tarta - 42848 przepisów (strona:349/2857)

Delikatne knedle twarogowe z truskawkami 132

kaszy manny ( u mnie pe\u0142noziarnista)\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","\r","Do podania \r","4 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","4 -5 \u0142y\u017cek bu\u0142ki tartej\r","cukier"],"name":"Delikatne knedle twarogowe z truskawkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nadzienie\r","Truskawki myjemy, usuwamy szypu\u0142ki.\r","\r","Ciasto \r","Z podanych(...)łyżek bułki tartej cukier Sposób przygotowania Nadzienie Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto. Odrywamy kawałki ciasta. rozpłaszczamy dłonią i w środek wsadzamy po truskawce. Jeśli trzeba, truskawkę podsypujemy cukrem. Zalepiamy. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 3-4 minut od wypłynięcia. Okrasa Masło rozpuszczamy, dosypujemy bułkę tartą. Bułkę rumienimy. Knedle podajemy polane

Mieszam w Garnku
Wiśniowa tarta z bezą 166

pyszna tarta, to idealne połączenie nieco kwaśnych wiśni i słodkiej bezy, a to wszystko na pysznym kruchym spodzie. Nie oszukujmy się, nie ma lepszej bezy, niż ta zrobiona z białym cukrem. Nie przesadzajmy więc z byciem ciągle fit, bo życie jest na to za krótkie. Ważne jest to, by umieć je  sobie osłodzić z głową. Więcej informacji(...)szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i przelać na ochłodzoną masę wiśniową. Pianę rozprowadzić równomiernie po tarcie, po czym włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C i piec ponownie 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę

Passions hobbies life
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 152

Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej połowy wysokości kotleta. Łyżką odmierzamy sobie porcję ciasta i dopiero teraz używamy rąk – toczymy kulkę, panierujemy ją w mące lub tartej bułce, spłaszczamy między dłońmi na wysokość około 1,5-2cm i od razu wkładamy gotowego kotleta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kotlety partiami z obu stron(...)posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej sól mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania olej roślinny do smażenia wybrane dodatki do podania

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone w sosie musztardowym 191

imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu (drobiowy) 2 łyżeczki musztardy (rosyjska) 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z gruszką, camembertem i miodem 114

tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty(...)widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, polewamy miodem

Szefowa kuchni
Wiosna / Lato 2017: Placek truskawkowo-borówkowy 123

szklanki cukru, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego), ½ szklanki oleju, szczyptę soli, Dodatkowo: ½ kg truskawek, 250 – 300 g borówek amerykańskich, tłuszcz do wysmarowania blachy, bułkę tartą. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło(...)podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej 1cm). Następnie wysyp na ciasto trochę bułki tartej i potrząśnij blachą, aby bułka tarta równomiernie się rozłożyła. Na tak przygotowane ciasto wyłóż połowę przygotowanych wcześniej owoców. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Białka wraz

blog.moje-pasje.info
Kotlety z cukinii 147

mniejsza tym smaczniejsza, bo zawiera mniej pestek, a jej miąższ jej słodszy.  Kotlety z cukinii / 1 porcja Składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki mleka 6 łyżek bułki tartej sól do smaku olej rzepakowy  Przygotowanie: Cukinię myjemy. Osuszamy. Odcinamy oba końce. Kriomy na grubsze plastry. Panierujemy w mleku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju(...)rzepakowym, z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Podajemy z ulubionym sosem. Oprószamy solą do smaku. Wersja fit takich kotletów to np. panierka zamiast bułki tartej przygotowana z płatków owsianych

Moja smaczna kuchnia
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 114

tartej jajko 2 łyżki pestek słonecznika łyżeczka czosnku granulowanego świeże oregano (można zastąpić suszonym) 500 ml passaty pomidorowej świeża bazylia 1 łyżka oliwa z oliwek opakowanie makaronu tagliatelle tarty parmezan pieprz sól Najpierw przygotujemy klopsiki. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek, pestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy

PatiGotuje
Kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami 755

devolay, z podsmażanymi pieczarkami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pieczarek sól pieprz garść siekanej natki pietruszki olej Panierka: 1 jajko + sól i pieprz mąka bułka tarta Wykonanie: Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju lub oliwy. W międzyczasie pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Pieczarki podsmażamy(...)jajko -roztrzepane widelcem, posolone i popieprzone;                3 - bułkę tartą Roladki najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Powinno być go tyle, aby po włożeniu roladek sięgał do połowy ich wysokości. Roladki wkładamy

Smak mojego domu
Knedle ziemniaczane z truskawkami 106

Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 50 dkg truskawek 5 dkg masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić(...)osolonej jedną łyżeczką soli wodzie przez od 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, na średnim ogniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Masło rozpuścić, dodać bułkę tartą. Smażyć 30 sekund. Niewykorzystane truskawki zblendować, dodać łyżeczkę cukru oraz kwaśną smietanę. Kluski podawać z sosem śmietanowo-truskawkowym, masłem i bułką tartą, dodatkowo delikatnie posypane makiem. Knedle

mecooks
Zebra z jabłkami 193

pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier do pieczenia Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję(...)rozlewam połowę ciasta do innej miski. Do jednej miski dodaję 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam. Blachę (tj. spód i boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto

Zasmakuj Kuchni
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory 103

łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu) Wykonanie: Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto „nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans. Przygotować nadzienie : jajka z żółtkiem(...)składników w gęsty sos. Osłodzić syropem. Mus przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łusek rabarbaru i białej otoczki pomarańczy. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem w towarzystwie musu. /przepis na tartę pochodzi od Czekoladki , a mus jest mojego pomysłu/ Artykuł Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką 128

kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyklepiemy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około(...)minut. Wyjmujemy tartę i odstawiamy do przestygnięcia.  Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy. Żelatynę dobrze jest wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy już się dokładnie rozpuści mieszamy z pulpą z arbuza (aby ją uzyskać wystarczy zblendować miąższ) i sokiem z cytryny. odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy formę z tartą i masę

Quinoa Raz!
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 182

cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia(...)żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry. Baba radrużanka doskonale smakuje również na drugi dzień, odsmażona na patelni. Idealnym dodatkiem do baby

Trzeci talerz
Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego 173

faszerować, co oznacza że za każdym razem możecie przygotować inną przekąskę i zaskoczyć smakiem siebie i innych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek koncentratu pomidorowego kilka plastrów wędliny tarty(...)żółty ser 1 małe jajko mielona ostra papryka bazylia, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, rozsmarować na nim koncentrat, nałożyć kilka plastrów wędliny i tarty ser, posypać ziołami i pieprzem (ostra papryka na wierzch). Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok siebie

Zasmakuj Kuchni