tarta - 42848 przepisów (strona:314/2857)

Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 133

jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Boczek, szynkę i cebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie(...)Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta ze szparagami i pomidorami 83

powierzchni ciasta. Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż tarta będzie  rumiana. tarta ze szparagami i pomidorami

O kuchni z uczuciem
Tarta z rabarbarem i kruszonką 95

zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Rabarbar obrać , umyć i pokroić na kawałki , zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Formę do tarty dość dużą wyłożyć papierem do pieczenia ( będzie wam się lepiej wyciągała po upieczeniu ) Połowę ciasta rozwałkować w kształcie koła , przełożyć do formy i posmarować marmoladą wieloowocową  , z drugiego(...)odsączony z nadmiaru soku rabarbar , posypać kardamonem i cukrem waniliowym. Na rabarbar poskubać dość duże kawałeczki ciasta  Z podanych składników na kruszonkę ,zagnieść ciasto i pokruszyć na wierzch tarty. Piec w temperaturze 180 stopni około 4o/ 45 minut na zloty kolor , ja zawsze sprawdzam widelczykiem , bo wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej . Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta cytrynowa z bezą 193

zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym.  Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła(...)masę. Wciąż ubijając dodawać po trochu cukier i mąkę. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta, nałożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyłożyć na ciasto. Następnie wstawić tartę do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 20 minut, aż beza się zrumieni. Gotowe ciasto ostudzić, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z Wiśniami 109

świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody(...)cukier i smażyć aż wchłoną większość soku, który wypłynie z wiśni (około 30 - 40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Spód i boki ciasta dokładnie posmarować konfiturami z wiśni. Na konfiturę wyłożyć wcześniej usmażone wiśnie. Całość posypać skórką otartą z cytryny. piec przez 40 minut w temperaturze

Mama Gotuje
Tarta z dynią 127

ciast jest tarta dyniowa. Robię ją co roku, a że od dłuższego czasu mamy sezon dyniowy to i w tym roku musiałam ją zrobić. Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku(...)folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotować farsz: dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Do dyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszać Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Ciasto piec w temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 168

kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu trochę koziego sera i zapiekać jeszcze przez 5 minut.  Tarta najlepiej smakuje, kiedy po wyjęciu z piekarnika damy jej odpocząć przez 15 minut

Kulinarne Inspiracje
Kotlety z selera w panierce z pestek z dynii 143

łyżki pestek z dynii 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki masła ghee Wykonanie: seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku pestki dynii drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić(...)popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku, na końcu w panierce z pestek dynii i bułki tartej rozgrzać na patelni masło i smażyć kotleciki z selera na średnim ogniu z obu stron na złoty brąz. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z mascarpone i truskawkami 129

włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi). Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch (u mnie) i tak przygotowane ciasto

In my kitchen
Tarta brzoskwiniowa z czekoladą 149

Dodać pozostałe składniki  i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec w 190 C przez 15min. Wystudzić. Czekoladę utrzeć na małych oczkach. Brzoskwinie pokroić w wachlarzyk. Śmietankę, jajka

Amatorka kuchenna
Australijska tarta z musem czekoladowym 148

Przepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii. Tarta z musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym(...)robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając owocową nutę ponieważ ilość czekolady może być dla niektórych przytłaczająca. Nowy post Australijska tarta z musem czekoladowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 192

kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę(...)zmielić w maszynce do miesa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić , najlepiej ręką formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z serem, łososiem i warzywami 121

alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami   i  Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g  wędzonego łososia  250 g mozzarelli(...)fioletowej natka kolendry lub pietruszki Sposób przygotowania: Z  wymienionych składników wyrobić ciasto, zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Foremkę do tarty posmarować masłem lub olejem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Ułożyć odpowiednio, a następnie przejechać wałkiem po formie z ułożonym ciastem, aby odpadła nadmierna jego ilość

Gosia gotuje
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 301

przygotowanie śliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić na połowę i wyjąć pestkę. Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy

PastelFood
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 150

Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo!  A Wy jak sobie z nimi dajecie radę? Jakie macie sposoby?  TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem   250 g serka(...)formy na tartę, ja użyłam podłużnej (można ją zastąpić dużą keksówką). Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić.  Gotowy krem rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ozdobić listkami mięty. Schłodzać w lodówce przez kilka godzin.  I jeść - cudownie poprawia nastrój! Dzięki użyciu mąki krupczatki tarta jest

KUCHARNIA