tarta - 42848 przepisów (strona:342/2857)

Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii 165

sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola

moj przepis na
Sałatka z suszonymi pomidorami 114

parmezan opcjonalnie: 2 łyżki sezamu sól, pieprz do smaku kilka łyżeczek oleju z pomidorów Przygotowanie: W misce łączę ze sobą sałaty, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz tarty parmezan. Mieszam, przyprawiam, dodaję olej. Gotowe, zajadamy! SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Kotlet schabowy wg Magdy Gessler 174

Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak robić schabowego? Ja przyznam się, że aż do teraz nigdy o tym nie myślałam. Doprawione mięso panierowałam tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej, smażyłam na złoto i już. Czy schabowego można więc przygotować inaczej? Ano ponoć można. Przepis na schabowego wg Magdy Gessler zakłada kilkugodzinne moczenie mięsa wraz z piórkami cebuli(...)takim przepisie??;) A Wy jak robicie schabowego? Próbowaliście już tak przygotowanego? Smakował Wam? 6 plastrów schabu (ilość w zasadzie wg potrzeb) mleko 2 cebule 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej do smażenia Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Przekładamy do miski lub woreczka strunowego. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 130

boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie

Kate's Kitchen
Szarlotka z pianką na kruszonce. 276

jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki. Wrzucić(...)chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia. W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach

Agusiowe smakołyki
Tarta francuska ze szpinakiem i cukinią 117

zmuszona upiec coś bez jej użycia, czego efektem jest dzisiejszy przepis. Powiem Wam, że taka postać jest o wiele bardziej praktyczna, nie trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych(...)jaglanych w celu zagęszczenia.  Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy na nie warzywa zachowując ok. 2-3 centymetrów odstępu. Boki zlepiamy ze sobą i formujemy wedle upodobania. Na wierzchu tarty układamy połówki pomidorków.  Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni C do zarumienienia.  Gotową tartę posypujemy suszonym oregano.        Smacznego

Kuchnia Ellie
Kulki z twarogu smażone 298

użyłam twarogu ricotta. Kulki z twarogu smażone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 250 g twarogu ricotta 1 jajko szczypta soli czosnkowej 2 łyżki tartego żółtego sera 70 g bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyźki drobno pokrojonej kielbaski, boczku lub szynki olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgnieść twarog widelcem, dodać jako i wymieszać do uzyskania gładkiej masy(...)Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości śliwki Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej Wstawić na pół godziny do lodówki po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor SMACZNEGO

zielonacukinka
Tarta z kremem budyniowym i owocami 96

Witajcie, Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami Na blachę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 255 g mąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem(...)maliny)   Wykonanie końcowe: Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego. Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 60 minut. Po ostygnięciu tartę polać polewą czekoladową przygotowaną wg poniższego przepisu: Składniki: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru kryształ, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka żelatyny; Wykonanie: wszystkie składniki rozpuścić w małym

Przepisy Babci
Wytrawne galette z letnimi pomidorami, ricottą, ziołami, pistacjami i miodem 141

zapasów, jakie miałam w lodówce. Drobne odstępstwa od oryginału dozwolone pod jednym warunkiem- muszą być pomidory. I to te pyszne- dojrzałe i słodkie. Tu nie ma przebacz. Zróbcie tę tartę szybciutko- póki sezon na te cudowności w pełni. Nie pożałujecie. Na ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5-0,75 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek(...)minut przed podaniem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie wypełnione sokiem z pomidorów, który wsiąknie w ciasto podczas gdy tarta będzie odpoczywać. Tuż przed podaniem polać tartę cienkimi strużkami miodu i udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego! Artykuł Wytrawne galette z letnimi pomidorami, ricottą, ziołami, pistacjami i miodem pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą 110

czosnku, oregano i bułki tartej. Czosnek zrobił dużą robotę, bo fasolka nabrała wyrazistości, nawet mój syn, jak nie przepada za nią, to tym razem zjadł dużą porcję, bo mu bardzo smakowała. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: około 700 - 800 g fasolki szparagowej 3 żabki czosnku oregano bułka tarta łyżka masła(...)końcówki i gotujemy, aż będzie al'dente. Odcedzamy. 2. W większym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy chwilkę, dorzucamy fasolkę, oregano i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą (nie za dużo), mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ze minutkę i gotowe :-) Podajemy jako dodatek do obiadu, można oczywiście zjeść samą jak ktoś lubi :-) Smacznego

kruche babeczki
czas na brzoskwinie-Brzoskwiniowa tarta 108

chcesz.   P iec 190º C przez oko ło 50 minut, na zloty kolo r. Ostudzić tarte przed podaniem przez co najmniej 15 minut . Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą.. . z gałką lodów waniliowych :)) pyszny i łatwy letni deser .Ta domowa tarta jest dokładnie tym czego potrzebujesz. Łuszcząca się skórka i maślane, chrupiące ciasto z nadzieniem(...)owocowym Jest to idealny deser dla tych z Was, którzy kochają tarty. jest bardzo prosta w wykonaniu,zwłaszcza jeśli używasz miksera lub robota kuchennego jak ja. Ciasto jest gotowe w krótkim czasie. Trzeba tylko odstawić ,by odpoczęło w lodówce przez około 30 minut, aby ułatwić wałkowanie

w mojej kuchni
Tartaletki z warzywami i szynką 131

papryka 3 suszone pomidory 3 duże plastry szynki 2 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz, wędzona papryka, lubczyk do smaku tarty parmezan lub inny twardy, opcja także tarty żółty ser Przygotowanie: Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku(...)nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru. Następnym razem do farszu warzywnego można dodać

Zasmakuj Kuchni
Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 240

piersi z kurczaka 70 - 80 g bu ł ki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy s ó l, pieprz oliwa z oliwek   Panierka do nuggets 80 g mąki  80 g mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bu ł ka tarta szczypta soli PREPARAZIONE Ketchup artigianale Per preparare il ketchup(...)bułkę tart ą , łyżkę musztardy oraz obrany ząbek czosnku i cebul ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (ważące ok. 30 gram), które delikatnie spłaszczamy, formując kształt łzy, charakterystyczny dla nuggets.  Nuggets obtaczamy w kremowej panierce a na końcu w bu ł ce tartej

La grande e la piccola cuoca
Schab po prowansalsku wg Siostry Anastazji 1680

jajka sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy z bułką tartą (przepis nie uwzględnia ilości, ja wsypałam „na oko”, mniej więcej kilka łyżek). Na mały talerzyk wsypujemy mąkę. W głębokim talerzu rozbełtujemy widelcem jajka. Kotlety panierujemy w jogurcie greckim(...)mące, jajkach i na samym końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Źródło: 173 specjały siostry Anastazji

Smaki Na Talerzu
Roladki z cukinii z mięsem mielonym i ricottą 144

u017cenia\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"1 du\u017ca cukinia 250g mi\u0119sa mielonego 2 \u0142y\u017ceczki zi\u00f3\u0142 prowansalskich ma\u0142a cebula 250g ricotty 1 jajko 200g tartej mozzarelli sos marinara olej lub oliwa do sma\u017cenia s\u00f3l, pieprzRoladki z cukinii z mi\u0119sem mielonym i ricott\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nagrzewamy(...)u00f3rym ser rozpu\u015bci si\u0119 i delikatnie si\u0119 podpiecze. Gotowe! "]} 1 duża cukinia 250g mięsa mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich mała cebula 250g ricotty 1 jajko 200g tartej mozzarelli sos marinara olej lub oliwa do smażenia sól, pieprzRoladki z cukinii z mięsem mielonym i ricottą Składniki 1 duża cukinia 250g mięsa mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich mała

Mostek w kuchni