tarta - 42848 przepisów (strona:333/2857)

ODRYWANA PIZZA BALLS 95

łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g sera żółtego 100 g szynki 100 g tartej mozzarelli zioła prowansalskie Dodatkowo: ok. 50 g masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ciasto: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody(...)Pizza: Upieczone bułeczki kroimy na pół, jak biszkopt. Na dolnej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy pokrojony ser żółty, na niego kawałki szynki i posypujemy tartą mozzarellą. Całość przykrywamy górą częścią bułeczek. Wierzch smarujemy roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Aby wierzch

Kuchnia MagdaLeny
Imprezowe krokiety z chleba tostowego 688

sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy widelcem. W drugiego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą (będziemy w niej obtaczać nasze tostowe krokiety). Każdy plasterek szybki kroimy na pół, a ogórka na cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy lub dobrze ugniatamy dłonią (można wcześniej odciąć(...)nakładamy pół plasterka szybki, 2-3 cienkie plasterki ogórka i posypujemy serem (około pół łyżki na kromkę). Zwijamy kromki w rulon. Maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Nasze imprezowe krokiety z chleba tostowego smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym. Smacznego Nie przepłacaj za zakupy spożywcze

Słodkie okruszki
SZNYCLE Z KURCZAKA 100

mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż(...)chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu. Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni. Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja). Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka

Zasmakuj Kuchni
Kotleciki z soczewicy i marchewki 96

bułki tartej (ok. 22 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Soczewicę zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę. 2. Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. 3. Drobno pokrojonego pora szklimy na maśle. 4. Do pora dodajemy tartą(...)grubych oczkach marchew, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z warzywami, koncentratem pomidorowym, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą. 6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem). 7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułka tarta z masełkiem wg Aleex 77

bardzo często wykorzystywany dodatek do wielu dań. Bułka tarta z masełkiem jest doskonała(...)gotowanych warzyw: kalafiora czy fasolki szparagowej. Świetnie sprawdza się także do leniwych klusek lub knedli z owocami. Przygotowuje się ją szybko I niezwykle łatwo. No to zaczynamy. Składniki: • bułka tarta • kilka łyżek masła Sposób przygotowania: 1. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać porcję bułki tartej. 2. Dość często mieszać, aż się zrumieni. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła

W mojej kuchni
Sałatka Olimpia 139

pomidory ·        Ricotta ·        Olej do smażenia ·        Sezam bułka tarta ·        Oregano ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Jajko Składniki(...)Ogórek ·        3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą. 2.   Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy. 3.   Do drugiego naczynia wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. 4.   Kurczaka panierujemy w jajku następnie w mieszance z bułki tartej

Kulinarna Chwila
BIGOS WIGILIJNY 552

kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 139

dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i wiórkami z czekolady deserowej. Jest pyszny i prosty w wykonaniu... Masa jabłkowa to tarte, gotowane jabłka z galaretką cytrynową, przygotowana na wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana

Kuchnia MagdaLeny
krokiety ruskie 106

jajka bułka tarta wykonanie krokietów: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu, na osobnym talerzu nasypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ruloniku maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym, czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 104

jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ rozdrabniamy na mniejsze(...)pomidorków oraz połowę posiekanego szczypiorku i po około 3 min. smażenia dodajemy miąższ z bagietek oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem. Przepis

Kuchnia MagdaLeny
Roladki Hebrajki 108

Opakowanie serka topionego w plastrach ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Pieprz ·        Sól Sposób przygotowania(...)jajko. 4.   Na każdym kawałku mięsa układamy po plasterku sera. 5.   Następnie po łyżce farszu. 6.   Zwijamy w roladki. 7.   Mąkę wsypujemy do naczynia, bułkę tartą do osobnego naczynia i do trzeciego naczynia wbijamy jajka roztrzepane widelcem. 8.   Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej

Kulinarna Chwila
ZAPIEKANA OWSIANKA SZARLOTKOWA 87

Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem.   Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY PO ZBÓJNICKU + FILMIK 119

PRZYGOTOWANIE :   Mięso ubijamy na cienkie kotlety, przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczarki szatkujemy, cebulę, paprykę, ogórki i 1 mozzarelle kroimy w kostkę.  Drugą mozzarellę ścieramy na tarce.  Pieczarki, cebulę i paprykę podpiekamy na oleju(...)płyny odparują. Doprawiamy do smaku, następnie dokładamy ogórka i chwilkę podpiekamy. Farsz przekładamy do miseczki i jak przestygnie dodajemy pokrojoną mozzarellę. Na kotlety nakładamy po łyżce farszu, wierzch posypujemy tartą mozzarellą.  Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 % C, przez około 15 minut aż ser się rozpuści.  Kotlety po zbójnicku podajemy ciepłe, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z cukinii 104

wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 3 jajka duża marchew 3 ząbki czosnku duża cebula 1/4 szklanki oleju rzepakowego szklanka płatków owsianych 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła Sposób wykonania: Cukinię i marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię włóż do miski, lekko posól i odstaw(...)cebulę. Pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij je na sztywna pianę. Cukinię odsącz z nadmiaru wody. Do naczynia, w którym znajduje się cukinia dodaj bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu delikatnie dodaj pianę z białej i bardzo powoli wymieszaj. Keksówkę posmaruj delikatnie

365 dni dookoła kuchni