tarta - 42848 przepisów (strona:346/2857)

WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 212

ząbki * cebula biała – 1 szt * mięso mielone ( drobiowo-wieprzowe ) – 100 g * zielony groszek – 250 g * parmezan – 4 łyżki ( tarty ) * jajko -1 szt * bułka tarta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone, smażymy ok. 7-8 minut. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory, groszek oraz pokrojonego(...)smaku. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy starty parmezan mieszamy. Na dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI

Ostra na Słodko
Kotlety z karkówki 138

patelnię, płaski talerz, łyżkę, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 5-6 plastrów karkówki (o szerokości 1-1,5 cm), 1-2 jajka, 1-2 łyżki mleka, sól, pieprz, bułkę tartą, olej lub smalec do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Każdy kawałek mięsa dość mocno rozbij tłuczkiem i oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Mięso przełóż do miski, którą(...)wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Jajka sparz i wbij do miski. Dodaj do nich mleko i całość dokładnie roztrzep widelcem. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Każdy plaster mięsa obtocz najpierw z obu stron w jajku na następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Na gorącym

blog.moje-pasje.info
Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo 99

plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań, żółty tarty też będzie pasował i smakował) Sposób przygotowania: 1. Tortille smarujemy równomiernie sosem. 3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos i pokryły równomiernie tortille, posypuję niewielką(...)ilością oregano. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry, u mnie około 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym drobno gran primo oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 5. Zapiekamy w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut lub do czasu kiedy zobaczycie, że ser się roztopił

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 1238

wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz(...)ryby: bułka tarta lub mąka + jaja olej Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe

Zasmakuj Kuchni
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 133

morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka, bułkę tartą, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz. Rybę umyj, osusz(...)pokrój na porcje. Każdy kawałek oprósz solą. Jajka sparz i wbij do miski. Roztrzep je widelcem. Na jeden z płaskich talerzy wsyp mąkę. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdą porcję ryby opanieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu usmaż ryby. Gdy z obu stron ryby nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru

blog.moje-pasje.info
zapiekanka z jarmużem 143

szklanki ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 saszetka suszonej szałwii, 2 jajka, 150 g żółtego sera, 3 łyżki oleju, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz Z jarmużu usuń twarde nerwy i blanszuj przez 3 minuty w gorącej wodzie, dobrze osącz. Ugotuj ryż. Na 2 łyżkach oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przyprawy i posiekany(...)duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Ubij jajka i wymieszaj je z ryżem, serem i jarmużem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop pozostałym olejem i posyp bułką tartą. Piecz w 180 st. C przez 45 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut. Podawaj gorące lub letnie

Eksperyment sobotni
Tort makowy 2604

słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej(...)miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut) - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze - do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą

Smakołyki Bereniki
Roladki z kurczaka zawinięte w boczek 110

sumie to widziałam już podobne roladki zawijane w boczek, ale jakoś nie mogła zebrać się do ich zrealizowania. Do nadzienia wykorzystałam Czerwone pesto, które robiłam wcześniej. Do tego tarta gouda, buraczki i ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy :) Roladki z kurczaka zawinięte w boczek składniki: 2 piersi kurczaka  2 łyżki czerwonego pesto (przepis)  około 1/2 szklanki(...)kurczaka zawinięte w boczek wykonanie: Pierś rozcinamy w połowie, ale nie do końca tak aby rozłożyła się na pół. Smarujemy równo czerwonym pesto, na to układamy cebulę i tarty ser. Zawijamy dokładnie i oblepiamy szczelnie wędzonym boczkiem. Możemy związać nitką, aby nam się roladki nie otworzyły podczas smażenia. Smażymy z każdej strony, aż boczek już będzie dobrze zrumieniony

Delusional Trine
Domowa pieczeń rzymska 381

mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia cebulki   *** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną(...)cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Pieczeń rzymska z cukinią

Blog z Apetytem
Makowiec na kruchym cieście 155

pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry(...)gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut *** *** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem

Blog z Apetytem
Pomidorowe kotlety z tuńczyka 106

tanią sprawą, jednak czasami można zaszaleć. Składniki 500 g steku z tuńczyka 3 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 kawałki papryki konserwowej 1 jajko bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Rybę mielimy razem z pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Szarlotka pychotka. 160

łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru możecie(...)zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka. Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka orzechy. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone z pieczarkami 122

żółtego sera mozzarella 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mały pęczek natki pietruszki 2 - 2,5 łyżeczki soli 1 szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami? Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju(...)pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek). Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać. Z mięsa robić

Kuchcik gotuje
Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) 110

wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku(...)bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy. 6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy. 7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy. 8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-) W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest

Kawa z mlekiem
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 104

Mini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta(...)puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Podróż w kulinaria