Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego(...)łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut. Krok 2 Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą. Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem
Niedzielny kucharzugotowanej ciecierzycy 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki bu ł ka tarta s ó l, pieprz Salsa z awokado 1 awokado 1 cytryna 1-2 łyżki oliwy extravergine d'oliva sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi(...)masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą oraz słodką papryką. Dodajemy jajko oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Na sam koniec dodajemy bułkę tartą (ok. 2-3 łyżek); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki tartej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki
La grande e la piccola cuocapojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia(...)schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na złoto. A tutaj roladki schabowe
Smaki Na Talerzukoperek 1 pęczek, bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko 4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Masło dzielimy na 16 równych części, koperek drobno siekamy. Schłodzone mięso dzielimy
chleba naszegomała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych kilka pistacji 1 łyżka bułki tartej 1 ząbek czosnku olej kokosowy III. Do dekoracji: ozdobne liście rzodkiewki (te fioletowe) liście brokuła (te małe) odrobina makaronu nitek z brązowego ryżu olej kokosowy Sposób przygotowania: Przegrzebki(...)podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Orzechy niedbale kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy bułkę tartą. Czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i rumienimy czosnek. Dorzucamy mieszankę z orzechami i prażymy. Umyte i osuszone małże smażymy na rozgrzanej patelni
DominikaDolcitartej 300 g makaronu margherita Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki i anchois. Smażymy 2 minuty aż rybki się roztopią. Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą(...)Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy makaron na talerze i posypujemy bułka tartą
Dzieje kuchennej Wiewiórymarchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l) i gotuj. Marchew obierz, podziel(...)piecz przez ok. 40 min. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniażółtego sera 3 łyżki płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej ) sól ,pieprz do smaku 150g surowej kiełbasy mała cebula 200g mrożonego groszku lub ze słoiczka 3 łyżki oleju z oliwek papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę tartą ),sól i pieprz do smaku. Posypać bułką(...)tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone na całej powierzchni papieru. Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę. Przenieść roladę z papierem
zielonacukinkajest gratin ? Otóż jest to technika kulinarna, w której potrawa posypywana jest na wierzchu składnikiem, który podlega zrumienieniu – może to być tarty ser, bułka tarta, jajka albo masło. Nazywa się tak także w kuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać piękny(...)francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło ok. 100g sera gruyer tartego albo parmezanu, ewentualnie żółtego Wykonanie: Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na mandolinie na plastry o grubości maksymalnie 3mm (można też
Pociąg Do Kuchnimożna by wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 350g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 100g tartego sera pieprz 4-5 plastry mortadeli włoskiej bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki(...)zetrzeć na tarce o dużych otworach. Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku. Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykryć plastrami mortadelli włoskiej Zawijać roladę ziemniaczaną od jednego boku pomagając sobie papierem Zapakować
zielonacukinkaposiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa(...)ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru. Krok 6. Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy
Moja Książka KucharskaCebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy(...)nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią). Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzumleka bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Filety opłukać, przekroić wzdłuż, posypać solą i pieprzem, rozbić i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do gyrosa. Jajka rozbić w miseczce, połączyć z mlekiem i dobrze roztrzepać aż pokaże się piana. Gotowe kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym
Tradycyjna Kuchniadymki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu(...)łyżka oleju sezamowego Łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) Pęczek natki kolendry, szczypiorku, pietruszki, lub jakakolwiek zielenina Przygotowanie: Krok 1 Do dużej misy przełóż mielonkę i wszystkie składniki: 1 żółtko, łyżeczkę tartego imbiru, 2 ząbki utartego czosnku, drobno posiekaną dymkę, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki
Niedzielny kucharzsmażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku(...)krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony
Zrób to smacznie