tarta - 42848 przepisów (strona:363/2857)

KOTLETY MIELONE SOJOWE NA SPOSÓB ORIENTALNY 153

jajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki szczypta cynamonu odrobina sosu rybnego i sosu chili pieprz chiński sól morska bułka tarta do panierowania ****************************************** Wszystkie przyprawy i starty imbir dodać do mięsa sojowego,jajko i odrobinę bułki tartej.Wymieszać , spróbować .Jak potrzeba Doprawić jeszcze.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z selera 197

kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy.  Otrzymaną masę wkładamy do foremki "keksówki " o wymiarach

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczno – pieczarkowe 146

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 7 jajek 8-10 pieczarek w zależności od wielkości 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki bułki tartej dodatkowa 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie za chwilę " class(...)ugotowane i wystudzone jajka ( oczywiście obrane , żeby nie było zbyt chrupko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , dodajemy posiekane drobno surowe pieczarki , szczypiorek , 4 łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Ogrodnik w podróży
Krokiety z pieczarkami i serem 187

mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 120 g startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie(...)tarce o grubych oczkach  żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję

O kuchni z uczuciem
Kakaowy jabłecznik z budyniem 119

Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1 i 1/2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka(...)zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę. Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 200

kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych(...)wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy

W Moim Magicznym Domu
Wątróbka 123

panierce Składniki:  - ziemniaczki  - sałatka obiadowa   - 1,2 kg wątróbki indyczej Do panierki: - 1 jajko - 5 łyżek mąki - mleko - 3 ząbki świeżego czosnku - bułka tarta - sól, pieprz Bardzo w naszym domu polubiliśmy wątróbkę, powiem nawet, że zostaliśmy trochę zmuszeni do jej polubienia gdyż organizm mojego starszego syna nie produkuje żelaza więc podaję(...)których czytam na blogach bo ja ją robię tak: Mieszam mleko, jajko, mąkę, czosnek zgnieciony, sól i pieprz razem. Robi się z tego takie lepkie ciasto. Bułkę tartą wysypuję na inny talerz. Wątróbkę w misce po odlaniu wody solę i dodaję troszkę pieprzu - w tej wersji wątróbka nie twardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej

Tanio smacznie i prosto
Nietypowe krokieciki 188

koszt ok. 2,35 zł, pieczarki opakowanie  400 dkg koszt ok. 3,50 zł, ser żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta opakowanie koszt ok. 2,20 zł. Przygotowanie:  Najpierw robimy ciasto na naleśniki. Wlewamy pół litra mleka do miski do tego wbijamy jajko, troszkę solimy, pomału wsypujemy mąkę(...)naleśnikami. Wtedy robię znowu ciasto podobne do tego, które robiłam na naleśniki aby można było obtoczyć w tym cieście gotowe zawinięte naleśniki z farszem po czym obtaczam w bułce tartej i smażę. Podsumowanie: Jest to troszkę czasochłonne ale gwarantuję, że warto. Nasze kubki smakowe będą na pewno zadowolone. Koszt całej potrawy to ok. 23 zł. Z tych produktów, które

Tanio smacznie i prosto
Tradycyjny karp smażony 150

znajdziecie tutaj   , a stopniowo będzie ich przybywać.  Składniki 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 duże cebule 1 cytryna sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki. Skropić wyciśniętym sokiem(...)przykryć nią rybę. Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Do jednej miseczki wybić jajka i roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą . Każdy kawałek  karpia obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. tradycyjny karp smażony

O kuchni z uczuciem
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 258

wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne(...)często mieszając ) . Końcowe przygotowanie pasztetu : W maszynce do mielenia mięsa mielę razem : ugotowane mięso , marchew , pietruszkę , seler , usmażoną cebulę i pieczarki , boczek , wątróbkę . Do zmielonej masy dodaję jajka , bułkę tartą , zioła prowansalskie , paprykę słodką , sól ( dwie duże szczypty ) , pieprz ( 2 dwie duże szczypty , pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ) . Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze

Uwaga Babcia Gotuje
Roladki z Piersią Kurczaka ze Szparagami - bez smażenia 217

komponują się z piersią także polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych ( około 12 szt) 4 pojedyncze piersi kurczaka 8 plastrów sera żółtego około 1/2 szklanki bułki tartej na sos: 1 szklanka majonezu 4 łyżeczki musztardy delikatesowej (użyłam musztardy kieleckiej) sok z 1 cytryny (około 50 ml) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Link(...)zależności jak są grube) i zwijam roladkę ( dokładnie widać to na filmiku). Roladkę układam w naczyniu żaroodpornym. Ułożone roladki w naczyniu polewam sosem i górę posypuję obficie bułką tartą i delikatnie dłonią dociskam bułkę tartą do roladek. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam bez przykrycia około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony

Uwaga Babcia Gotuje
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 511

panierowanie: Gdy naleśniki są już usmażone nakładamy farsz, posypujemy startym serem i skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem i odrobią Vegety, następnie bułka tarta i podsmażamy na oleju z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego Obrane i pokrojone pieczarki obgotowujemy 5 min i odcedzamy Kroimy 2 cebule w kostkę i podsmażamy na maśle(...)miękkości. Również dodajemy sól, pieprz i Veggettę do smaku Jajko rozbijamy widelcem z solom pieprzem i Veggettą Przygotowujemy wszystkie elementy niezbędne do przygotowania gotowych krokietów: naleśniki, starty ser, bułka tarta, jajko, usmażone pieczarki Na rozłożonym naleśniku rozkładamy pieczarki oraz ser Naleśnik składamy wraz farszem Zwiniętego krokieta maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej Widok po obtoczeniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kuleczki ziemniaczane 68030

czas można się poświęcić i przygotować taką dawkę kalorii. składniki: 800 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków 1 duże jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka tymianku sól ziołowa bułka tarta olej do głebokiego smażenia Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, tymianek i odrobinę soli ziołowej do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać(...)długo aby masa nie zrobiła się rzadka. Następnie z masy uformować kuleczki o średnicy ok 2-3 cm. Aby masa nie lepiła się do rąk opruszyć je bułka tartą. Gotowe kuleczki dokładnie obtoczyć z bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami. 134

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko  2 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 łyżeczka każdej z przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut (10 minut przed wyciągnięciem można położyć ser na górę). Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1060

Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy(...)jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy

Słodkie okruszki