tarta - 42848 przepisów (strona:373/2857)

Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 149

Propozycja na dzisiaj : Krokiety ziemniaczane z meksykańskim sosem. Krokiety ziemniaczane z sosem w stylu meksykańskim:  (4 osoby) Krokiety : 8 dużych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy(...)lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron

vegetanie
Młode ziemniaki z dodatkami :) 122

kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie passaty 2 łyżki kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, bazylia, pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę(...)twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polać sosem. Podawać z młodymi

vegetanie
Cassoulet 188

surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania Wieczór przed gotowaniem Zalać fasolę wodą i zostawić na noc do namoczenia Rano następnego dnia - uwaga, przygotowanie potrawy może nam zając do 7 godzin(...)fasola był w niej lekko zamoczona. Na wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać

W kuchni wieczorem
Kluseczki- leniwe 116

Szybki i pyszny obiad "LENIWE" kluseczki z serem, polane masełkiem z bułką tartą, posypane cukrem... palce lizać. "LENIWE" SKŁADNIKI: 250 g  twarogu, 70 g mąki, 50 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżka cukru(...)łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzchu) gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem

Kuchnia Beaty
Fasolka szparagowa z bułką tartą - do obiadu 137

bardzo smaczną:) Składniki: 3 garście fasolki (tak kupowałam:) nie wiem ile ważyła) 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości Gdy będzie już miękka na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą. Uważać, żeby nie była zbyt sucha, bo się przypali, ale trzeba też uważać, żeby nie była zbyt mokra Ugotowaną(...)fasolkę odcedzamy i przekładamy na patelnię mieszając z bułka tartą Ja podałam do kotletów schabowych i ziemniaków z koperkiem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 150

szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka(...)następnie mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Trzeba kontrolować żeby białka były ubite bardzo dobrze, ale nie należy ich przebić.  Cytrynową masę po ostudzeniu przekładamy na upieczony wcześniej spód tarty. Na samą górę przekładamy ubitą pianę z białek. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. inspiracja : (nadzienie lemon meringue tart) - Ina Garten – Barefoot Contessa. Zmieniłam trochę proporcje jeśli

noteskulinarnyfiga
Kotlety mięsne w cukinii 113

wkrótce :)  Kotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej do smażenia bułka tarta 2 jajka papryka słodka szczypta chili natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieramy ze skórki i kroimy(...)plastry. Usuwamy środek z pestkami tworząc obręcze. Obręcze z cukinii lub kabaczka solimy, posypujemy ziołami i paprykami. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko, i bułkę tartą, aby zagęścić masę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszoną zieloną pietruszką. Obręcze z cukinii napełniamy mięsem, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z parówkami i warzywami 102

obiad lub kolacja na ciepło gotowa. Krokiety z parówkami i warzywami SKŁADNIKI: 6 gotowych naleśników 3 parówki dobrej jakości papryka konserwowa 3 ogórki konserwowe 1 jajko bułka tarta szczypta soli szczypta papryki słodkiej olej do smażenia Parówki obieramy z osłonek i kroimy na połówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Paprykę kroimy na kawałki. Na rozłożonego naleśnika kładziemy(...)nią kawałek papryki i 2-3 kawałeczki ogórka. Całość zwijamy, podwijając boki do środka.  Na talerzu rozmącamy jajko z solą i papryką. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju , z każdej ze stron na złoty kolor

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki mięsne z dodatkami 143

puszki groszku  1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki fasolki czerwonej  1 jajko  sól  pieprz  kawałek sera żółtego ok 150 g  2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek  tłuszcz do wysmarowania foremek  zielona cebulka  PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy(...)dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą .  Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 141

truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki  1 jajko  sól  8 dużych truskawek  2 łyżki masła  3 łyżki bułki tartej  listki mięty do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę(...)ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kalafior zasmażany z bułką tartą. 103

Kalafior zasmażany z bułką tartą. Składniki : 1 kalafior(...)bułki tartej 4-5 łyżek oleju pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Kalafior myjemy pod bieżącą wodą,kruszymy na małe różyczki. Wsypujemy do garnka,gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Nie gotujmy zbyt długo ,aby się nam nie rozgotował ! Gdy już nam się ugotuje,odcedzamy wodę,dodajemy olej,pieprz,sól oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z cukinii 355

grubych oczkach (dobrze odciśniętej) 3 cebule 1,5 szkl. bułki tartej 200 g sera mozarella 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki kurkumy łyżka suszonego tymianku sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej.  Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami. Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy. Przełożyć ostrożnie do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut. Wyjąć i wystudzić w formie

wyzwania kuchenne
Kotlet de volaille - kurczak z masłem czosnkowym 632

kurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki W misce mieszamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki(...)olej aby się dobrze rozgrzał. Na każdej piersi układamy wałeczek z masła i zawijamy. Pamiętajmy, aby dokładnie podwinąć końce i zabezpieczyć wykałaczkami.  Mąkę, jajko i bułkę tarta umieszczamy w osobnych talerzach, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.  Roladki smażymy ok 8-10 min, ja każdą roladkę smażyłam osobno

Kolejny blog o gotowaniu