tarta - 42848 przepisów (strona:326/2857)

FASOLKA SZPARAGOWA NA DWA SPOSOBY + FILMIK 91

SKŁADNIKI :  1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej )  około 150 g masła  2 ząbki czosnku  sól do smaku  1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy.  SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, bułką tartą polewamy fasolę i od razu podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche ciasto ze śliwkami. 121

pieczenia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła (200 g.) 2 jajka Dodatkowo: śliwki 1 pełna łyżka bułki tartej 2 pełne łyżki cukru Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać sól, pokrojone zimne masło i wbić jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć(...)folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki. W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą. Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać

Agusiowe smakołyki
Kapuściane roladki 123

Kapuściane roladki Można powiedzieć, że to są gołąbki, ale nie w sosie, panierowane w bułce tartej. Można nazwać roladki, ale nie ze schabu tylko z mielonego mięsa. Nazwa nieważna, ważne, że są pyszne. Składniki: ·        Kapusta pekińska ·        ½ kg mięsa mielonego ·        3 jajka(...)Sól ·        Papryka ostra ·        1 łyżeczka majeranku ·        2 łyżki bułki tartej + do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. 2.    Cebulę

Kulinarna Chwila
Najlepszy jabłecznik 106

małej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany do tego: 2 kg mało soczystych aromatycznych jabłek 1 cukier waniliowy 1 duża łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi  Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę(...)przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam  na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem.  Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam

Co w garnkach piszczy
Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym 145

nadała mu lekkości. 2 kabaczki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku skórka z cytryny - trochę pieprz i sól do smaku olej do smażenia 2 jaja bułka tarta ( u mnie bezglutenowa) Dip: opakowanie jogurtu 200 ml 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku sałata masłowa Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki(...)Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron

AZgotuj!
Bagietki nadziewane kurczakiem 86

zamoczyłam w ketchupowo-majonezowym sosie plasterek bagietki, wydałam z siebie pomruk zadowolenia! Mmmm, no cudne wyszły!!! 3 półbagietki (najlepiej takie grubsze) podwójna pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta mozzarella w plastrach (do kupienia w Lidlu) lub inny ser żółty około 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii(...)bagietce) . Oprószamy przyprawą do gyrosa, delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na całą noc). Na jeden talerz sypiemy bułkę tartą. Do drugiego wybijamy jajko, mieszamy widelcem. Zamarynowane mięso obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Osączamy

Smaki Na Talerzu
Cukinia faszerowana kuskusem 109

Następnie dodajemy do warzyw na patelni. Mieszamy. Próbujemy i w razie potrzebny przyprawiamy jeszcze solą i/lub pieprzem.  Podpieczone cukinie nadziewamy przygotowanym farszem z kuskusem.  Wierzch posypujemy tartym serem parmezan lub Grana Padano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 15-20 min. Pomidory sparzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy w drobną kostkę, usuwając

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jagodami 173

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowe 101

Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni . Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut , jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię. Składniki: 2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu(...)proszku do pieczenia 1 szklanka oleju Dodatkowo: Cukier puder Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli tartą dynię (jeśli korzystasz z mrożonej dyni, należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam

Słodki sentyment
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 119

soczewicy, dania znanego w krajach arabskich pod nazwą mujadara., na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com   Składniki: Pulpety 400 g cieciorki 2 duże garści szpinaku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon 1 mała cebula 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju Sól(...)Pieprz Panierka ½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Mujadara 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kuminu ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ½ szklanki soczewicy czerwonej 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mujadara Krok 1 Wsyp do garnka pół łyżeczki kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz

Niedzielny kucharz
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 150

jedzenia, w tym wypadku trotyl, którym podobno bardzo dobrze rozpala się pod kuchnią polową - tata mówił :) Podpatrując te różne patenty, jeden zauroczył mnie specjalnie, kluski z sosem z bułki tartej. Trochę go zmodyfikowałem, ale core został ten sam. Po prostu wykorzystałem jego potencjał.  Składniki: - ziemniaki wczorajsze - mąka - mąka ziemniaczana - bułka tarta - przyprawy, bo przecież sos musi(...)dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy i formujemy kulki, które gotujemy w wodzie.  Na patelnię wylewamy całkiem sporo oleju, zasypujemy bułką tartą i chwilę podsmażamy. Doprawiamy. Tu myślę, że wędzona papryka będzie najlepsza.  Podajemy z dodatkiem warzywnym

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 132

Kruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest

Kuchnia MagdaLeny
Mielone pieczone z boczkiem 127

kremów. Zapraszam na kotlety mielone z piekarnika. Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych kotletów: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ½ szklanki bułki tartej zalanej mlekiem lub 1 czerstwa bułka 1 płaska łyżeczka soli ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka majeranku 16 plastrów surowego boczku wędzonego lub plastry szynki wędzonej(...)przygotować mielone w boczku z piekarnika. Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym i szynką wędzoną ? Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub wodą, aż napęcznieje. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, czosnek, namoczoną bułkę tartą, jajko, sól, pieprz oraz majeranek. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowo - serowa 126

łyżki bułki tartej  1 łyżeczka musztardy  duża szczypta startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 200-250ml mleka 100g żółtego sera 100g mozzarelli sól, pieprz Jak zrobić zapiekankę makaronowo - serową? Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.  Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać bułkę tartą(...)dodać ugotowany makaron i startą na tarce mozzarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, po czym przełożyć do niego masę makaronową. Na wierzchu posypać przygotowaną wcześniej bułką tartą z masłem. Na wierzchu oprószyć ostrą papryką. (możecie oczywiście podobnie jak ja użyć mniejszych naczyń do zapiekania, aby przygotować indywidualne porcje zapiekanki).  Wstawić na środkową półkę

Codzienne Gotowanie