tarta - 42848 przepisów (strona:331/2857)

KLOPS Z JAJKIEM 100

indyka 3-4 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki musztardy  2 ząbki czosnku cebula  pęczek natki pietruszki majeranek sól,pieprz 20 dag wędzonego boczku Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić(...)smaku wg uznania. Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku. Tak przygotowanego klopsa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 1 godzinę. Ostudzić,włożyć na parę godzin do lodówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczeń rzymska, klops 95

ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej bułka do wysypania foremki i tłuszcz do wysmarowania sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka ostra do smaku. 2 jajka na twardo (opcjonlanie) Wykonanie Mięso jeśli trzeba oczyszczamy i mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Do mięsa dodajemy cebulę, posiekaną natkę, mąkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy(...)smaku przyprawami. Wyrabiamy porządnie całą masę. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy mięso do foremki i dobrze uciaskamy. Jeśli chcemy dodać jajka, to wykładamy połowę masy, wkładamy jajka i na jajka wykładamy pozostałą masę. Klopsa pieczemy w 180 stopniach ok 1h. Pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 min dopiekamy, do ładnego

Mieszam w Garnku
Schabowe Leśniczego 135

sera żółtego ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        Sól ·        Pieprz(...)Olej do smażenia Wykonanie: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Przygotowujemy 3 naczynia, w jedno wsypujemy bułkę tartą wymieszaną z startym na tarce o dużych oczach serem, w drugie naczynie wsypujemy mąkę pszenną a w trzecim roztrzepujemy widelcem jajka. 3.   Panierujemy mięso w mące, w jajku i bułce tartej

Kulinarna Chwila
Pizza bez drożdży 86

posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami  prowansalskimi. Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 76

jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 98

rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii 86

sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola

moj przepis na
KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM 75

sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane zioła, np. natka, bazylia, kolendra, rzeżucha oraz – opcja – tarty ser, np. parmezan PRZYGOTOWANIE: Na 7 łyżkach oliwy podsmażam posiekane czosnek, cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję obraną i posiekaną na półksiężyce marchewkę. Gdy marchewka będzie(...)połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym podaję najczęściej z makaronem lub ryżem z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół i tartego sera. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Budyń z jabłek z czekoladą 73

cytryny 6 łyżek cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 1 łyżka tartej czekolady kilka plasterków nie obranego jabłka do dekoracji Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać 150 ml wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Chwilę gotować , jabłka lekko(...)wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić, polać jabłka i schłodzić. Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną udekorować wierzch deseru. Posypać tartą czekoladą i włożyć po kilka plasterków jabłek. Jeszcze na chwilę do lodówki i gotowe. Smacznego:) Artykuł Budyń z jabłek z czekoladą pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Babka z daktylami w czekoladowej polewie 72

przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Gotową babkę pozostawiamy(...)lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy ją z formy. Jeśli na babce zostało sporo bułki tartej ściągamy ją za pomocą pędzelka. Kiedy babka jest wystudzona przygotowujemy polewę. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia (uwaga bardzo szybko tężeje i torba jej pilnować ). Wystudzoną babkę polewamy lekko tężejącą polewą

PatiGotuje
Buraczki 69

około godziny. Jednak niezmiennie należą do moich ulubionych i wciąż pamiętam, jak Mama tarła buraki, a ja czekałem na otrzymanie kolejnych kawałków – zbyt małych do wygodnego tarcia. Składniki na buraczki tarte 1 kg buraków 6 czubatych łyżeczek cukru 5-6 łyżeczek octu szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki umyć, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu(...)skórkę. Na tarce o malutkich oczkach zetrzeć buraki, dodać ocet, cukier i sól. Zostawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły, dopiero wtedy je spróbować i ewentualnie doprawić buraczki tarte cukrem lub octem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Buraczki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kotlety z kaszy gryczanej 71

łyżek bułki tartej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać, odstawić na sicie do odkapania i wystygnięcia. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do miski wsypać kaszę gryczaną, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, wbić jajka(...)dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety – w razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub bułkę tartą. Gryczane kotlety przełożyć na patelnię z lekko nagrzanym olejem. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, później jeszcze kilka chwil, aby uzyskać złoty kolor z obu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Cordon bleu 88

serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce. Udostępnij Składniki na cordon bleu 500 g schabu 5 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyć(...)ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami. Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Jajka po szkocku 60

czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: 1 l oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka z zimną wodą włożyć jajka, postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę, wlać(...)sześć równych części, każdą kolejno rozpłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajko i otoczyć je mięsem. W głębokim talerzu rozkłócić jako, na dwa płaskie wysypać mąkę i bułkę tartą. Przygotowane mięsne kulki obtoczyć w mące, następnie jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie włożyć jajka w mięsie, smażyć z każdej strony

niecodziennikpary