kostki palmy, 2 łyżki mąki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, kostka rosołowa, 10 dag tartej mozzarelli, 10 dag fety, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki tartej bułki,  tłuszcz do formy, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne(...)smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy

Pobite gary Barbary
Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 166

mąki gryczanej nie ma prawa powstać miękkie opakowanie dla farszu. A jednak! Kolejny dowód na to, że warto eksperymentować i próbować nowych rozwiązań! ;) PIEROGI Z MĄKI GRYCZANEJ Z TARTYMI JABŁKAMI Składniki na farsz: - 500 gram jabłek - 50 gram cukru Przygotowanie farszu: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na grubej (koniecznie!) tarce. Zawijamy starte jabłka(...)mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier i cynamon Przygotowanie ciasta: Mąkę gryczaną przesiewamy na blat/stolnicę i w powstałym z niej kopcu robimy dołek. W ten dołek wlewamy następnie wrzątek z solą

Życie zamknięte w smaku
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 204

sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z łososia 135

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując(...)oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub - lepiej - oliwie z odrobiną oleju (podnosi temperaturę

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z gorgonzolą 124

tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola(...)placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 180

obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy(...)Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy

Smaki Ewy