pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia(...)suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj
Niedzielny kucharzsolą oraz pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, smarujemy olejem z suszonych pomidorów i lekko solimy. Kapelusze wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-13 min. Pieczarki możemy również upiec na grillu. Podajemy
Kuchnia MagdaLenygroszku 150 g ricotty 2 ząbki czosnku 30 g parmezanu lub innego żółtego twardego sera 50 g bu ł ki tartej 1 jajko s ó l, pieprz * dodatkowo - bu ł ka tarta do obtoczenia pulpecików **** INGREDIENTI (ca. 12 pezzi) 450 g di piselli lessati 150 g di ricotta 2 spicchi d'aglio(...)parmigiano 50 g di pangrattato 1 uovo sa le, pepe * ulteriore - pangrattato per impanatura PRZYGOTOWANIE Blendujemy groszek, ricott ę , starty parmezan, jajko, bułkę tart ą i 2 ząbki czosnku na gładką masę; d oprawiamy sol ą i pieprzem. Mas ę na pulpeciki mieszamy do połączenia si ę składników . **** PREPARAZIONE Frullate i piselli
La grande e la piccola cuocaodmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany. 1 średniej wielkości kalafior 2 jajka pół szklanki mąki pszennej ok. pół szklanki wody Bułka tarta Olej do smażenia Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu(...)przelewamy zimną wodą. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym
Andzia Pichciszklanki ugotowanej kaszy quinoa ( może być też każda inna kasza, która pozostała z obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki 2 łyżki posiekanej natki sałata rzymska 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżką tahiny sok z połówki cytryny 150 ml jogurtu naturalnego jajko(...)kminu, anyż i cynamon) i zeszkloną cebulę. Posiekaj drobno żurawinę i dodaj do buraków, dodaj sezam, pestki słonecznika i posiekany czosnek. Następnie dodaj mielony len lub bułkę tartą i posiekaną natkę. Wymieszaj masę. . Uformuj jednakowe kulki. Obtocz w bułce tartej lub mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż kotlety i lekko spłaszcz dociskając palcami. Smaż kilka minut
AZgotuj!Cześć! Bardzo fajny i smakowity pomysł na śniadanie! Takie śniadania przygotowuję najczęściej w weekend, kiedy czasu wolnego jest więcej i nie trzeba z niczym się spieszyć. Ta tarta jajeczna jest bardzo smaczna i polecam :) Składniki: Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek(...)sokiem ze smażenia kurek. Wylałam masę na podpieczony spód do tarty i piekłam jeszcze 40 minut. Po ok. 20 minutach mogłam już kroić moją tartę. Notatki * dokładnie po same brzegi wyklejać ciastem formę. * masa jajeczna najlepiej jak będzie ok 5 mm poniżej krawędzi formy * forma na tartę miała 25 cm średnicy * jajka przyprawiać wedle własnego
Pieprzyć z Fantazją* olej do smażenia Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Zrób to smacznieczosnku 1 łyżka soku z cytryny s ó l, pieprz 30-50 ml oliwy extravergine d'oliva Kotlety cielęce 4 kotlety cielęce 2 jajka bu ł ka tarta 1 łyżeczka kurkumy lub curry 3-4 łyżki m ą ki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI Insalata 100 g di rucola(...)Alcass " PRZYGOTOWANIE Kotlety cielęce Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszana z kurkumą lub curry w proszku. Kotlety najpierw obtaczamy jajku, następnie w mące, ponownie w jajku a na koniec w buł ce tartej. Kotlety wykładamy
La grande e la piccola cuocapieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek czy zapiekanek gofrowych. Natomiast farsz jest tradycyjny, czyli smażone pieczarki z cebulką. Całość, jak na prawdziwe zapiekanki przystało, posypana jest tartym, żółtym serem. Propozycja w sam raz na kolację! Składniki: Gofry: 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju
Kuchnia MagdaLenymiodu 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz czarny do smaku 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego wodę , jajko , cukier,majonez,musztardę ,czosnek, gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej ,sól i pieprz do smaku . Całość porządnie wyrabiamy(...)mozzarelli .Następnie oklejamy dokładnie mięsem mielonym . Dociskamy ręką tak żeby były bardziej płaskie niż kuliste , łatwiej będzie smażyć (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Odstawiamy na godzinkę żeby zrobiły się sztywniejsze i łatwiejsze do obsługi na patelni Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu i dość głębokim tłuszczu , żeby zdążyły
Ogrodnik w podróżypieprzu Szparagi z posypką 250 g szparagów zielonych 2 łyżki masła garść groszku świeżego natka pietruszki szczypta soli i pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka z czarnej soczewicy 1/3 szklanki czarnej soczewicy groszek zielony świeży- garść 3 suszone pomidory 10 czarnych oliwek natka(...)oliwki. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, mieszam z pokrojonymi warzywami i groszkiem. Na maśle podsmażam szparagi i groszek. Doprawiam solą i pieprzem. Na drugiej patelni prażę bułkę tartą aż zbrązowieje. Dodaję garść posiekanej natki pietruszki, sól i oliwę. Mieszam. Roladki z piersi pokrój w plastry. Podaj z soczewicą czarną oraz szparagi, których wierzch należy posypać bułką
Mango Papajaznikną z Waszej kuchni! Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku) Czas(...)następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek
Analiza SmakuPieczone szparagi zobaczyłam u Magdy i Emmy na Blogu . Wyglądały bardzo apetycznie. Z super dipem. wiązka zielonych szparagów* bułka tarta(...)mnie Bezgluten) parmezan tarty ok. łyżka jajko zioła prowansalskie do smaku Przepis jest łatwy. Po prostu obtaczamy szparagi w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszance bułki tartej, ziół prowansalskich i parmezanu . Pieczemy w 190 stopniach ok 15minut ( moje po tym czasie były jeszcze twarde i piekłam 30 minut). * teraz moje spostrzeżenia: 1. wybierzcie trochę grubsze szparagi
AZgotuj!dzień wcześniej) gotujemy makaron i różyczki kalafiora. I tu mały bonus, bo robimy to w tym samym garnku i tym samym czasie. Następnie, w dniu podania, przygotowujemy beszamel z tartym serem i pikantny chrust z bułki. Układamy warstwami w żaroodpornej formie i pieczemy 30 minut. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 100 g makaronu (1 szklanka ), np. świderki, kolanka, muszelki, penne(...)główki kalafiora BESZAMEL 400 ml mleka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy gałka muszkatołowa, sól, 4 kulki czarnego pieprzu 25 g masła 25 g mąki 25 g tartego sera CHRUST 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki 4 gałązki natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku szczypta soli, czarnego pieprzu i chili w proszku lub płatkach DODATKOWO: garść
cool and mintysię udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy(...)olej kokosowy, masło z dodatkiem oleju. Ryby obtaczamy w mące, potem w jajku i w bułce tartej, układamy na dobrze rozgrzanym (!) tłuszczu i smażymy na złoto z obu stron. Nie wrzucamy na patelnię zbyt dużo kawałków ryby bo drastycznie obniżamy temperaturę i ryby zamiast się smażyć, puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni. Jeśli chcemy
Dorota Smakuje