tarta - 42848 przepisów (strona:345/2857)

Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 139

morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka, bułkę tartą, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz. Rybę umyj, osusz(...)pokrój na porcje. Każdy kawałek oprósz solą. Jajka sparz i wbij do miski. Roztrzep je widelcem. Na jeden z płaskich talerzy wsyp mąkę. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdą porcję ryby opanieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu usmaż ryby. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru

blog.moje-pasje.info
Tort makowy 2615

słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej(...)miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut) - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze - do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą

Smakołyki Bereniki
Roladki z kurczaka zawinięte w boczek 112

sumie to widziałam już podobne roladki zawijane w boczek, ale jakoś nie mogła zebrać się do ich zrealizowania. Do nadzienia wykorzystałam Czerwone pesto, które robiłam wcześniej. Do tego tarta gouda, buraczki i ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy :) Roladki z kurczaka zawinięte w boczek składniki: 2 piersi kurczaka  2 łyżki czerwonego pesto (przepis)  około 1/2 szklanki(...)kurczaka zawinięte w boczek wykonanie: Pierś rozcinamy w połowie, ale nie do końca tak aby rozłożyła się na pół. Smarujemy równo czerwonym pesto, na to układamy cebulę i tarty ser. Zawijamy dokładnie i oblepiamy szczelnie wędzonym boczkiem. Możemy związać nitką, aby nam się roladki nie otworzyły podczas smażenia. Smażymy z każdej strony, aż boczek już będzie dobrze zrumieniony

Delusional Trine
Domowa pieczeń rzymska 387

mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia cebulki   *** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną(...)cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Pieczeń rzymska z cukinią

Blog z Apetytem
Makowiec na kruchym cieście 159

pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry(...)gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut *** *** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem

Blog z Apetytem
Pomidorowe kotlety z tuńczyka 111

tanią sprawą, jednak czasami można zaszaleć. Składniki 500 g steku z tuńczyka 3 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 kawałki papryki konserwowej 1 jajko bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Rybę mielimy razem z pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Szarlotka pychotka. 164

łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru możecie(...)zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka. Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka orzechy. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone z pieczarkami 125

żółtego sera mozzarella 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mały pęczek natki pietruszki 2 - 2,5 łyżeczki soli 1 szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami? Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju(...)pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek). Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać. Z mięsa robić

Kuchcik gotuje
Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) 115

wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku(...)bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy. 6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy. 7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy. 8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest

Kawa z mlekiem
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 109

Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta(...)puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Podróż w kulinaria
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 154

porcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz do smaku koperek 1 pęczek Wykonanie: Dzwonki karpia umyć, osuszyć i skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie(...)obłożyć nimi karpia. Odstawić do lodówki pod przykryciem. W między czasie wymieszać miód z curry i dodać zmiażdżony czosnek.  Z karpia usunąć cebulę, posmarować dzwonki miodową glazurą. Bułkę tartą wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać olej, obtaczać dzwonki w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. Smażyć na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Pieczarki faszerowane serem feta 105

osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się(...)bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą

mecooks
nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety... 164

cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była(...)środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone w sosie musztardowym 179

łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej(...)cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placki z gotowanych ziemniaków 630

Placki bardzo fajnie będą smakować z gulaszem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu) 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą) 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)sól, pieprz odrobina suszonego koperku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie. 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony koperek. Wyrobić ręcznie. 3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok

Kuchnia domowa Ani