tarta - 42848 przepisów (strona:355/2857)

Pieczarki faszerowane 134

tego oryginału książki, mam reprint z 1985 roku. 500 g pieczarek*, 1 średnia cebula, 2 płaskie łyżki masła, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, 50 g masła do polania, 50 g parmezanu Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać(...)wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem. Cebulę posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Każdą pieczarkę posypać startym serem, bułką tartą i polać gorącym masłem

królestwo garów
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 166

tartaletek śmiało można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * woda – 5- M; * sól – 1 płaska łyżeczka * świeży tymianek – 1 pęczek FARSZ

Ostra na Słodko
Pasztet z grochu z pieczarkami 171

pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie Wykonanie: groch umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań(...)pasztet będzie wówczas bardziej aksamitny  puree z grochu połączyć z cebulą i pieczarkami, dodać posiekane pomidorki. Doprawić do smaku przyprawami. Gdyby masa była mało stabilna należy dodać bułkę tartą, jeśli jednak groch został należycie odsączony nie jest to konieczne. Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremki, wyrównać. Ułożyć na górze plasterki pieczarek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnkowe brokuły w bułce 123

wypróbowania przepisu , może i tobie zasmakuje tak samo jak mi . Składniki  1 duży bukiet brokuła  2 ząbki czosnku  pół kostki masła ( dobrej jakości ) 4 łyżki bułki tartej  sól  pieprz ziołowy  Wykonanie   Wodę osoloną wstawiam do gotowania , brokuł wkładam różyczkami w dół , tak aby łodyga wystawała , gotuję do miękkości około 25 minut(...)oddzielnym garnku rozpuszczamy masło , dodajemy obrane , oraz sprasowane ząbki czosnku , masełko z czosnkiem kilka sekund podsmażamy , następnie dodajemy nasze wcześniej ugotowane brokuły , ( ale bez łodygi ) oraz bułkę tartą , doprawiamy do smaku i wszystko razem delikatnie mieszam i gotowe , do podania

Mój Smak
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 116

czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka tartego żółtego sera mała cukinia 2 łyżki manny Oraz: tortownica 20 cm łyżka masła bułka tarta Makaron gotujemy połowę czasu jak zaleca producent. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się ładnie zeszkli dodajemy(...)mannę aby w razie potrzeby zebrała nadmiar wilgoci. Nie polecam mąki, ponieważ wtedy zapiekanka zrobi się zbita i taka zakalcowata. Wszystko przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy

Dieta moja pasja
Smażone kanie, smak udanego lata. 114

miski z  jajkami, blaszkami w dół. Chodzi o to aby dostały się pomiędzy każdą blaszkę, dlatego też  kilka razy delikatnie je zanurzyć, a następnie przekładamy do bułki tartej. I uwaga, teraz układamy blaszkami do góry, aby to co tam w środku jest nie wypłynęło na talerz. Grzybów nie wciskamy w bułkę,nie ugniatamy  ale delikatnie(...)się przy tym robi to różnica jest bardzo widoczna. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik aby osuszyć. Są delikatne, puszyste jak grzybowe biszkopty. Tu też ważną rolę odgrywa bułka tarta, powinna być dobrej jakości, a najlepiej taka własna domowa. Jak zawsze i wszędzie, diabeł tkwi w szczegółach

Dieta moja pasja
Kotlety z selera z żółtym serem 241

drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej – warstwę około centymetrowej wysokości. Moczymy kotlety z obu stron w roztrzepanych jajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany, gorący tłuszcz i na średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką(...)zdjęć mają 600 i 1000g) 250-300g żółtego sera, najwygodniej o okrągłym przekroju 2-3 jajka M 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego bulion/rosół bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Zapisz

Karo in the Kitchen
Kozia broda w roli schabowego 170

wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami.  Składniki 1 duża, dość zwarta kozia broda sól pieprz do smaku 2 jajka   bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości(...)które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron. Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą. Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy

R'n'G Kitchen
Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany 178

Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste. Składniki na 4 porcje: Karkówka wieprzowa ok. 70 dag 2-3 duże jajka mąka pszenna bułka tarta sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry(...)zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 135

szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso wielkości mandarynki, rozpłaszczamy

Cooking Monster
Szarlotka na kruchym cieście 173

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek ok. 3-4 łyżek cukru (do smaku) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: bułka tarta i masło do przygotowania formy, cukier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodać jajka i zagnieść kulę. Odstawić na około godzinę do lodówki

Bullio
Brukselka lekko podsmażona na masełku 154

zawartość silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne blokując rozwój komórek nowotworowych. Składniki: ok. 500 g brukselki (kapusty warzywnej brukselskiej) 3 łyżki masła 1/4 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej łyżeczka cukru sól i pieprz Przygotowanie: Brukselkę należy obrać z nadpsutych liści, opłukać starannie, aby usunąć piasek spomiędzy listków.  Umytą i przebraną brukselkę, należy następnie dobrze zmrozić(...)minut bez przykrycia, pilnując by się nie rozgotowała i pozostała później lekko chrupiąca. Odcedzamy i pozwalamy brukselce odparować. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i podsmażamy brukselkę, dodajemy bułkę tartą i chwilę do zrumienienia się bułki przytrzymujemy brukselkę na patelni. Na koniec wystarczy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i gotowe! Można też osobo zrumienić na masełku samą bułkę tartą

Z notatnika
Tarta cytrynowa. 183

tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień  francuski , byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą(...)Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który

zadanie-gotowanie
pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 159

Składniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak(...)dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 224

Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć płaskie kotlety – większe i bardziej płaskie niż nasze swojskie mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym(...)płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka granulowanej cebuli 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki zimnej wody bułka tarta olej do smażenia sos pieczeniowy ciemny wg przepisu na opakowaniu (totalnie po amerykańsku, na łatwiznę ) 350g pieczarek 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen