tarta - 42848 przepisów (strona:312/2857)

Tarta cytrynowa 187

prezentujemy tartę cytrynową. Po raz pierwszy dodała ją Magda we wrześniu zeszłego roku, ja robię to dziś ponownie. Dlaczego? dlatego, że przepisy bardzo się od siebie różnią a tarta jest tak pyszna, że warto próbować ją na różne sposoby.  Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka(...)zbije się w kulkę. Można dodać kilka łyżek wody, jeśli jest za suche i składniki się nie łączą. Wyciągamy zbite w kulkę ciasto i wykładamy je na blaszce do tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź kaszę. Ja nasypałam cieciorkę. Chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego

Smaki Przyprawy i Kolory
Quiche z porem i szynką 174

ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne(...)mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta clafoutis z czereśniami 158

Wszystko zostało zjedzone lub przetworzone. Jeden w tworów czereśniowych możecie podziwiać poniżej. Pyszna tarta typu clafoutis, a że z dodatkiem słodkich czereśni to smakuje jeszcze lepiej.   Tarta clafoutis z czereśniami składniki - ciasto 100 g masła 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 100 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej nadzienie  500 g czereśni(...)kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nim foremkę do tart. (26 cm) Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy papier i groch. Masło należy

Przysmaki Karolki
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 290

najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto:    175g mąki pszennej,  żółtko,  2 łyżki cukru,  130g masła lub margaryny,  35ml(...)oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm.  Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st.  Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym

Z miłości do słodkości
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 154

przyprawy i je przez chwilę podsmażać, tak aby masło przejęło ich aromat. Na to wrzucić ćwiartki jabłek i ok 2-3 minut podsmażać. Niech przejdą smaki. Formę do tarty obsmarować masłem ( polecam formę z niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki(...)szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić tartę do góry spodem. I gotowe

Jemy Pijemy
"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet 8969

Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta(...)Francji. Pyszny, prosty i wykwintny. Składniki: 4 filety z kurczaka bez polędwiczek 4 plastry szynki 4 plastry żółtego sera lub słupki 2 łyżki mąki 1 jajko L bułka tarta sól masło ghee do smażenia Wykonanie: filety cienko rozbić, lekko posolić na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster szynki powinien być nieco mniejszy ( około1 cm) niż płat mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 136

mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM(...)piekarnika nagrzanego uprzednio do 180*C i piec ok. 50min-1h. Jeśli morele puszczą dużo soku można potem na 5 minut włączyć grzanie tylko od dołu. Wyjąć tartę z piekarnika i delikatnie przełożyć na kratkę, aby spód mógł odparować. Smacznego! Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta): Przepis dodaję do akcji:  W tym przepisie użyłam miodu leśnego ,  który możecie kupić

chili & sugar
Truflowiec z bakaliami 173

masło rozpuścić  w mikrofali, Czekoladę połamać , rozpuścić  w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem wyrobić masę. Wylepić  dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać.  Białka  ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania(...)wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami.  Wstawić na całą noc do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem

Wanilia i Kardamon
Smażone krążki z cukinii 179

glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę

Kolizje Smaków
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 123

kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :)  Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła(...)się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowa tarta na serowym spodzie 119

małym ogniu, aż masa zgęstnieje w razie potrzeby dosładzamy masę wg. smaku wykładamy masę na spód tarty pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni kiedy tarta wystygnie wkładamy ją do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 139

jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Boczek, szynkę i cebulkę pokroić i przesmażyć delikatnie(...)Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta ze szparagami i pomidorami 85

powierzchni ciasta. Ułożyć szparagi, pokrojony w mniejsze cząstki pomidor i posypać koperkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż tarta będzie  rumiana. tarta ze szparagami i pomidorami

O kuchni z uczuciem
Tarta z rabarbarem i kruszonką 98

zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Rabarbar obrać , umyć i pokroić na kawałki , zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Formę do tarty dość dużą wyłożyć papierem do pieczenia ( będzie wam się lepiej wyciągała po upieczeniu ) Połowę ciasta rozwałkować w kształcie koła , przełożyć do formy i posmarować marmoladą wieloowocową  , z drugiego(...)odsączony z nadmiaru soku rabarbar , posypać kardamonem i cukrem waniliowym. Na rabarbar poskubać dość duże kawałeczki ciasta  Z podanych składników na kruszonkę ,zagnieść ciasto i pokruszyć na wierzch tarty. Piec w temperaturze 180 stopni około 4o/ 45 minut na zloty kolor , ja zawsze sprawdzam widelczykiem , bo wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej . Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili