tarta - 42848 przepisów (strona:347/2857)

KOTLECIKI DYNIOWO BANANOWE Z KURCZAKA 141

tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia *****************************************************************  Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać jajko ,mąkę ziemniaczaną bułkę tartą jak trzeba ,przyprawić i dokładnie wymieszač masę.Na patelni rozgrzewamy oliwę .Formujemy małe kotleciki z mięsa , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Osaczy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quiche z figami i kozim serem 132

ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia(...)delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Posmaruj je z wierzchu miodem i ułóż na spodzie. Następnie wylej jajeczną masę. Na wierzch pokrusz kozi ser i posyp świeżym tymiankiem. Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut, aż masa na środku się zetnie. Po upieczeniu quiche dobrze delikatnie przestudzić — łatwiej się wtedy kroi. * *Inspiracja: Kwestia Smaku

Food Square
Sznycle z indyka w migdałowej panierce 153

dodatkiem rozdrobnionych płatków migdałowych. Jak smakują? To już musicie sami ocenić, kiedy je zrobicie. Składniki: 4 sztuki sznycli z piersi indyka 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej (brak na zdjęciu) pieprz świeżo zmielony masło klarowane 2 jajka sól Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Każdy sznycel włożyłam między płaty folii spożywczej i delikatnie(...)Mięso posoliłam, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłam na kilka minut do lodówki. Przygotowałam panierkę: Do miseczki wsypałam mąkę. Jajka rozkłóciłam. Posiekałam płatki migdałowe i wymieszałam je z bułka tartą. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki masła klarowanego. Sznycle obtoczyłam najpierw w mące. Nadmiar mąki strzepałam. A następnie w jajkach i panierce migdałowej (z bułka tartą

Kuchnia u Krysi
Kotlety z serem w sosie paprykowo-pomidorowym 121

nota bene również są pyszne. Polecam. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej(...)ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy 8-9 kotlecików. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w drobne paseczki. Cebulę kroimy

Smaki Na Talerzu
Kluski twarogowe ze śliwkami 118

sycące. Śliweczka pozostaje miękka i soczysta. Polecam Składniki: 2 szkl mąki + do podsypania 250 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 8 śliwek 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej cukier do posypania Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem(...)każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka śledziowo-buraczana 293

miałam szczerą ochotę na tą sałatkę, a niekoniecznie chciało mi się „bawić” z burakami:) Tak, czasem nawet blogerom się po prostu NIE CHCE;) W mojej opinii buraczki tarte od JAMAR sprawdziły się do tej sałatki świetnie. Smak buraczków jest bardzo dobry, aczkolwiek są dosyć wodniste. Warstwa śledziowa również zasługuje na uwagę. Jeśli czytając składniki łapiecie się(...)awokado kilka łyżek groszku konserwowego 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko 3 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki – do przybrania buraczki tarte z jabłuszkiem JAMAR Śledzie moczymy 2-3 godziny w mleku. Odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko, obrane ze skórki

Smaki Na Talerzu
Szybkie krokiety z chleba 114

apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki(...)następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju

Krokusowy Dom
Kotlety pieczarkowe 145

Najprostsze, bardzo pieczarkowe :-) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotletów. Składniki -0,5 kg pieczarek -2 jajka -mała cebula -bułka tarta -olej do smażenia -sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie Umyte pieczarki drobno pokroić (można też zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach). Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i dusić do usunięcia wody. Po ostygnięciu dodajemy przyprawy, jajka i całość dokładnie mieszamy. Do masy dodać bułkę tartą, tak aby dało się formować kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Pasztet z zielonej soczewicy 176

Składniki -400 g zielonej soczewicy -3 cebule -3 ząbki czosnku -2 jajka -ok 50 ml oliwy -3 marchewki -1/2 niedużego selera -2 pietruszki korzeniowej -3/4 szkl. bułki tartej -1/2 łyżeczki imbiru -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -sól, czarny pieprz Przygotowanie Marchew, pietruszkę i selera obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Soczewicę gotować według przepisu(...)warzywa, zeszkloną cebulkę, czosnek zmielić w maszynce do mielenia (można również zblendować). Jednolitą masę doprawić do smaku dolą i pieprzem, dodać imbir i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wsypać tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać masę pasztetową, wygładzić. Piec przez godzinę w temp. 180st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Sernik kremowy 205

pudru  2 budynie waniliowe 1 bita śmietana śnieżka  1 cukier waniliowy  1 szklanka mleka  4 łyżki bułki tartej sok z 1/2 cytryny  starta skórka z cytryny  masło do smarowania blachy i tarta bułka do obsypania Sposób przygotowania 1.  Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę(...)dodając po jednym żółtku , dodać torebkę bitej śmietany, cały czas miksować,  dodawać partiami ser i mleko potem dodać budyń cytrynę i tartą bułkę.Na koniec połączyć delikatnie powstałą masę z ubitymi białkami wylać na przygotowaną blachę 35/25 cm piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok 1 godziny Polać dowolną polewą

W królestwie smaków Beaty
Tarta z malinami 182

Opis: Tarta z malinami skusi każdego. Tartę możemy przygotować ze wszystkich dostępnych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych(...)Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i na to kładziemy specjalne obciążenie. Powoduje to, że podczas pieczenia ciasto nam nie „wstanie

CookMag
Chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. I kilka słów o Frisco. 184

kurczaka w kukurydzianej panierce. Składniki: 3-4 nóżki z kurczaka (w zależności od wielkości) 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 3 jajka około 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Nóżki myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(...)jajkami, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki (głębokiego talerza) wsypujemy 1/2 szklanki płatków kukurydzianych – gnieciemy je ręką, aby się bardziej rozdrobniły. Dosypujemy do niech bułkę tartą, mieszamy oba składniki. Nóżki najpierw maczamy w panierce na bazie mąki, mleka i jajek. Następnie obtaczamy w płatkach wymieszanych z bułką tartą. Smażmy na głębokim ogniu

Słodkie okruszki
Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym 108

Szybki, tani obiadek.   Składniki: 8 ziemniaków 250 g sera białego 1 łyżka startego parmezanu 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz 1 garść posiekanej pietruszki bułka tarta olej Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam(...)przeciskam przez praskę do ziemniaków. Przekładam ziemniaki do miski, czekam aż wystygną. Mieszam z serem białym, parmezanem, jajkami, solą i pieprzem, dodaję garść posiekanej pietruszki. Do talerzyka wsypuję bułkę tartą. Zwilżonymi rękami formuję kotlecik, obtaczam w bułce tartej, zmażę na oleju na złoty kolor.   Sos: 3 łyżki oleju cebula pieczarki śmietana 18% Do rondelka wlewam olej

MojaQchnia.pl
CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA 278

wiele i można ją wykorzystywać na milion sposobów! Do takich frytek z cukinii polecam sos czosnkowy na bazie jogurtu. SK ŁADNIKI : cukinia – 1 sztuka jajka – 2 sztuki bułka tarta – 100 g ser parmezan – 50 g papryka ostra(...)pół łyżeczki oliwa z oliwek sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Cukinię umyć i pokroić w paski. W misce roztrzepać jajko z papryką ostrą, solą i piperzem. Na talerz wsypać bułkę tartą i zetrzeć parmezan na bardzo cienkich oczkach, następnie wymieszać. Cukinię moczyć w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej z parmezanem i układać na blasze wyłożonej papierem

kuchniabellissima.wordpress.com
Placki z cukinii I 178

zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą. 3 większe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera ok. 1 szkl. kaszy manny ok. 1 szkl. bułki tartej sól, pieprz jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g) 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, oregano, bazylia Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie(...)małym garnuszku roztrzepujemy jajka. Doprawiamy je pieprzem i odrobiną soli (wcześniej już soliliśmy cukinie). Do miski z cukinią wlewamy jajka, dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą

Smaki Na Talerzu