tarta - 42848 przepisów (strona:311/2857)

Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem 131

obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy(...)wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety z młodej kapusty 92

łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach). Dodajemy do niej koper, marchew, jajka, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie(...)można dodać jeszcze bułki tartej, jeśli masa jest zbyt luźna. Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem 128

Pyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz(...)daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.   Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód

Kucharzyca
Lingontårta - tarta z borówką leśną 250

składników, rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować lekko masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować np. na papierze do pieczenia (zapobiega przywieraniu(...)Następnie nałożyć ubitą śmietankę i delikatnie rozsmarować ją na borówkach. Przy pomocy ostrego noża zetrzeć wiórki z białej czekolady. Wierzch ciasta posypać wiórkami z czekolady i suszona żurawiną. Schłodzić tartę przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 158

powód, dla którego mój wybór był właśnie taki. Pamiętacie jak Maciej pisał kilka postów wcześniej o pierwszym mms ode mnie ze zdjęciem tarty? To była właśnie ta tarta :) Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) szynka parmeńska(...)inna tego typu) pomidorki koktajlowe mozzarella bazylia świeża papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie

zadanie-gotowanie
Tarta z cukinią i porem. 188

mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią i porem. Czasami myślę(...)gdybym wpadł w jakiś rodzaj kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym zakamarku pamięci. To moja podstawowa ulubiona tarta! Cukinia zaś to moje ulubione warzywo. Jak wiadomo, smak ma raczej łagodny, należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii

zadanie-gotowanie
Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami 143

tarty dodajemy czekoladowe jajeczka (jajeczka powinny stać w pionie). Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy ją do foliowego rękawa i na przestygniętej masie wykonujemy dowolne wzorki. Tarte przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Czas oczekiwania  ok. 2-3 godz. Rada: ciasto jest bardzo cienkie i najlepiej wałkować ją przez folię spożywczą. Żeby ciasto się

Moniki Smakołyki
Tarta imbirowa z gruszkami 138

pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną(...)kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Quiche serowo-cebulowy z kurczakiem 124

oraz smakowite sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i pieczenie ciasta Ilość porcji: Forma od tarty Składniki: Ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 140g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 3 cebule 2 duże jajka Ok. 250g śmietany kremówki Ok. 300g różny(...)zarumienienia. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy jajka ze śmietaną oraz obficie doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Twarde sery trzemy na tarce, a miękkie kroimy na mniejsze części. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i następnie wykładamy formę do tarty. Nakładamy na nią kawałek papieru lub folii i wrzucamy obciążniki (jeśli nie mam specjalnych kulek do pieczenia

Kolizje Smaków
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 177

lodówki na około godzinę.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek u żywamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto zamiennie foremek o średnicy 8-9 cm).  Foremki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem ) lub 190 stopni C (bez termoobiegu ) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek  pieczemy jedną tartę , czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut). Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.     Pascha   Tw aróg mieli my (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego

SzczyptaSmaQ
Kotlety rybne 191

mnie jest to mintaj) 1 jajko 1 mała cebula 3 czubate łyżki bułki tartej 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz Do smażenia: olej Rybę rozmrażamy. Kroimy na drobną kostkę i w garści ściskamy, aby odsączyć wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kulki(...)lekko spłaszczamy. Obtaczamy każdy kotlecik w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
ISPANAK YATAĞINDA BALIK, czyli ryba ze szpinakiem 112

tartej olej do smażenia Przygotowanie Rozmrozić szpinak. Jeśli jest świeży, umyć dokładnie, odcedzić i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Wrzucić szpinak, przykryć i podsmażyć. Dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć i wyłączyć ogień. Na talerzu zmieszać mąkę z bułką tartą. Wsypać sól. Umyć filety, przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i bułce tartej z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron. Na talerzu najpierw położyć szpinak, na nim rybę. Artykuł ISPANAK YATAĞINDA BALIK, czyli ryba ze szpinakiem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 132

stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 30 i t ō m seblecz ō n ō m 31 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 32 to sie wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 33 ze formy, mogecie 34 urwać(...)boczek z borejym, łoblyjcie śmiyt ō nk ō m z jajcami i przikryjcie plastrami syra. Dejcie na 30 minut do pieca na 180 stopni i fertich. 41 Pokrejcie ta tarta, jak jake ciasto i… smacznego     1 od 2 zajmuje 3 dużo 4 górę 5 powrzucać 6 różne 7 nie 8 jakbyście 9 przepisy 10 gdzie

Chop w kuchni
Galette z jabłkami 201

postanowiłam zrobić takie samo.   Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną. Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija. Polecam, tarta jest naprawdę wspaniała. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego Szczypta soli 100 g zimnego masła lub margaryny 1/3 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 3 jabłka(...)układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość przenieść wraz z papierem na formę. Gotową tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 210 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z dżemem wiśniowym i jabłkami 218

się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy do tary. Formę do tarty wysmarować masłem(...)margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam w tortownicy więc boki wyłożyłam do 1/3 wysokości. Jabłka obrać i pokroić w plastry Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki i a także zrobić różyczki

Na słodko lub wytrawnie