jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano i chili w proszku DODATKOWO: klarowane masło lub olej do smażenia, tarty parmezan WYKONANIE SOS POMIDOROWY: W rondelku krótko podgrzewamy oliwę ze startym na tarce czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, ocet jabłkowy, syrop klonowy i przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką(...)zawijamy w roladki. Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem
cool and mintydrożdże. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Serek kanapkowy przekładamy do małego rondelka. Dodajemy do niego łyżkę tartej mozzarelli, sól oraz suszone oregano. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż nieco się rozrzedzi. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Szpinak myjemy, osuszamy. Umyte gruszki kroimy wraz ze skórką(...)plasterki. Orzechy z lekka siekamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz niewielką ilością tartej mozzarelli. Pizzę pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę. Przed pieczeniem
Smaki Na Talerzubiegu, już na stole ;) No trudno. Nie mogło wystygnąć. Polecam! Pomocą służył przepis M. Gessler składniki dla 2 osób 2 piersi kurze 40 g masła bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 1 jajko sól i pieprz olej do głębokiego smażenia przygotowane Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś rozbić na cienki kotlet. Najlepiej robić to między dwoma kawałkami(...)roladkę, tak aby masło nie wypłynęło - zawijamy boki mięsa na masło i dopiero formujemy roladkę. Można spiąć wykałaczką. Na talerzach przygotować mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Roladki obtoczyć najpierw w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w jajku a na końcu w tartej bułce. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie
Stare Garywierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady Wykonanie Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy. Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Białka ubijamy(...)użycia miksera. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami. Smacznego! Jeżeli nie przepadacie za imbirem, możecie go zamienić na tartą marchewkę. Wtedy jednak warto zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto będzie wystarczająco słodkie. W cieście zamiast orzechów włoskich sprawdzą się także orzechy laskowe. Migdały zaś mogą całkiem zmienić smak
Raj dla Podniebieniaoczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce . Składniki: - 5 filetów z mintaja - cytryna panierka: - 1 jajko - 1 łyżka mleka - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta - mąka pszenna dodatki: - olej rzepakowy(...)smażenia Przygotowanie: Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku. Na jednym talerzu rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni (u mnie
Kuchnia co dniawoda 4-5 łyżek bułki tartej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Bułkę namoczyć w rosole. Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę (wraz z masłem), bułkę (nie odciskać z rosołu) - zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. Dodać jajka, majeranek, pieprz, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić(...)solą do smaku. Śliwki pokroić na malutką kosteczkę, wymieszać z masą mięsną. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pasztet w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed wyjęciem, oddzielić jego brzegi pasztetu
Codziennik Kuchennyklasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora. Składniki: 500 g ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka bułka tarta do obtoczenia sezam do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie(...)Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor
Kuchnia w oparachcukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru(...)wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę, kroję na kawałki i podaję. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzygotować ćwikłę z chrzanem . Buraczki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier, chrzan oraz ocet jabłkowy. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej buraczki pasują do dań mięsnych takich jak schabowe, sznycle, pieczone udka kurczaka(...)usuwajmy łupkę. Ja trę buraczki zazwyczaj na tarce o średnich oczkach. Idzie mi to szybciej niż gdybym używała do tarcia tarki z małymi oczkami. Do przyprawienia buraczków użyłam chrzanu kremowego czyli nie tego najbardziej ostrego. Jeśli użyjecie 100% chrzanu tartego uważajcie z jego ilością. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Carpaccio z buraczka ćwikłowego
mecookspełnoziarniste Barilla 320 g * fasolka szparagowa – 100 g * ziemniaki – 2 szt * bazylia – 1 pęczek * orzeszki piniowe – 1 garstka * tarty parmezan – 4 łyżki * tarty ser owczy pecorino sardo – 1 łyżka * oliwa z oliwek – ok 100 ml * czosnek – 1 ząbek * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, fasolkę szparagową(...)dzielimy na kawałki. Wrzucamy wszysko do garnka, zalewamy dużą ilością posolonej wody, zagotowujemy, wrzucamy makaron spaghetti Barilla. PESTO: Bazylię miksujemy z oliwą, tartymi serami, orzeszkami piniowymi i czosnkiem, wlewamy na patelnię. Dodajemy odcedzony makaron z warzywami, mieszamy, by dokładnie się obtoczył. Podajemy z odrobiną sera i orzechów. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
Ostra na Słodkoboczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie
Kate's KitchenZacznij od przygotowania kotletów. Do miski wsyp ryż i dodaj drobno posiekanego łososia oraz wszystkie zioła. Dopraw solą i pieprzem, wbij jajko i wymieszaj. Na koniec dodaj trochę bułki tartej lub mąki z ciecierzycy, aby zagęścić masę i uzyskać konsystencję pozwalającą na formowanie kotletów. Malwina w swojej książce podaje, że można dobrze wyrobić masę ręką i całkiem zrezygnować(...)bułki tartej. Jednak przyznam, że mój ryż (mieszanka ryżu długoziarnistego i dzikiego) był dość sypki i mimo wyrabiania ręką nie chciał się kleić. Dopiero po dodaniu bułki tartej, wszystko fajnie się zlepiło. Mokrymi dłońmi uformuj 8 niedużych kotletów. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż na niej kotlety po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Gotowe kotlety
Chilli Czosnek i Oliwaformie, ponakłuwać widelcem i piec 25 min. 6. Marchew obrać, cukinię umyć. Za pomocą obieraczki do warzyw wykrawać cienkie wstążki. 7. Wstążki warzyw układać naprzemiennie wokół tarty. 8. Do miski(...)wlać śmietanę, dodać 3 jajka i gałkę muszkatolową. Doprawić solą i pieprzem. 9. Masę jajeczna wlać na tartę, pomiędzy wstążkami warzyw. 10. Piec w 180°C ok 50 min. 11. Podajemy na ciepło lub zimno. ZAPRASZAM NA FILM - Pyszna tarta z warzywami na obiad ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Atlas Smaków