tarta - 42848 przepisów (strona:364/2857)

Leniwe pierogi 167

każdego dnia. Poniżej sprawdzony i klasyczny przepis na ich wykonanie 30 min 3 składniki: 400 g sera białego 2 jajka opakowanie małego cukru waniliowego ¾ szklanki mąki masło bułka tarta brązowy cukier wykonanie: Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić(...)Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować we wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi leniwe idealnie smakuję w towarzystwie bułki tartej z masłem. Jak ją wykonać? Bardzo prosto ☺ Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać bułkę tartą (musimy tutaj wyczuć jej ilość, wsypując do masła bułkę starajmy się aby wszystko zachowało płynną konsystencję), dodajemy cukier (ilość

Ania i Marcin gotują
Dorsz w panierce z brokułu 211

tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza kroimy na pożądane przez nas kawałki, oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Surowy brokuł ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na bułce tartej robimy placki z przygotowanej masy, układamy filety, przykrywamy plackami masy i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania 150

aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek(...)przyprawę do hamburgerów z grilla  wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać   łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne 2.  Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju  z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki  przełożyć do naczynia żaroodpornego

W królestwie smaków Beaty
Maminkowe zapiekanki z grzybami 138

ugotowanych grzybów ( u nas mrożonych opieńków ) -10 pieczarek -2 cebule -3 jajka -1 szklanka mąki pszennej -pietruszka lub szczypiorek -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -bułka tarta -olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni z olejem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy(...)grzyby mielimy w maszynce. Dodajemy jajko ( znów trafiły nam się dwa żółtka w jednym jajku ), ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Kamionkowe naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki

Maminek kulinarny
Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki 123

mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną(...)żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Cukinia a'la schabowy 152

otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka  2 łyżki mleka bułka tarta sól  pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać(...)mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść cukinię wymoczoną w jajku oraz obtoczoną z każdej strony bułką

Pychotkaaa
Kalafior z jajkami 168

warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi. Proponuję i Wam tak pyszny obiadek. Składniki 1 dorodny kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól cukier Kalafiora podzielić na różyczki, odrzucić grubsze łodygi i ugotować w osolonej  z dodatkiem cukru wodzie. Gotować(...)powinny być rozgotowane, ale miękkie. Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć na wygrzany półmisek po czym skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać na patelni i przyrumienić na nim bułkę tartą. Wierzch i boki kalafiora posypujemy pokrojonym drobno jajkiem, a następnie całość polewamy bułką tartą. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Podajemy gorące. kalafior z jajkami

O kuchni z uczuciem
Leniwe pierogi 145

dziś prezentuję). Można je spożywać zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić(...)Leniwe wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze ok. minutę i wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić łyżkę masła i dosypać łyżkę tartej bułki. Bułka powinna się zrumienić. Dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać, aby dokładnie obtoczyły się w bułeczce. Tak przyrządzone leniwe posypać cukrem lub solą i podawać. Smacznego

MyCookBook.pl
Kluski leniwe 144

boskie. Kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  1 duże jajko szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła cukier mąka do podsypywania Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto(...)kluski nam urosną. Kluski wkładamy porcjami na  gotująca się wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz. Na suchej patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka. Kluski polewamy masłem z tartą bułką i posypujemy cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami 165

jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy oraz drożdże. Odstawiamy(...)całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.  Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy na owoce

Gotowanie moimi oczami
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 121

czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka(...)paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy. Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem

Kolorowy Przepisownik
Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. 154

szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka + 1-2 łyżki * 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia około 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia ** * jeśli nie możemy spożywać mleka można je ewentualnie zamienić na wodę ** Kotleciki można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu(...)całość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem, próbujemy (smak ma być wyrazisty, a nie mdły). Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ze schłodzonej masy formujemy w rękach małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Uwaga! Aby sprawnie formować kotleciki (masa nie lepiła nam się do rąk) przed nabraniem

Słodkie okruszki
Dynia pieczona z szałwią,chili i serem 124

Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę(...)pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Lubelski Kociołek po raz IX – Tarta ze szparagami i chorizo 162

postanowiłyśmy przygotować dania ze szparagami. W akcji biorą udział: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Angelika - http://www.pieceofdelicioustime.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Martyna - http://www.chiliandsugar.blogspot.com/ Tarta ze szparagami i chorizo Składniki : Ciasto: pół szklanki mąki 1/5 kostki masła 1 łyżka(...)wody jajko Nadzienie: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany ok 8 szparagów zielonych (ja zawsze obieram) kilka oliwek 3 suszone pomidory w zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary po czym schładzamy w lodówce przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety mielone nadziane mini mozzarellą 91

jajko, bułka tarta, 125g mini mozzarelli, majeranek, sól, pieprz, 1/2 cebuli, olej, ok.120ml mleka. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawy, mleko, bułkę tartą i wymieszać. Formować kotlety: każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć, położyć mini kulkę mozzarelli i dobrze zlepić, uformować. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty

W kuchni u Moniki