tarta - 42848 przepisów (strona:365/2857)

Piątkowe Inspiracje - Fasolaczki 151

ryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż) 1 żółtko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz majeranek suszony lub świeży (u nas świeży z parapetu) bułka tarta (opcjonalnie) Ugotowaną fasolę razem z cebulą i koperkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy(...)fasolowej dodać żółtko, płatki ryżowe, sól, pieprz, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać.  W razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą  kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety jajeczne z dodatkiem musztardy. 216

wyrazisty smak.   Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania 2 łyżki masła Przygotowanie: Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości(...)klarowanego masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Symfonia smakowa
Pasztet z cukinii 454

stole nie raz. składniki: 2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną  (ok 900 g) 200 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka sól,pieprz 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Cukinię(...)miski, ja odciskam w rękach. Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej. Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić

Monia miesza i gotuje
Tarta z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi 213

mniejsze kawałki. Jajka wbić do miski. Roztrzepać je, a na sam koniec do masy jajecznej dodać śmietanę, całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na podpieczony spód do tarty wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć łososia, połówki pomidorków koktajlowym, a sam wierzch posypać koperkiem. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 195°C (ciasto musi(...)się zarumienić, a masa - ściąć). Upieczoną tartę podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.  Moja hodowla pomidorków koktajlowym na balkonie

Ugotować
Jajka po szkocku 115

bułka tarta mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek(...)mięso się do niej nie kleiło) przygotować „na płasko” placek z mięsa mielonego, położyć na nim jajko i zawinąć w mięso. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając, żeby mięso było z każdej strony dosmażone. Dekorować ziołami, szczypiorkiem. Można podawać z majonezem, sosem pomidorowym

Pociąg Do Kuchni
Pasztet z cukinii i soczewicy 179

Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy   3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku z grubym(...)kilku minutach dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach

Trzeci talerz
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 152

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła(...)masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Odcedzamy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez

Smak mojego domu
Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą 202

celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę(...)Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 172

białe papryki 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy(...)wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion . Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch posypujemy bułką tartą . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 160 C przez około 20 minut , po tym czasie wyjmujemy blaszkę i smarujemy wierzch papryk majonezem , ponownie wkładamy

Ogrodnik w podróży
Kopytka z serem i ziemniakami 257

łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej(...)poprzyklejały się do dna garnka. Od chwili wypłynięcia klusek na wierzch gotować jeszcze 2 minuty, po czym wykładać kopytka łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko zarumienić i polewać ugotowane kopytka. Smacznego

na moim stole...
Deser borówkow-kokosowy (raw) 158

wkładamy na dolną półkę lodówki. Najlepiej jak deser postoi kilka godzin w lodówce, można też go włożyć półgodziny przed jedzeniem do zamrażalnika, będziemy wtedy mieli pyszny deser lodowy. Tarta(...)jest bardzo sztywna, jeśli nie włożymy jej do zamrażalnika to nie jest łatwo ją pokroić. Można też zrobić dla każdego osobne małe tartaletki, nie będzie wtedy problemu z krojeniem :) Tarta jest bardzo syta, dużo się jej nie zje, ale to dobrze, bo mało kalorii nie ma, chociaż ograniczyłam je jak się da ;)   Smacznego

Co na wege obiad?
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 180

Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa  1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej )  1/2 szklanki oliwy do smażenia  Wykonanie : Mięso(...)szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka , przyprawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Knedle z morelami i żurawiną 189

Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -12-15 małych moreli -2,5 szklanki mąki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -1/3 kostki masła -4-5 łyżek bułki tartej -solidna garść suszonej żurawiny -2 łyżki płynnego miodu -sól, olej Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z miodem. Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki. Lekko przestudzone(...)zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą  i delikatnie podsmażamy. Ugotowane knedle polewamy masłem z bułką tartą. Możemy udekorować pozostałą żurawiną. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami 123

migdałów 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Ewent. jeżeli mamy całe migdały zmielić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na suchej patelni, na małym ogniu zrumienić bułkę tartą. Na patelni(...)rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili dodać oliwki i zmielone migdały. Chwile podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ). Makaron odcedzić, dodać brokuł, bułkę tartą, oliwki z migdałami. Polać oliwa z oliwek. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Inspiracja:  Kwestia Smaku

Atlas Smaków
Kotlety mielone z indyka 124

drobno posiekana) 1 jajko 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć) 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Świeża natka pietruszki  i koperek (wedle uznania ) Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić(...)oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii, należy wymienić olej z przypaloną bułką tartą ( która może się pojawić). Kotlety można wyłożyć na ręczniki papierowe, żeby pochłonęły

The Sweet Damsel