tarta - 42848 przepisów (strona:370/2857)

Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej ziołowej skorupce (Herb-Crusted Pork Tenderloin) 208

mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag) pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę(...)świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu), oliwa z oliwek, pieprz do smaku, sól morska, Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej

Delicious Titbits
Tarta z truskawkami 113

Sezon na truskawki w pełni. Aż żal nie zrobić tarty wypełnionej tymi cudownymi owocami :) Składniki (forma o średnicy 24 cm.):  Spód: 200 g. mąki pszennej 50 g. mąki ryżowej 1 jajko 80 g. masła 50 g. cukru pudru 50 ml. zimnej wody Masa budyniowa: 400 ml. mleka 50 g. mąki jaglanej 25 g. proszku budyniu waniliowego(...)truskawek 60 ml. wody 1/4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru waniliowego Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj i wylep ciastem dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach, połóż papier do pieczenia, który następnie obciąż np. grochem lub fasolą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz

Delicious Place
Tarta prowansalska z kozim serem i pomidorkami 98

przez dodatki z jakimi się go podaje. Zazwyczaj przygotowywałam go w połączeniu z burakiem, ale tym razem wybrałam inny dodatek pomidorki koktajlowe i zioła prowansalskie.  Do przygotowania tej tarty potrzebujemy: 1 ciasto francuskie  100-150 g twarogu koziego ok 20 pomidorków papryczkowych 2 łyżki musztardy stołowej 2 jajka 100 ml śmietany 30% zioła prowansalskie Ciasto rozkładamy(...)formie do tarty i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ceramicznymi kulkami / fasolą / ryżem i pieczemy przez 15 minut w 200 ° C. W międzyczasie rozdrabniamy twaróg w miseczce. Mieszamy w kubeczku śmietanę i jajka. Pomidorki kroimy na połówki. Podpieczone ciasto smarujemy musztardą i wykładamy pomidorki. Całość posypujemy serem i zalewamy jajkami ze śmietaną, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi

Emskie Smaki
Hibiskusowo Śliwkowy Mazurek 106

Tarta która bardzo nam smakowała, ale nie udało mi się jej opublikować w tamtym roku, dlatego nic straconego w tym roku dziele się z Wami tym przepisem. Tarta jest naprawdę wyjątkowa w smaku za sprawą hibiskusa, nie za słodka, odświeżająca i idealna do przekąszenia pomiędzy serniczkami i babami drożdżowymi ;) Myślę że to ostatni przepis przed świętami

Gotowanie...to proste !
Udka a’la gyros 101

gyros to ciekawy pomysł na obiad. Na podsmażone udka wykładamy mieszankę podsmażonych z cebulą pieczarek, czerwoną papryką, ogórki konserwowe oraz kukurydzę. Całość smarujemy majonezowo-ketchupowym sosem, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku. Polecam np na niedzielny obiad. My poniższe składniki podzieliliśmy na 5-6 porcji. Do udek tym razem wybrałam gotowe dodatki – kuleczki ziemniaczane z tygodnia francuskiego(...)oraz Lidlowa surówka familijna. 3 udka bez skóry i kości 1 cebula około 200 g pieczarek 1 mała papryka czerwona 3 ogórki konserwowe malutka puszka kukurydzy 3-4 garście tartego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) przyprawa do gyrosa mielona papryka słodka sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Paprykę i ogórki konserwowe

Smaki Na Talerzu
Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką. 106

Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka.  Oto pyszna tarta.  Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.   Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie  ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.  Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej(...)folię spożywczą.  Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto  na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła.  Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi.  Spód ponakłuwać widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Agusiowe smakołyki
Tarta z pasternakiem i gorgonzolą 106

Taka wytrawna tarta może być miłą odmianą od tradycyjnych obiadów, ale świetnie też będzie smakować na kolację. Jest dosyć syta więc wystarczy dla całej rodziny. Jako dodatek podaj do niej chrupiącą sałatę z warzywami. Życzę smacznego! :)   Składniki (około 8 porcji): 200 g. mąki pszennej 50 g. mąki krupczatki 120 g. zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)Jajka wbij do miski, dodaj obie śmietany, gałkę muszkatołową i listki rozmarynu. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz na środkowym poziomie przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż smażony pasternak i zalej go masą

Delicious Place
Tarta z winogronem i kozim serem 125

Ciebie mega prosty przepis na udaną wykwintną kolację. Ta tarta z pieczonymi winogronami i wędzonym kozim serem będzie idealna na romantyczny wieczór :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 opakowanie wędzonego sera topionego koziego w plasterkach od Goat Farm 2 nieduże pomidory 1 mniejsza kiść winogron 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 2-3 gałązki tymianku(...)papierem do pieczenia.  Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera, a na nim plasterki pomidorów. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 6 minut. Wyjmij tartę i szybko rozłóż na niej pozostałe 3 plasty sera. Posyp winogronami i wstaw do piekarnika jeszcze

Delicious Place
Keto tarta kalafiorowa z borówkami (Paleo, LowCarb) 124

Wydaje Wam się, że kalafior nie idzie w parze z borówkami...? Nic bardziej mylnego! Keto tarta kalafiorowa z borówkami to pyszny dowód na to, że to niezwykle udane połączenie! Słodkie, warzywne, a przede wszystkim niskowęglowodanowe i wysoko odżywcze. Polecam do kawy! Artykuł Keto tarta kalafiorowa z borówkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo

Modern Cave Girl
Ziemniaki nadziewane szynką i serem 99

Przepyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z szynki, tartego sera cheddar, musztardy i kwaśnej śmietany. Ziemniaki przygotowałam w taki sposób, jaki lubię najbardziej. Najpierw krótko je podgotowałam, a potem upiekłam do miękkości, obtoczone mieszanką oleju i przypraw. Po przekrojeniu nałożyłam nadzienie z szynki i sera i wstawiłam na kilka minut do piekarnika, aby ser przyjemnie się roztopił. Pieczone ziemniaki przygotowane(...)połówki wraz z sałatką pomidorową stanowiły dla nas sycącą porcję obiadową. Pycha! na 3 porcje: 3 większe ziemniaki 100 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa) 100 g tartego sera cheddar lub ementaler 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej mielona papryka sól, pieprz olej Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez około

Smaki Na Talerzu
Tarta z jagodami i ricottą 177

Bardzo smaczny deser z dodatkiem jagód i serka ricotta. Tarta delikatna w smaku wręcz rozpływa się w ustach. Artykuł Tarta z jagodami i ricottą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami 101

Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu . A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami . Z podanych poniżej składników upiekłam 4 mini tarty (foremki o średnicy 12 cm). Brzoskwinie lub nektarynki obrać, wyjąć pestki. Pokroić. Migdały zetrzeć

królestwo garów
Pełnoziarniste mini-tarty 198

Składniki: ciasto na 4 tarty o średnicy 12 cm: 220 g mąki pszennej graham Młynomag 150 g masła 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki ok. … Czytaj dalej Pełnoziarniste mini-tarty

czarrna od kuchni
Ryba smażona – z czym podawać? 105

rybą w roli głównej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce. SKŁADNIKI: 4 filety rybne, np. z dorsza, mintaja, polędwica z dorsza 2 jajka bułka tarta lub mąka sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane Do podania: ćwiartki lub talarki cytryny PRZYGOTOWANIE: Filety wyjmij z lodówki, umyj pod zimną, bieżącą wodą, osusz na ręczniku(...)rybę pozwól jej się rozmrozić w lodówce. Nie mocz jej w wodzie. Dalej postępuj jak wyżej. W misce roztrzep jajka, lekko posól i popieprz. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą lub mąkę. Rybę obtocz w jajku, następnie w bułce lub mące. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Dodatki do ryby. Smażoną

Zasmakuj Kuchni