tarta - 42848 przepisów (strona:319/2857)

Fale Dunaju 137

cukier waniliowy 1 łyżka budyniu waniliowego Krem budyniowy: 40 gr budyniu waniliowego w proszku 400 ml mleka cukier waniliowy 8 dkg cukru kryształu 25 dkg masła Dodatkowo: 5 dkg tartej gorzkiej czekolady Ciasto Fale Dunaju Jak zrobić ciasto Fale Dunaju. Przygotowanie ciasta ucieranego z jabłkami. Do miski włożyć miękką margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Ucierać przez kilka minut(...)minuty, bądź do momentu w którym nie ma już w masie grudek. Złożenie ciasta Fale Dunaju. Zimne ciasto z jabłkami dokładnie pokryć kremem budyniowym, który po wierzchu posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto Fale Dunaju Warto wiedzieć robiąc Fale Dunaju. Ciasto piekłam w metalowej blasze o wymiarach 32 na 24 centymetra. Waga

MeCooks
Przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego 39

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego – przepis Składniki: – 0,5kg mięsa mielonego z łopatki – 1kg cukinii – 4 jaja kurze – 1 duża cebula – bułka tarta – olej – 2 ząbki czosnku – przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra 1. Zetrzyj cukinie na tarce, dodaj przyprawy (sól i pieprz) oraz pozostaw(...)wody i połącz z mięsem. Dokładnie wymieszaj dodając 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp dno bułką tartą i przełóż farsz, dokładnie go dociskając do brytfanki. Wierzchnią część pasztetu posyp niewielką ilością bułki tartej, dzięki czemu po upieczeniu zyska on chrupiącą skórkę. Piecz przez godzinę

Kuchennyviral.pl
Szczupak smażony w panierce 35

naszego zamieszkania powinniśmy jeść dużo ryb. Filet ze szczupaka usmażony w panierce zachwyci smakiem i małych i dużych  Co potrzeba: Filety ze szczupaka bez skóry, 1 jajko, Bułka tarta, Mąka pszenna, sól, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Do osobnych misek dajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Filety ze szczupaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)które nam odpowiadają wielkością, posypujemy solą i pieprzem z jednej strony, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Przy większej ilości fileta będziecie potrzebowali więcej jajek. Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być na patelni sporo, żeby ryba się dobrze smażyła, a nie przypalała. Rybę smażymy na rumiano najpierw z jednej

Bułka z Chlebem
Pizza z cukinii – lekka domowa pizza na warzywnym spodzie! 42

zrobić pizzę na spodzie z cukinii? Aby przygotować pizzę na spodzie z cukinii, należy startą na tarce i odciśniętą z wody cukinię wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Następnie uformowany spód podpiekamy w piekarniku, po czym wykładamy ulubione dodatki i ponownie pieczemy. Pizza z cukinii – przepis krok po kroku Pizza na spodzie z cukinii(...)Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 500 g cukinii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki soli Kilka propozycji dodatków na wierzch pizzy: Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, ogórek kiszony, cebula Sos pomidorowy, ser żółty, świeże pomidory, ser feta, rukola Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, cebula

Via Gusto
Roladki schabowe z cukinią, marchewką i mozzarellą 289

Składniki: Plastry schabu 8 sztuk (ok 900g) Marchew 1 średnia 100g Cukinia 250g Ser tarty mozarella 150g Sól Pieprz + panierka: mąka pszenna, jajko, bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu cienko rozbić, doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Cukinię i marchew zetrzeć na na tarce. Cukinię odstawić na kilka minut i odcisnąć nadmiar wody. Na każdy(...)zaczynając od boków, a następnie zrolować mięso. Dodatkowo dla bardziej wyrazistego smaku do środka można dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub suszone pomidory. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z 4 stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy Polub

Kulinarne przygody
Kotlety z kalafiora 52

KOTLETY Z KALAFIORA Kotlety z kalafiora – składniki: 1 kalafior (1-1,2 kg) 2 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki jasnej mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki natki pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Kotlety z kalafiora(...)dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dymkę ze szczypiorkiem oczywiście bardzo drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Na osobnym talerzu przygotowujemy bułkę tartą do obtaczania kotletów. Formujemy w dłoni niewielkie kotlety i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju na niezbyt dużym palniku przez 4-7 minut na każdą stronę, aż będą rumiane

Marder&Marder Manufacture
Najlepsze chrupiące frytki z cukinii - przygotuj koniecznie 2248

Składniki: (szklanka 250 ml) Cukinia 600 g ( u mnie 3 małe) Jajka 2 Bułka tarta szklanka ( u mnie zwykła wymieszana z panierką panko) Ser twardy 1/2 szklanki ( u mnie parmezan) Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/3 łyżeczki Czosnek granulowany lub sproszkowany łyżeczka Olej w sprayu  Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki. Małe cukinie przekroić wzdłuż(...)części, następnie na pół i na słupki. ( zobacz film poniżej). Przygotować trzy miseczki. Do jednej wsypać, mąką do drugiej rozmącone jajko, a w trzeciej wymieszać bułkę tartą z parmezanem i przyprawami. Cukinie obtoczyć w mące, jajku i na końcu w panierce z bułki tartej.  Przed samym pieczeniem frytki spryskać olejem w sprayu. Frytki upiekłam we frytkownicy

Kulinarne przygody
Kotlety z indyka w panierce 60

około 500g kotletów z filetu indyka sól, pieprz ziołowy czerwona mielona papryka czosnek mielony tymianek suszony skórka starta z 1 małej cytryny tłuszcz do smażenia Panierka: 2 jajka bułka tarta lub Panko Przepis na kotlety panierowane z indyka Krok 1. Plastry z indyka rozbić delikatne tłuczkiem. Następnie oprószyć z każdej strony odrobiną soli, natrzeć pieprzem ziołowym, czerwoną papryką(...)tymiankiem, skórką startą z cytryny i mielonym czosnkiem. Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na duży talerz wsypać bułkę tartą lub panierkę Panko. Krok 2. Na dużej patelni rozgrzać około 2 łyżki tłuszczu do smażenia. Filety z indyka panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Gotowe filety kłaść porcjami na rozgrzany tłuszcz

Moja Książka Kucharska
Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem 36

Jednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku. Smakujcie! Składniki 500 g -600 g marchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę(...)piecz przez ok. 40 min. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z zielonego groszku i rukoli 29

staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki(...)duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego) 50 g pokruszonej fety greckiej 4 – 5 łyżek tartego parmezanu 80 g serka topionego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody. W mikserze/blenderze umieszczamy groszek wraz z zalewą oraz rukolę. Całość

Raj dla Podniebienia
Ciasto orzechowo – imbirowe 33

menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem(...)wierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady     Wykonanie Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy. Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Białka ubijamy

Raj dla Podniebienia
Pieczone bataty z kozim serem 44

wielkości – 4 łyżki masła – 2 łyżki oliwy z oliwek – przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry – 3 łyżki tartego parmezanu – 3-4 łyżki koziego miękkiego sera – do podania: wieżo mielony pieprz, parmezan tarty lub w płatkach Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Bataty obierz(...)szerokości 4-5 mm. W naczyniu do zapiekania ułóż plastry tak, aby zachodziły na siebie i wypełniły całą przestrzeń. Rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę, wszystkie przyprawy oraz tarty parmezan. Wymieszaj całość i przełóż na bataty, po czym rozsmaruj masło na całej powierzchni. Bataty wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut, aż staną się miękkie

nietylkopasta.pl
Frittata ze szparagami, ziemniakami i burratą! Najlepsza tarta z patelni ze szparagami! 49

Frittata ze szparagami , przepyszna tarta z ziemniakami i szparagami, robię ją co roku jest obłędna w smaku, bardzo prosta do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilka składników i możesz zajadać rewelacyjny w smaku posiłek, sam przepis potraktuj dość luźno ponieważ możesz go interpretować na wiele sposobów, ja również podpowiem Ci kilka moich alternatyw, jak ją jeszcze wykonuję. Tartę z ziemniakami(...)zimno, w Hiszpanii jadą się ją na śniadanie lub wczesny lunch, u mnie w domu sprawdza się super, jako danie obiadowe lub na kolację w towarzystwie chardonnay. PRZEPIS NA TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI SKŁADNIKI - 10 ziemniaków odmiany mączystej  - 1 x pęczek szparagów - 1- 2 młode cebulki wraz  z dymką - 2-3 ząbki czosnku

SMYKWKUCHNI
Chrupiące krokiety z tortilli 69

wody 1 łyżka masła placki tortill serek śmietankowy typu almette, turek… żółty ser (u mnie ser mozzarella) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 2 jajka bułka tarta opcjonalnie chrupiąca panierka do kurczaka olej do smażenia       *** Mięso (u mnie mięso grillowane, a także kiełbasa) kroimy na kawałki lub szarpiemy widelcem *** *** Cebulę kroimy(...)Posypujemy startym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Zawijamy, najpierw boki do środka *** *** A następnie rolujemy od dołu do góry *** *** W jednej miseczce mieszamy jajka, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą, opcjonalnie do bułki możemy dodać panierki do kurczaka *** *** Zwinięte tortille panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy z każdej strony na rumiano

Blog z Apetytem
Szybkie krokiety z tortilli z pieczarkami i serem 61

serem i bazylią . Składniki: 3 tortille 300 g pieczarek 2 łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula 6 plasterków żółtego sera salami (można użyć inny ser) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz i granulowany czosnek do smaku do smażenia: olej i opcjonalnie 1-2 łyżeczki masła Przygotowanie: Pieczarki kroimy w grubszą kostkę. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju(...)pieczarek i zawijamy tortille tak jak krokiety. Szykujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy wszystko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Nasze krokiety z tortilli maczamy dokładnie w jajkach, następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Przed podaniem kroimy na pół. Gotowe krokiety

Słodkie okruszki