tarta - 42848 przepisów (strona:344/2857)

NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 205

duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli(...)odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.  Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu.  Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą

Moja Książka Kucharska
SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA 226

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku panierka: około 2 łyżki mąki kukurydzianej bułka tarta + około szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą. 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka dodatkowo: serek Apetina pesto z rukolą do 'maziania' nuggetsów  'maziania'...hmm ....przepraszam(...)pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki. Krok 2. Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako

Moja Książka Kucharska
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 181

należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej 3 jajka 375 g cukru 375 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do posmarowania formy Kakao mieszamy z mlekiem, aż do całkowitego rozprowadzania(...)ostygnięcia. Wystarczy, aby ochłodziło się do temperatury pokojowej. W czasie gdy mleko z kakao się chłodzi, przygotowujemy resztę składników. Jajka wybijamy do miseczki, czekoladę kroimy w drobną kostkę, bułkę tartą mielimy w młynku do kawy, jeśli taki mamy, jeśli nie przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy

Kuchnia od dwojga
Tarta z mięsem mielonym 174

sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz(...)paprykę. Dusimy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia.   Do wystudzonego farszu dodajemy śmietanę zmieszaną z jajkiem. Mieszamy. Farsz wylewamy na podpieczony spód, możemy udekorować paskami z pozostałego ciasta. Tarte zapiekamy około 20-25  minut w 200 stopniach (aż farsz się zetnie).   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Meatzza. Mizza. 179

efektownie niż meatzza by Nigella 😉 Składniki na formę o średnicy 27 cm, taką meatzza dla 3-4 osób jest wystarczająca 500 gramów mielonej wołowiny 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty) sól i czarny pieprz do smaku farsz: pomidorki koktajlowe(...)sera mozzarella w plastrach 1 łyżeczka oregano świeża bazylia Przygotowanie mięsnej pizzy. Meatzza z piekarnika. Podgrzewamy piekarnik do 200º C (góra-dół). W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę i pietruszkę. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Masę mięsną lekko mieszamy, nie wyrabiamy jej za długo, masa ma być dość gęsta. Płytką, okrągłą blachę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA tarta jaglana z granatem i mlekiem orzechowym! 260

Witajcie Kochani Wszyscy uwielbiamy słodkości, a najlepsze są te, które nie szkodzą naszemu zdrowiu – przygotowałam dla Was wegańską i bezglutenową tartę jaglaną z granatem, uważanym za najzdrowszy owoc. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, lecz mogę zaliczyć go do tych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też(...)stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy) 100 g oleju kokosowego 80 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Krem: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki

Via Gusto
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 208

pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek(...)pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką

Cooking for Emily
Kotlety rybne 165

mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby.  500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę wyparzamy we wrzątku, ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Filety(...)jajko, bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru

Szefowa kuchni
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 948

użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki. Składniki: Ciasto z pieczarkami: 6 jajek 7 niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut

Kolorowy Przepisownik
Tarta z cukinią i serem fetą 208

miękkości na odrobinie oleju...nie musimy jej solić, ponieważ kolejnym dodatkiem do tarty będzie słony ser feta.  Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto do formy na tartę i ponownie schładzamy przez 20 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto(...)zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz. Tartę należy jeszcze piec około 20-30 minut....do ścięcia się masy śmietanowo-jajecznej

upichcic
ROLADKI DROBIOWE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW 177

niemal nie wyczuwalny.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz *  przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki(...)kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę  pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem , zawinąć w roladkę. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą a do trzeciej jajko rozklepane. Roladki obtoczyć w mące następnie w jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzać do 170'C. Podsmażone

Zrób to smacznie
Knedle z białym serem 690

jajko szczypta soli farsz 0,5 kg twarogu, np. półtłustego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka masła 1 żółtko  do podania 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej cukier *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko(...)gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą. Gdy bułka lekko się zarumieni to polać nią ugotowane knedle. Całość posypać cukrem do smaku.  Przygotowywanie farszu do knedli Przygotowywanie ciasta na knedle Składanie knedli i gotowanie

Ugotować
Kotlety mielone z marchewką i jabłkiem 175

Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

R'n'G Kitchen
Klopsiki z jajek i kaszy jaglanej 161

porcje) 4 ugotowane jajka plus jedno surowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki koperku sól pieprz kurkuma  curry 1 łyżeczka musztardy delikatesowej bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy. Ugotowane(...)kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie Tu:: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html  , oraz fasolką szparagową z masłem i bułką tartą

Kopystką po garach