tarta - 42848 przepisów (strona:355/2857)

Ryba po japońsku 101

łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby, najlepiej(...)kostkę. Cebule obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Jajka sparz, wbij do miski i roztrzep widelcem. Na płaskie talerze wsyp mąkę i bułkę tartą. Rybę opanieruj w mące, jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż kawałki ryby. Smaż je na średnim ogniu do momentu

blog.moje-pasje.info
Zapiekane kotleciki mielone 129

smaż jak szef kuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego - saszetka zioła prowansalskie - 1 łyżka bułka tarta olej do smażenia ok. 1/3 szklanki startego żółtego sera Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wrzuć na ciepłą patelnie i podgrzewaj na małym ogniu do momentu odparowania wody - co jakiś czas mieszamy(...)grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki. Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej każdego uformowanego kotlecika. Na dużej patelni rozgrzej olej (taką ilość aby kotlety zanurzyły się

Alutka-Gotuje
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 182

się z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa  (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi(...)łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Tofu jako al'a ryba p grecku 171

pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz,  bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić(...)ręka nie boli od tarcia ręcznego :) 3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli.  4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego.  5. Dusimy warzywa aż zmiękną.  6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego

Mój pomysł na
Krokiety z pieczarkami 138

tłustego 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia Do garnka wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy (lub blendujemy). Odkładamy na co najmniej(...)garści startego żółtego sera). Do głębokiego talerzyka lub miseczki wbijamy jajka. Doprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzu i lekko roztrzepujemy widelcem. Na oddzielny talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy. Panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem

Smaki Na Talerzu
Smażone bułeczki faszerowane mięsem 140

łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia(...)miąższem bułki mielimy w maszynce do mielenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone kajzerki. Do rondelka wlewamy mleko. Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Jajka wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą bułkę moczymy chwilę w mleku, następnie w jajku, a później obtaczamy w bułce tartej. Smażymy

Smaki Na Talerzu
Fasolka szparagowa z bułką tartą 91

Fasolka szparagowa polana złocistą bułką tartą to mój smak z dzieciństwa dlatego uznałam że będzie idealną przekąską na dzień dziecka. Jasiek jeszcze za mały żeby docenić jej walory ale dla niego były dziś inne atrakcje . Składniki: 80 dkg fasolki szparagowej łyżka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła(...)łyżki bułki tartej Wykonanie: 1.Fasolkę obrać ułamując końce i sprawdzając czy nie ma łyka. Ta pierwsza w sezonie nie ma. 2.Wypłukać, zalać zimną wodą w sporym garnku i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i cukier i gotować do miękkości na średnim ogniu 30-40 min. Odcedzić. 3. Na patelni sklarować masło, dodać bułkę tartą

Mama z miasta
Kurczak w panierce kokosowej 147

bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą(...)wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z solą i pieprzem. Kurczaka wyjętego z zalewy maczać najpierw w jajku a następnie obtaczać w wiórkach wymieszanych z bułką tartą. Kurczaka smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni, głębokim oleju

Bullio
Schabowe z marynaty mleczno-cebulowej 277

potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie: Schab po umyciu pokroiłam na kotlety. Wyszło 5 sztuk. Kotlety rozbiłam tłuczkiem wkładając do foliowej torebki (nie rozpryskuje(...)robię to w ten sposób: na małe sitko wsypuję 1 łyżeczkę mąki i oprószam kotlety z obu stron. Nadmiar strzepuję. W jednym naczyniu rozbełtałam jajka, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Kotlety po obsypaniu mąką, najpierw zanurzyłam w jajkach a następnie w przełożyłam do bułki tartej. Obtoczyłam je z obu stron. Nie przyklepuję, nie dociskam kotletów do bułki

Kuchnia u Krysi
Żółta fasolka szparagowa zasmażana w bułce tartej i jajku 464

fasolkę szparagową trwa. To proste, smaczne i bogate w wartości odżywcze danie. Zdecydowanie polecam! Składniki na żółtą fasolkę szparagową zasmażaną w bułce tartej i jajku (2 porcje): żółta fasolka szparagowa ok. 250 g bułka tarta jajko Ugotować fasolkę w osolonej wodzie (około 20 minut). Podsmażyć na patelni bułkę tartą, zmieszać razem z ugotowaną fasolką. Wbić

Karola gotuje
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 167

posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty(...)czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było

karmelowy
Kotlety z kaszy i wędzonej ryby 151

łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kaszę wymieszać i ugotować w osolonej(...)wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY 144

pieprz 6 ząbków czosnku sporo majeranku 2 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy i podsmażamy  z pokrojonymi pieczarkami.Podgardle kroimy w kostkę .Wszystko razem mielimy: mięso,podgardle,warzywa,grzybki suszone,i pieczarki z cebulką 3 razy.Przyprawiamy,dodajemy jajka i bułkę tartą ,mąkę,wyciśnięty czosnek.Wkładamy do wysmarowanej formy keksowej  i wysypana bułką(...)tarta. Pieczemy w 180st.-200st. przez 1 godz.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MAKARON ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM 206

mega smacznie! Dodatek prażonej bułki tartej sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem – zarówno dzieci, jak i dorośli! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * makaron pełnoziarnisty pióra Lubella – 1 op * mleko – 150 ml * śmietana 30% – 125 ml * czosnek – 2 ząbki * ser żółty ( cheddar + ementaler + parmezan ) – 200 g * bułka tarta – 4 łyżki(...)pieprzem, zalewamy ugotowany al dente makaron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na ok 15 minut. Podajemy podprażoną na odrobinie oliwy bułką tarta i posiekaną pietruszką. Smacznego! Wpis powstał w wyniku współpracy z marką Lubella

Ostra na Słodko
Mięsne kopczyki zapiekane w śmietanie 92

mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 szalotki • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka tartej bułki • sól, pieprz do smaku • 1 szklanka śmietanki 30% • 1 kula mozzarelli Wykonanie: • Plastry schabu posypać solą i pieprzem. • Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć(...)pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartą bułkę. • Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć plastry schabu. • Mięso mielone podzielić na 6 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze schabu. • Uformować

To co kocham