Kruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego
Kuchnia MagdaLenyjajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też sprawdzą jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako dodatek do pizzy, tarty, czy mięs faszerowanych. Jeśli szukacie pomysłu na dania z kurkami to dobrze trafiliście! Mam dla Was trzy proste i smaczne propozycje: 1) Pizza blanca z sosem czosnkowym(...)podsypania 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1 ziemniak ok. 100 g kurek 100 g tartej mozzarelli 125 g mozzarelli mini (kulki) 1/2 cebuli 1 łyżka masła klarowanego Sos: 4 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy
Kuchnia MagdaLenyziemniaków (jeśli są bardzo malutkie to więcej) najlepiej młodych – 1 szklanka fasolki szparagowej – 70 g masła – garść świeżych listków szałwii – 1 czubata łyżka (lub 2 płaskie) bułki tartej – sól, pieprz – zalewa do pieczonych ziemniaków: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, mała szczypta soli, pół łyżeczki(...)duś całość jeszcze chwilę. W małym garnku przygotuj sos maślany z szałwią. To naprawdę genialny dodatek i nie może go tu zabraknąć. Rozpuść masło, wtedy dodaj listki szałwii, bułkę tartą i dosłownie szczyptę soli (dziś wiele razy mówię o szczypcie, każda z części potrawy wymaga bowiem soli ale dodanie jej w większej ilości spowoduje, że całość wyjdzie
nietylkopasta.pljedna to ok. 685kcal, B: 32,8g, T: 35,5g, W: 55,6g. Składniki: – 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 300g makaronu spaghetti – 1 cebula – 1 jajko – 1 łyżka bułki tartej – 1 łyżka posiekanej bazylii – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sos: – 800g pomidorów krojonych (2 puszki) – 1 cebula – 3 ząbki(...)czosnku – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oliwy – garść listków bazylii – szczypta cukru – sól, pieprz Dodatkowo: tarty parmezan do posypania, mozzarella kulki Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. SOS: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory i dusimy
Be Fit Be Strongsoli, pieprzu i innych ulubionych przypraw. PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka bułka tarta sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie olej Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na miękko z dodatkiem soli. Następnie odcedzić, rozgnieść przy użyciu praski i pozostawić do przestygnięcia. Cebulę(...)obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do ziemniaków. Do garnka z ziemniakami i cebulą dodać ser, jedno jajko, oraz łyżkę bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz innymi ulubionymi przyprawami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przygotować dwa talerze, na jeden wbić jajko, roztrzepać je widelcem. Na drugi wysypać bułkę tartą. Z przygotowanej masy uformować
Przepiski.plIlość porcji: 4 Składniki: 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 1 kg młodych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej zielonej 4 rzodkiewki 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 50 g masła liście szałwii świeży cząber świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij je z wody (wodę zachowaj) i przestudź odrobinę(...)samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową przez 2-3 minuty. Rzodkiewki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą, szczyptę soli i podsmaż ją na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż ją do miski. Na patelni na oliwie usmaż jajka sadzone. Na drugiej patelni podsmaż młode ziemniaki. Zanim
nietylkopasta.plwiśniową frużelinę. Wykwintny przepis na elegancki obiad, który przygotuj stosunkowo szybko. Poniższy przepis sprawdzi że na niedzielę oraz inne bardziej uroczyste okazje. Najlepiej skomponuje się z puree ziemniaczanymi i tartymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona pierś kaczki ze skórą skąpana w wiśniowym sosie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)kaczki serwuj w całości razem z kością lub pokrój na plasterki, podawaj skropioną obficie sosem wiśniowym. Do dania smakowicie sprawdzą się pieczone łódeczki ziemniaczane lub kremowe puree ziemniaczane oraz tarte buraczki. SOS WIŚNIOWY Do rondelka przełóż wydrylowane wiśnie, olejek migdałowy oraz wlej wodę. Owoce duś przez 10 minut, aż uwolnią swój sok i zmiękną. Wiśnie nie powinny się rozgotować
ProstePesto.plniezwykle prosty i bardzo smaczny przepis na omlet z ciągnącym się parmezanem. Idealny z sosem pomidorowym lub ketchupem. SKŁADNIKI: 4 jajka 2 łyżki mleka lub wody 50 g tartego parmezanu szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Całej jajka wbijam do miski, dodaję 2 łyżki mleka (lub wody), po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko ubijam rózgą kuchenną około(...)drobnych oczkach. Na patelni o średnicy ∅ rozgrzewam łyżeczkę masła. Wlewam jajka, smażę go na średniej mocy palnika przez 4 minuty. Po 4 minutach wysypuję po całej powierzchni równomiernie tarty ser. Omletu nie przewracam na drugą stronę. Omlet smażę tak kolejne 3-4 minuty. Teraz, na tarty ser możesz śmiało rozsypać świeżo posiekany koperek, szczypiorek, natkę
Zasmakuj Kuchniplastrów polędwicy wieprzowej * 3 ogórki konserwowe * pół cebuli * 5-6 plasterków żółtego sera * sól * papryka mielona ostra * przyprawa do wieprzowiny * 3-4 łyżki mąki pszennej * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wykonanie: Plastry polędwicy wieprzowej bardzo cienko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Z obu stron oprószyć mięso solą, papryką ostrą i przyprawą do wieprzowiny(...)przekroić wzdłuż na pół. Na każdym plastrze mięsa położyć plasterek sera, kilka kawałków cebuli i połówkę ogórka konserwowego. Zawinąć w roladki. Do jednego talerza wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą a w trzecim talerzu rozklepać jajka. Roladki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki z każdej strony na średnio nagrzanym
Zrób to smacznieliści szpinaku, 1 łyżka masła do szpinaku, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa świeżo mielona, pieprz świeżo mielony, sól, 100 g wiórków mozzarelli, 2 jajka, mąka do oprószenia mięsa, bułka tarta, masło klarowane do smażenia, Liście szpinaku umyć, osuszyć. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić(...)mieszając. Odstawić do ostudzenia. Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą. Zwinąć roladkę. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę tartą wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½ godziny
królestwo garówpolskich stołach. A już zwłaszcza w niedzielę. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 kg młodych ziemniaków 2 sztuki ogórka gruntowego lub szklarniowego 1 jajko śmietana 18% / jogurt naturalny koperek bułka tarta mąka sól i pieprz do smaku Roztłucz kotlety schabowe, odwracając je z każdej strony. Najlepsza grubość kotletów do smażenia to ok. 4-5 mm. Posyp mięso pieprzem(...)solą. Ugotuj osobno ziemniaki. Roztrzep jajko widelcem w głębokim talerzu. Przesyp mąkę i bułkę tartą do osobnych naczyń. Obtocz kotlety w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, by odsypać nadmiar panierki. Układaj kotlety na rozgrzanej uprzednio patelni. Smaż do momentu, aż panierka zrobi się złocista. Obierz ogórki ze skórki, a następnie pokrój
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niż wcale. Składniki: kurczak o wadze ok 1,5 kg 1-2 łyżki masła sól, pieprz majeranek Nadzienie: 6 wątróbek drobiowych 2-4 jajka 6-8 łyżek bułki tartej łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Umytego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej kilka godzin przed planowanym pieczeniem by miał czas przejść przyprawami(...)Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy do posiekanej drobniutko surowej wątróbki drobiowej. Dodajemy natkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Zagęszczamy bułką tartą. Nadzienie powinno mieć luźną konsystencję. Bułka tarta je zespala. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Pozostaje najtrudniejsze i najbardziej żmudne (oprócz
Kuchnia po mojemutego: 3 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki liści pokrzywy majowej 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku sok z cytryny do podania tarty parmezan do podania (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Gnudi: 1. Ricottę przełóż do miski (możesz ją wcześniej odsączyć na sitku przez 30min.) i dodaj do niej tarty parmezan - połącz(...)pokrzywa zmięknie, a czosnek się zeszkli. 4. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. 5. Podawaj dnugi na szparagach z pokrzywą, skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną tartego parmezanu. Smacznego! Gnudi with nettle and asparagus Ingredients: Gnudi 500g of ricotta 50g of Parmesan cheese 120g semolina + to coat nutmeg 1/3 teaspoon of salt Additionally: 3 tablespoons of clarified
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanka kaszy jaglanej, najlepiej organicznej, 2 szklanki wody, 200g ugotowanych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 75g mąki, sól do smaku, pieprz, 2 duże garście świeżej pokrzywy, bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania lub mieszanka bułki z ziarnem, masło klarowane do smażenia lub olej. Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku gotujemy wodę(...)puch, jak lekko przestygną dodajemy kaszę i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej lub sezamie i smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Polewamy sosem i zajadamy. Możemy połączyć dwa gatunki kotletów, ja tak zrobiłam. Do kotletów z kaszy jaglanej i ziemniaków polanych
Leśny ZakątekSkładniki: 200g makaronu świderki 2 filety z kurczaka papryka 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku olej 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka przyprawy do kurczaka 250 ml bulionu sera mozzarella tarty opcjonalnie ser żółty tarty Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oleju. Kurczaka podsmażyć z przyprawą do kurczaka(...)minut. Do podduszonych warzyw dodać bulion i przecier pomidorowy. Wszystko razem jeszcze chwile podusić do odparowania znacznej ilości płynu. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać powstałym sosem. Posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Zapiekanka makaronowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia