tarta - 42848 przepisów (strona:337/2857)

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem 111

Kruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową.     Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru(...)łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki       *** Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto *** *** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą *** *** Ciasto rozwałkowujemy

Blog z Apetytem
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 131

dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki oleju Sos marinara Passata 400 mln 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy(...)Rozgrzewaj przez 10-15 minut. Krok 3 Do szerokiej misy wbij jajko. Dodaj 2 łyżki wody i rozmieszaj rózgą na gładką emulsję. Do drugiej szerokiej misy wsyp szklankę bułki tartej. Osusz ręcznikiem filety, każdy posól, popieprz, posyp suszoną cebulą i czosnkiem. Następnie oprósz je mąką i panieruj: przekładaj każdy plaster do jajka, dokładnie obtaczaj w nim kotlet, a następnie

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy ze szparagami. TOP 10 przepisów na szparagi 107

lubię grillowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską, lub boczek. Piotrek ma zaś 2 swoje ulubione przepisy na białe szparagi: gotowane szparagi z sosem holenderskim i gotowane szparagi z bułką tartą i masłem, podane tak samo jak fasolka szparagowa , Zobaczcie, z czym najlepiej podawać szparagi i jak przyrządzić proste, smakowite dania z białymi i zielonymi szparagami. Polecam nasze najlepsze(...)wieprzowe ze szparagami i makaronem Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa z białych i zielonych Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim Pizza ze szparagami tarta ze szparagami grillowane szparagi do Faszerowane piersi kurczaka Zupa szparagowa ekspresowa z zielonych szparagów The post Najlepsze przepisy ze szparagami. TOP 10 przepisów na szparagi appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety 145

wyłącznie kapeluszy, ogonki odcinamy. Do jednego głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je z pieprzem (tego nie żałujemy) i solą. Do drugiego sypiemy mąkę kukurydziana, a do trzeciego bułkę tartą. Kapelusze pieczarek maczamy z obu stron najpierw w jajku z przyprawami (najlepiej zostawić je tak na dłużej), następnie w mące kukurydzianej, znów w jajku i na końcu(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzany oleju z obu stron na złoto (nie za duży płomień). Podajemy np. z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Necówka wielkanocna rolada 153

karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki czerwonej papryki 3 łyżeczki majeranku Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody(...)Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę i zawijamy. Roladę obsypujemy z wierzchu majerankiem, przekładamy na siatkę wędliniarską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1,5 godziny

Bon appetit mon amie
Rolada fasolowa z pieczarkami 96

łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej) 1 mała cebula 250 g obranych białych pieczarek sól i pieprz czarny mielony (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno kroimy albo trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę(...)ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała. Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję. Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia

Lamarida.pl
Kotlety pulpety rybne w marynacie 92

angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy(...)Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Zimne kotleciki ułożyć

królestwo garów
Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka 113

roztopionego masła szklanka mleka Wykonanie DODATKI Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Chrzan zetrzyj i 2 łyżki wymieszaj z 50 ml jogurtu greckiego. Drugą połowę jogurtu wymieszaj z tartymi buraczkami i dwiema łyżkami chrzanu. W ten sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami. Wyłóż gofry i posyp kiełkami. Składniki DODATKI pęczek(...)rzodkiewki 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki 2 garście rukoli 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki chrzanu zmieszanego z tartymi buraczkami   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Pieczeń drobiowa z pieczarkami i papryką 125

ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie.  1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka przyprawa do drobiu papryka ostra olej rzepakowy 2 łyżki sosu pomidorowego Cebulę(...)kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam

wesoła kuchnia
Tradycyjny schabowy z niedzieli :) 182

Pora na klasyczny niedzielny obiad Polaków, czyli kotlet schabowy. Składniki 4 kotlety schabowe 1 cebula 3 szklanki mleka ( tak żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta   Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy(...)lodówki ( może być na całą noc )   Tak przygotowane kotlety po wskazanym czasie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie obtaczamy jak zwykle mące, jajku i bułce tartej. Jajko i bułkę tartą dwa razy, dla lepszej panierki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ziemniakami i surówką

Moje Wyroby
Kotlety rybne z zieleniną 91

filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę(...)bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. zastawa

królestwo garów
Halibut pod chrupiącą pierzynką 109

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - Halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g halibuta (filet(...)łyżek bułki tartej 30-40 gram masła 2 ząbki czosnku świeża natka pietruszki płatki migdałów sól pieprz sok z cytryny starta mozzarella 1. Rybkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, wyciągnęłam ości, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam 2. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia. Przestudzone przelałam do miseczki, dodałam bułkę tartą, przepuszczony

kruche babeczki
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 100

kotletów:   500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby 15 cm kawałek pora 1 ząbek czosnku skórka otarta z jednej cytryny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia   Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się(...)zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.   Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno

kuron.com.pl
Pyszne kotleciki z jajek i brokuła. Bez mięsa [PRZEPIS] 119

Idealne na obiad, świetne do zabrania w pudełku do pracy albo na piknik. Są równie dobre jako przekąska na zimno. Składniki: jeden brokuł, 5 jajek, duża cebula, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Zrób tak: brokuła podziel na różyczki, ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Zostaw odkryty – chodzi o to, żeby odparowało z niego jak najwięcej(...)twardo. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na odrobinie oleju. Brokuła drobno posiekaj. Do samo zrób z jajami, przełóż do miski, dodaj cebulę, wbij dwa pozostałe jajka i wsyp bułkę tartą – tylko tyle, aby kotleciki dały się formować, powinno wystarczyć około pół szklanki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Płaskie kotleciki obtocz w bułce tartej, smaż

Kulinarna Polska