tarta - 42848 przepisów (strona:322/2857)

Rybne kotleciki z koperkiem 81

jajko M 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyżka suszonej cebuli lub pół małej świeżej cebuli sól i czarny mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików olej do smażenia Przygotowanie: Rybę rozdrabniamy w blenderze z nożami (ostrożnie, aby nie mieć papki) lub mielimy w maszynce do mięsa. Ryby przekładamy do miski(...)mnie 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i szczypta soli). Następnie dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, jajko, suszoną cebulę (lub drobno pokrojoną i podsmażoną świeżą cebulę) i 2 łyżki bułki tartej. Zaczynamy wyrabiać masę (poniżej zdjęcie jeszcze dobrze nie wyrobionej masy, widać kawałki bułki). Masa ma być wilgotna, ale musi się dać z niej formować małe kotleciki. W razie potrzeby

Słodkie okruszki
SMAŻONY SER HALLOUMI. W PANIERCE 62

panierowany. Powiem Wam, że nie mogliśmy się najeść ...  Taki ciepły, prosto z patelni jest przepyszny! Składniki: kostka sera hallumi (250 g) 2 jajka słodka i ostra papryka bułka tarta olej Wykonanie: Ser kroimy na podłużne słupki. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka razem ze słodką i ostrą paprykę. Słupki sera maczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce(...)tartej. Bułkę tartą delikatnie dociskamy do sera. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Roladki drobiowe z porem i serkiem topionym 81

PRZEPIS NA ROLADKI DROBIOWE Z POREM I SERKIEM TOPIONYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 mały por serek topiony (trójkąty) 2 jajka bułka tarta olej do smażenia przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie Fileta z kurczaka umyć i podzielić na części. Następnie rozbić jak na tradycyjne kotlety. Doprawić z obu stron solą, pieprzem(...)Najlepiej sprawdzą się tutaj trójkąty. Na każdy kawałek mięsa wykładamy jeden trójkąt. Następnie, po nałożeniu sera i pora zwijamy każdy kotlecik w roladkę. Na dwóch osobnych talerzach wykładamy bułkę tartą i jajka. Każdą roladkę panierujemy w roztrzepanym jajku i kolejno w bułce tartej. Gotowe roladki wykładamy na rozgrzaną z olejem patelnię i smażymy na złoty kolor

Przepiski.pl
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 56

pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Filet z kurczaka 500 g Pomidory suszone w zalewie 8 sztuk Mozzarella tarta 200 g Cebula średnia Sól Pieprz Słodka papryka Dodatkowo: Olej do smażenia Jajka 2 Bułka tarta Przygotowanie: Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojonego(...)każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu

Kulinarne przygody
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 56

cienkich, białych kiełbasek parzonych ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy sól pęczek szczypiorku Sos chrzanowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki chrzanu tartego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaczki szorujemy razem ze skórką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na pół. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz lekko solimy

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z mięsem 73

pietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso(...)naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki  (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon). Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko

Z Marcepanem
Krokiety z mięsem 77

pietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso(...)naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki  (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon). Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko

Z Marcepanem
Kotlety z opieniek 109

opieniek świeżych lub mrożonych.         Składniki:    -opieńki - ok. 50 dkg na 6 kotletów    -cebula    -czerstwa bułka    -bułka tarta    -jajko    -sól, pieprz ziołowy    -oliwa do smażenia Opieńki oczyszczamy i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Wkładamy do wrzącej wody, gotujemy przez(...)patelni z niewielką ilością oleju. Czerstwą bułkę moczymy w zimnej wodzie a następnie odciskamy. Grzyby, cebulę i bułkę mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i do uzyskania właściwej konsystencji, stopniowo bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia kilka razy obracając. Dobrze smakują z sosem grzybowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Racuchy z tartymi jabłkami 283

wiem czy to ważne, że są z tartymi jabłkami, ale chciałam o tym napomknąć w tytule. U siebie na blogu mam już parę przepisów na racuchy, kolejne przede mną, te dzisiejsze chciałam jakoś wyróżnić. Parę dni temu skontaktowałam się z moim kuzynostwem w sprawie przepisu na placki z sody. I tak od słowa do słowa, od mąki, przez sodę(...)tennn… nie nadążałam ze smażeniem. Jadła, ja jadłam. Na zimno, na ciepło, na gorąco, na drugi dzień. Przepis jest w sumie podobny do wszystkich, jakie robiłam, ale te tarte jabłka zrobiły chyba dobrą, inną robotę. Kule, super. Naprawdę super. Cynamonu nie dodawałam nawet grama (zresztą Kazia mi chyba nawet nie sugerowała w składnikach), dzieci w sumie faktycznie

Kardamonovy
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich 135

PRZEPIS NA KOTLECIKI Z FARSZU DO PIEROGÓW RUSKICH Składniki 1 kg ziemniaków 250 g sera półtłustego typu łezka (można dać więcej) 1 cebula 2 jajka 1 łyżka masła bułka tarta sól pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem soli. Kolejno odcedzić, dokładnie wytłuc i pozostawić(...)przestygnięcia. Pokrojoną w kosteczkę cebule podsmażyć na odrobinie masła. Do przestygniętych ziemniaków dodać cebulę, ser oraz przyprawy. Kolejno wbić jedno jajko oraz dodać łyżkę bułki tartej. Wymieszać. Na talerzu rozbełtać jajko przy użyciu widelca, na drugim talerzu umieścić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować kotlety, obtaczać w jajku i bułce. Kotlety smażyć

Alle Dobre!
Kompot z jabłek i śliwek 56

Reneta, ale równie dobrze sprawdzają się jabłka takich odmian jak Antonówki, Papierówki, Jonaprince i Jonagold. Kwaśne odmiany Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne także do ciast z jabłkami, szarlotek i tart Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku kompotu do obiadu, wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę.. Słodkie(...)słodko - kwaśne odmiany jabłek  Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Lobo - kruche i kwasowe

Cztery Fajery