ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g białego ryżu – 1 woreczek(...)płaska łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 1 opakowanie meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy
Blog z Apetytemżółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem(...)zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę, włożyć do miseczki, palcami zagnieść, żeby powstała kruszonka. Białko które nam zostało, ubić na sztywną pianę
Agusiowe smakołykiMasło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą formę do tarty o średnicy 30 cm. Chłodzimy 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą. Pieczemy 20 minut, studzimy. MASA(...)minut w temperaturze 170°C, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM Z MATCHY Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, matchą i sokiem z limony, wykładamy na tartę. DEKORACJA Śmietanę kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej masy. Tartę posypujemy przez sitko matchą i polewamy fantazyjnie rozpuszczonym kremem czekoladowym. Dekorujemy owocami, listkami mięty, kwiatkami
Tajemnice Smakusera w plasterkach 100g białego sera, krajanki 8 plasterków szynki 2 jajka 100 ml mleka świeżego 2 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych sól, pieprz mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ser camembert pokroić na plastry, z każdego powinny wyjść 4 lub 3 jeżeli chcemy mieć grubsze. Układamy 8 plasterków żółtego sera na deseczce kuchennej(...)Posypać pieprzem i solą. Przykryć plasterkami szynki i sera pleśniowego.Ostatnia warstwa to żółty ser. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać zioła dokładnie wymieszać. W osobnych miseczkach mąkę i bułkę tartą. Zanurzać delikatnie kotlety w jajku, następnie mące, znów w jajku i bułce tartej. Układać na desce następnie odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie kotlety
gotuj ze mnąpieczarek 2-3 cebule dymki ze szczypiorem 3-4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe ok. 120 g kanapkowego serka śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia mały pęczek koperku olej lub masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej tyle(...)przelewamy zimną wodą. Jajka kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy: ugotowaną kaszę, pokrojone jajka, przesmażone pieczarki, a także drobno posiekany szczypior z dymek i koperek. Mieszamy. Posypujemy masę bułką tartą i mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Kremowy serek kanapkowy mieszamy wraz z jajkami i wlewamy do masy. Solimy i pieprzymy. Łączymy całość (mieszając łyżką lub dłonią). Na talerzyk wsypujemy
Poezja smakuśniadanie, obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duże jajko 200g serka waniliowego homogenizowanego 7 płaskich łyżek kaszy manny 1 łyżka masła 1,5 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru szczypta cynamonu dżem (u mnie domowej roboty z czereśni) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do roztrzepanego jajka dodałam serek(...)Poczekałam aż kluski wypłyną i od tego momentu gotowałam je ok. 4-5 minut. Ugotowane kluski wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz. Na patelni roztopiłam masło. Wsypałam bułkę tartą, cukier i cynamon. Wymieszałam i chwilę razem przesmażyłam. Zasmażką polałam kluseczki. Na środek nałożyłam łyżkę słodkiego dżemu czereśniowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów
Waniliowe Improwizacjełyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku 1-2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko (użyłam bardzo małego). Dodałam majonez, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Niedużą(...)foremkę keksówkę natłuściłam masłem i obsypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę mięsną, ugniatając ją dobrze palcami. Foremkę z mięsem wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch pieczeni powinien być dobrze zarumieniony. Po upieczeniu pieczeń wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce na metalowej kratce. Pieczeń po wystudzeniu wyciągnęłam z formy, owinęłam
Waniliowe Improwizacjewieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa(...)Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej małego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w bułce tartej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam kulki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak wspomniałam
Waniliowe ImprowizacjeDrukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 8 średnich ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B) łyżka oleju rzepakowego łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka soli łyżka roztopionego masła łyżka bułki tartej Przepis 1 Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości. Każdy z nich dokładnie myjemy. Nacinamy ziemniaki co kilka milimetrów, na głębokość 3/4 ziemniaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy w niewielkich odstępach(...)folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia. 4 Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki i sprawdzamy czy są miękkie. Jeżeli tak, polewamy je roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aby bułka delikatnie się zrumieniła. 5 Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie danie. Ziemniaki bardzo dobrze smakują z kwaśną śmietaną
Kuchnia Bazyliiziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybę myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam na papierowym(...)kroję na porcje, solę i pieprzę z obu stron, posypuję słodką papryką. Jeśli wybieram to także posypuję lubczykiem, niewielką ilością. Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami
Zasmakuj Kuchniwierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce. Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna być plastyczna, nie za sucha). Z masy formujemy w dłoniach mniejsze kotleciki, każdy(...)obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez chwilę na oleju z obu stron na lekko złoty kolor (nie smażymy zbyt długo, kotleciki mają być tylko obsmażone, aby nie rozpadały się później w gotowaniu). Obsmażone kotleciki wkładamy do gotującego się sosu. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i gotujemy całość około 40 minut. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej
Słodkie okruszkiłyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g sera żółtego 100 g szynki 100 g tartej mozzarelli zioła prowansalskie Dodatkowo: ok. 50 g masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ciasto: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody(...)Pizza: Upieczone bułeczki kroimy na pół, jak biszkopt. Na dolnej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy pokrojony ser żółty, na niego kawałki szynki i posypujemy tartą mozzarellą. Całość przykrywamy górą częścią bułeczek. Wierzch smarujemy roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Aby wierzch
Kuchnia MagdaLenysól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy widelcem. W drugiego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą (będziemy w niej obtaczać nasze tostowe krokiety). Każdy plasterek szybki kroimy na pół, a ogórka na cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy lub dobrze ugniatamy dłonią (można wcześniej odciąć(...)nakładamy pół plasterka szybki, 2-3 cienkie plasterki ogórka i posypujemy serem (około pół łyżki na kromkę). Zwijamy kromki w rulon. Maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Nasze imprezowe krokiety z chleba tostowego smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym. Smacznego Nie przepłacaj za zakupy spożywcze
Słodkie okruszkimizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż(...)chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu. Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni. Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja). Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka
Zasmakuj Kuchnibułki tartej (ok. 22 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Soczewicę zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę. 2. Soczewicę doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, kurkumą, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. 3. Drobno pokrojonego pora szklimy na maśle. 4. Do pora dodajemy tartą(...)grubych oczkach marchew, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną soczewicę z warzywami, koncentratem pomidorowym, jajem, posiekaną natką pietruszki, i bułką tartą. 6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem). 7. Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem i pieczemy w 180 stopniach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach