ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła 50g bułki tartej 1 łyżka cynamonu cukier 1/2 szklanki nalewki morelowej * 1/3 szklanki konfitury z moreli * Suszone morele namoczyć w alkoholu odpowiednio wcześniej (min. kilka godzin, najlepiej przez całą(...)uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut. Ugotowane układać na talerzu i udekorować zrumienioną na maśle tartą bułką oraz morelową konfiturą. Posypać z wierzchu cynamonem. Pycha! * * * P rzepis powstał w ramach promocji Związku Farmerów Południowego Tyrolu – Roter Hahn i bierze udział
KUCHARNIAjajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki(...)golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy pulpeciki i stawiamy na gaz. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy
Projekty ze smakiembrązowym ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy folią, czekamy chwilę aż spęcznieje. Do mięsa(...)dodajemy jajko oraz przyprawy, zmiękczoną bułkę tartą oraz kuskus. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Można je lekko spłaszczyć, aby lepiej się usmażyły. Pulpety smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Ja zazwyczaj tylko lekko przysmażam je na patelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając
KasiekGotuje– 3 łyżki ( + do obtoczenia ) * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, lekko studzimy. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i ulubione przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto. Zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkosól, pieprz ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziarnka ziela angielskiego 1 – 2 jajka 2 bułki Dodatkowo: 3 cebule pokrojone w kostkę olej 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi w małej ilości wody około 1 godziny 30 minut. Cebule pokrojone w kostkę smażyć(...)wraz z namoczonymi bułkami, marchewką i pietruszką. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię
Na słodko lub wytrawniesól, pieprz Dodatkowo: 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda zupełnie odparuje a cebula się zeszkli. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić(...)Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju . Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawniegłębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy A jak to zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był lekko twardy, nie rozleci się podczas panierowania). Odcedzić i pozostawić(...)lekko przestygł. Jajka roztrzepać razem z przyprawami. Różyczki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu). Najlepiej smakuje podawany na ciepło
Kuchnia w opałachłyżeczka mąki pieprz, sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart, jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć(...)formy. Do miski wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy mąkę, tymianek, sól i pieprz. Wlewamy mleka i wbijamy dwa jajka, a całość dokładnie mieszamy i zalewamy całą tartę. Pieczemy przez 40 minut i gotowe. Smacznego ;) Pod spodem mała fotorelacja dla ułatwienia
cookpldobrze odciśnij 1 ząbek czosnku, obierz i rozgnieć sól, czarny pieprz 2 jajka, rozmąć świeża zielona pietruszka, tymianek lub inne zioła - wedle uznania suszona pietruszka bułka tarta, namocz w wodzie i dobrze odciśnij masło + oliwa do smażenia Przygotowanie wywar z suszonych grzybów przecedź przez sitko i odstaw do sosu, grzyby przełóż do miski do ostudzenia rozgrzej(...)ilością, żeby nie skradła smaku grzybów) usmaż 1 kotlecik, skosztuj i w razie konieczności dopraw do smaku resztę masy przesiej przez sitko do miseczki lub na talerz tartą bułkę, przygotuj płaską blaszkę i rozłóż na niej papier do pieczenia z masy grzybowej formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (dłonie możesz
Szybko Szybkowarpowstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj(...)pieróg, następnie formuj kotlet o kształcie, jaki Ci odpowiada (staraj się dokładnie zakleić każdy kotlet, aby masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron
Szybko Szybkowarantyoksydantom zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Składniki (na 2 porcje): - bakłażan - 2 kiełbaski sojowe z papryką Polsoja - średni pomidor - średnia cebula - świeże listki bazylii - pół kulki mozzarelli light tartej - sól - przyprawy wg uznania Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa(...)pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartą mozzarellą. Smacznego
Zdrowie na języku :Pjajka 1 1/2 szklanki bułki tartej natka pietruszki garść vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz(...)przyprawy - wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach
Lawendowe Niebotarty grana padano Oliwa 150 ml bulionu sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano(...)solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJaSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg jabłek(...)masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 100 g cukru pudru sól cynamon 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE musu jabłkowego: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
kulinarnyJaSKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz(...)miksera na niskich obrotach. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę z kominem na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy. Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min. Upieczoną babkę odstawiamy w foremce
kulinarnyJa