tarta - 42848 przepisów (strona:332/2857)

Ogórki tarte do słoików 122

Zobacz koniecznie jak zrobić najpyszniejsze ogórki tarte w słoikach . Takie ogórki tarte kiszone do słoików, to najszybszy sposób na to, by zamknąć ogórki na zimę i cieszyć się ich smakiem w zupie ogórkowej.  - ogórki tarte kiszone w 20 minut - najlepszy przepis na tarte ogórki na zimę - idealne do zupy ogórkowej oraz do sałatki ze śmietaną

AniaGotuje.pl
PIZZA MOZZARELLA Z POMIDORAMI 95

pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 mała cebula płaska łyżka cukru pudru tarty żółty ser plus tarta mozzarella, po ok. sporej garści 1 czerwony pomidor posiekany w plasterki 3 żółte koktajlowe pomidorki pokrojone w plasterki kilka posiekanych oliwek kilka plastrów pepperoni PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam(...)wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na kształt pizzy. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, posypuję tartym serem żółtym i mozzarellą i układam dodatki. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Podaję do kieliszka czerwonego wina. Taka pizza w dobrym towarzystwie smakuje obłędnie

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 99

dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki oleju Sos marinara Passata 400 mln 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy(...)Rozgrzewaj przez 10-15 minut. Krok 3 Do szerokiej misy wbij jajko. Dodaj 2 łyżki wody i rozmieszaj rózgą na gładką emulsję. Do drugiej szerokiej misy wsyp szklankę bułki tartej. Osusz ręcznikiem filety, każdy posól, popieprz, posyp suszoną cebulą i czosnkiem. Następnie oprósz je mąką i panieruj: przekładaj każdy plaster do jajka, dokładnie obtaczaj w nim kotlet, a następnie

Niedzielny kucharz
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 90

pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia(...)suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj

Niedzielny kucharz
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 111

dodatkiem stauta , zdrowe burgery Toma Kerridge’a . Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 starty ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia(...)sicie czerwoną fasolą. Wymieszaj kaszę z fasolą i grzybami. Dodaj posiekaną pietruszkę, posól i popieprz do smaku. Wbij jajo, wymieszaj całość – gdyby masa była zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej. Krok 3 Wysyp do misy pół szklanki bułki tartej. Formuj z masy grzybowej grube burgery i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, kładź

Niedzielny kucharz
Fasola szparagowa na ostro 134

podajemy z jajkiem. Składniki: 200 g fasoli szparagowej, 2 łyżki oleju, łyżka mąki tartej 1/2 łyżeczki papryczki chili łyżeczka soli jajko Przygotowanie: Z fasoli odcinamy końcówki. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy 15-20 minut. Na rozgrzanej patelni wraz z olejem mieszamy bułkę tartą oraz papryczkę chilii. Na talerz nakładamy fasolę, posypujemy bułką tartą

Lena Gotuje
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 101

dodatkiem stauta , zdrowe burgery Toma Kerridge’a . Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 starty ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia(...)sicie czerwoną fasolą. Wymieszaj kaszę z fasolą i grzybami. Dodaj posiekaną pietruszkę, posól i popieprz do smaku. Wbij jajo, wymieszaj całość – gdyby masa była zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej. Krok 3 Wysyp do misy pół szklanki bułki tartej. Formuj z masy grzybowej grube burgery i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, kładź

Niedzielny kucharz
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku. 115

pieprz ew. cukier   Burger:   500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy, ja wybrałem ten od  Roleskiego 4 ulubione bułki olej roślinny do smażenia   Przygotowanie:   Krok(...)Rybę podziel na cztery równe kawałki. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Panieruj w mące pszennej, roztrzepanym jajku i panko czyli japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żo­nych.. Możesz zastosować tradycyjną bułkę tartą

kuron.com.pl
Racuchy vs ołatki 135

solą z dodaniem oleju lnianego Zwykłe wówczas pożywienie składa się z chleba razowego, siemieniatki (zupa z tartego siemienia, konopnego), parzy-brody (kapusta gotowana na słodko), klusek z kartofli tartych, racuchy (rodzaj ciastek drożdżowych, smażonych na oleju), flinc (placki z tartych kartofli, smażone na oleju) Ta definicja przyda się nam później. Jest teoria, że samo słowo pochodzi(...)jabłka - drożdże Na obrazku porównanie. Po lewej ołatki - płaskie, po prawej racuchy - puszyste. Oczywiście w towarzystwie zupy botwinkowej. Wykonanie:  Ołatki Racuchy Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, ewentualnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wodę mieszamy z mąką tak, aby nam powstało gęste, ale lejące się ciasto i mieszamy to z jabłkami. Na nic nie czekamy tylko wylewamy placki

Kryzysowa Książka Kucharska
filety czarnego dorsza smażone... 149

pęczka Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut. Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony. Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym. Ugotowane(...)utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać pietruszką - filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gyrosowe kotlety schabowe 104

pieprz 1/3 szklanki mąki 3/4 szklanki bułki tartej olej, masło lub smalec do smażenia       *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety i delikatnie przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez (lub jogurt) oraz wsypujemy przyprawę gyros *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do drugiej miski wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy. Kotlety moczymy najpierw w mokrej(...)marynacie (jajko,majonez, przyprawa), a następnie obtaczamy w suchej panierce (mąka z bułką tartą) *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką *** *** Do mojego obiadu jako dodatek podałam ogórki w zalewie gyros PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Kotlety królewskie 142

tartej, 2 – 3 łyżki masła, sól, cukier, tłuszcz do smażenia (masło i olej) Kartofle umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli, trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron

królestwo garów
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 200

duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy obywa końce i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy(...)odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy starte i odsączone cukinie, cebulę, czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Tarta i tartaletki z borówkami 143

borówki lub inne owoce galaretka owoce leśne + 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem i piec 25 minut w 180st.C. 3. Ciasto(...)całkowicie wystudzić. 4. Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem, a następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. 5. Na tartę wyłożyć krem, posypać borówkami, a na wierzch wylać tężącą galaretkę. 6. Ciasto schłodzić w lodówce. Z podanej porcji wyszła 1 tarta oraz 6 mniejszych tartaletek, które dla odmiany zrobiłam z nektarynką.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety pożarskie wg Aleex 128

wygórowane oczekiwania moich wybrednych chłopaków. Polecam. Składniki: • ½ kg filetów z piersi kurczaka • ½ pęczka pietruszki (sama natka bez gałązek) • 1 żółtko • mała bułeczka namoczona w mleku • 1 jajko • bułka tarta • sól, pieprz • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety drobiowe pokroić na małe kawałki. 2. Do misy blendera/ malaksera/ termomixu włożyć kawałki mięsa. 3. Do mięsa dodać natkę pietruszki(...)Składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. 5. Do masy dodać odciśniętą bułeczkę. Jeśli jej nie mamy, wystarczy dosypać trochę bułki tartej (ok. 2 łyżek). 6. Na talerz wysypać bułkę tartą, w miseczce rozkłócić jajko. 7. Lekko zwilżyć ręce zimną wodą. Z masy mięsnej formować kotlety. 8. Każdy obtaczać w jajku i w bułce

W mojej kuchni