tarta - 42848 przepisów (strona:324/2857)

Roladki schabowe ze szpinakiem 67

liści szpinaku, 1 łyżka masła do szpinaku, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa świeżo mielona, pieprz świeżo mielony, sól, 100 g wiórków mozzarelli, 2 jajka, mąka do oprószenia mięsa, bułka tarta, masło klarowane do smażenia, Liście szpinaku umyć, osuszyć. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić(...)mieszając. Odstawić do ostudzenia. Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem.  Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą. Zwinąć roladkę. Jajka rozmącić w głębokim talerzu.  Bułkę tartą wysypać na duży talerz.  Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.  Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½ godziny

królestwo garów
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 65

polskich stołach. A już zwłaszcza w niedzielę. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 kg młodych ziemniaków 2 sztuki ogórka gruntowego lub szklarniowego 1 jajko śmietana 18% / jogurt naturalny koperek bułka tarta mąka sól i pieprz do smaku Roztłucz kotlety schabowe, odwracając je z każdej strony. Najlepsza grubość kotletów do smażenia to ok. 4-5 mm. Posyp mięso pieprzem(...)solą. Ugotuj osobno ziemniaki. Roztrzep jajko widelcem w głębokim talerzu. Przesyp mąkę i bułkę tartą do osobnych naczyń. Obtocz kotlety w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, by odsypać nadmiar panierki. Układaj kotlety na rozgrzanej uprzednio patelni. Smaż do momentu, aż panierka zrobi się złocista. Obierz ogórki ze skórki, a następnie pokrój

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po polsku i kiszka wątrobiana. Obiad faszerowany miłością. 63

niż wcale.  Składniki: kurczak o wadze ok 1,5 kg 1-2 łyżki masła sól, pieprz majeranek Nadzienie: 6 wątróbek drobiowych 2-4 jajka 6-8 łyżek bułki tartej łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Umytego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej kilka godzin przed planowanym pieczeniem by miał czas przejść przyprawami(...)Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy do posiekanej drobniutko surowej wątróbki drobiowej. Dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Zagęszczamy bułką tartą. Nadzienie powinno mieć luźną konsystencję. Bułka tarta je zespala. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.  Pozostaje najtrudniejsze i najbardziej  żmudne (oprócz

Kuchnia po mojemu
Z ŁĄKI NA TALERZ: Golaski w pokrzywie 96

tego: 3 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki liści pokrzywy majowej 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku sok z cytryny do podania tarty parmezan do podania (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Gnudi: 1. Ricottę przełóż do miski (możesz ją wcześniej odsączyć na sitku przez 30min.) i dodaj do niej tarty parmezan - połącz(...)pokrzywa zmięknie, a czosnek się zeszkli. 4. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. 5. Podawaj dnugi na szparagach z pokrzywą, skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną tartego parmezanu. Smacznego! Gnudi with nettle and asparagus Ingredients: Gnudi 500g of ricotta 50g of Parmesan cheese 120g semolina + to coat nutmeg 1/3 teaspoon of salt Additionally: 3 tablespoons of clarified

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pokrzywa zwyczajna w mojej kuchni 63

szklanka kaszy jaglanej, najlepiej organicznej, 2 szklanki wody, 200g ugotowanych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 75g mąki, sól do smaku, pieprz, 2 duże garście świeżej pokrzywy, bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania lub mieszanka bułki z ziarnem, masło klarowane do smażenia lub olej.   Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku gotujemy wodę(...)puch, jak lekko przestygną dodajemy kaszę i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej lub sezamie i smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Polewamy sosem i zajadamy. Możemy połączyć dwa gatunki kotletów, ja tak zrobiłam. Do kotletów z kaszy jaglanej i ziemniaków polanych

Leśny Zakątek
Zapiekanka makaronowa 67

Składniki: 200g makaronu świderki 2 filety z kurczaka papryka 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku olej 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka przyprawy do kurczaka 250 ml bulionu sera mozzarella tarty opcjonalnie ser żółty tarty Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju. Kurczaka podsmażyć z przyprawą do kurczaka(...)minut. Do podduszonych warzyw dodać bulion i przecier pomidorowy. Wszystko razem jeszcze chwile podusić do odparowania znacznej ilości płynu. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać powstałym sosem. Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Zapiekanka makaronowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami 75

jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu.  Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik.  Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jogurtów naturalnych - styropian z truskawkami 65

ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina tradycyjny sernik. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową masą jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. W wersji tradycyjnej malinowy budyń można zamienić na waniliowy lub śmietankowy, jednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku. Ciasto jest bardzo delikatne

Kuchnia MagdaLeny
Dorsz smażony w panierce. 116

ryba.  Tym razem dorsz atlantycki, smażony.  Składniki: 1 duży filet z dorsza atlantyckiego, bez skóry sól, pieprz sok z cytryny Panierka: 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Filet umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Miałam duży filet.  Wyszło mi 6 kawałków.   Rybę przyprawić solą i pieprzem(...)stron. Skropić sokiem z cytryny.  Do miseczki wbić jajka, dodać trochę soli i pieprzu. Roztrzepać widelcem.  Mąkę i bułkę tartą wysypać na talerze.  Kawałki ryby, obtaczać w mące, następnie w jajku i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem 58

białego 2 jajka 1 cebula 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 – 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Na patelni roztopić masło, dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty należy go podgrzać do czasu, aż się rozmrozi), posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko poddusić i lekko(...)przestudzić. Ugotować makaron. Szpinak wymieszać z białym serem i jajkami. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód naczynia wyłożyć 2/3 makaronu, masę szpinakowo – serową i pozostały makaron. Całość posypać startym serem żółtym. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Podsmażyć szpinak 2. Ugotować makaron 3. Do szpinaku

KuchniaWeDwoje.pl
Klasyczna pieczeń rzymska z jajkiem 72

pszenicy. Kaloryczność pieczeni: około 250 kcal na 100g. 1 kg łopatki wieprzowej 1 surowe jajko 5 ugotowanych na twardo jajek 1 większa cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka chrzanu 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego) Przyprawy i zioła: 2 łyżki musztardy pół łyżki majeranku pół łyżeczki papryki słodkiej do smaku: sól kłodawska (około(...)łyżeczki), świeżo zmielony czarny pieprz (1 łyżeczka). Dodatkowo: Papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej wybierz pieczywo bez glutenu lub tak jak ja piecz w papierze). Sposób wykonania klasycznej pieczeni rzymskiej z jajkiem. Klasyczną pieczeń rzymską przyrządzam z wieprzowej łopatki, doprawionej ziołami i przyprawami. Łopatka wieprzowa z pewnością idealnie

Ania gotuje
Pasztet z jajkiem 62

pól łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry słodka papryka – 1 łyżeczka cząber – 1 łyżeczka majeranek – 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Masło i bułka tarta (lub orzechy) do wysmarowania i wysypania foremki Jak zrobić pasztet z jajkiem Mięso oraz boczek pokrój w równe kawałki o średniej wielkości. Przerzuć je do garnka, dodaj ząbki(...)masy, dodaj do niej wodę, w której gotowało się mięso. Rób to stopniowo, aby nie rozrzedzić jej zbyt mocno. Gdyby tak się stało, możesz dodać do mięsa nieco bułki tartej. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj ją do mięsa, delikatnie mieszając przy pomocy sylikonowej łopatce. Ręczne mieszanie pozwoli ci lepiej napowietrzyć masę i sprawi, że pasztet będzie

okolicepalnika.pl
Najprostszy i najlepszy przepis na chrzan tarty. Żaden sklepowy produkt nie może się z nim równać 68

Boląca ręka od ścierania twardego korzenia i łzawiące oczy. Wiele osób rezygnuje z przygotowania domowego chrzanu tartego, gdyż jego przygotowanie kojarzy się z prawdziwą męczarnią. A przecież dzięki nowoczesnym przyrządom kuchennym wszystko może być bajecznie proste. Robimy chrzan według tego przepisy i zawsze wychodzi tak, że żaden sklepowy nie może się z nim równać. Niezastąpiony na Wielkanoc. Przepis(...)sposobem Składniki: 1 większy lub dwa mniejsze korzenie chrzanu (około 100 gramów), płaska łyżeczka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki soli, pół szklanki gorącej wody. Jak zrobić chrzan tarty? Korzenie obierz i umyj, pokrój w dość cienkie plasterki, przełóż do malaksera. Dodaj cukier, sól i ocet, wlej gorącą wodę, miksuj aż wszystko połączy się w jednolitą papkę

Kulinarna Polska
Jajka po szkocku z sosem tatarskim 75

dodatki powiedzieli by Szkoci, ale w wydaniu wielkanocnym bardzo mi tu pasują. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo + dwa surowe 1 cebula 400 g mięsa mielonego 100 g bułki tartej pieprz, sól 1 łyżka ostrej musztardy 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka płatków chili - opcjonalnie świeżo starta gałka muszkatołowa - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie gałązka tymianku - opcjonalnie(...)Przygotowanie: 6 jajek gotujemy na twardo 10-12 minut, nie dłużej. Chłodzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą oraz opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami. Jajka na twardo obtaczamy warstwą masy mięsnej. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 87

mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy.  Ząbki czosnku(...)pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 1-2 min. W misce umieszczamy mięso mielone i dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pomidorami suszonymi. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką mieloną. Całość dokładnie mieszmy. Keskówkę (25 x 12 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką

Kuchnia MagdaLeny