tarta - 42848 przepisów (strona:357/2857)

Szarlotka na kruchym cieście 164

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek ok. 3-4 łyżek cukru (do smaku) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: bułka tarta i masło do przygotowania formy, cukier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia i cukier ugnieść ręką z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodać jajka i zagnieść kulę. Odstawić na około godzinę do lodówki

Bullio
Brukselka lekko podsmażona na masełku 150

zawartość silnych przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne mechanizmy obronne blokując rozwój komórek nowotworowych. Składniki: ok. 500 g brukselki (kapusty warzywnej brukselskiej) 3 łyżki masła 1/4 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej łyżeczka cukru sól i pieprz Przygotowanie: Brukselkę należy obrać z nadpsutych liści, opłukać starannie, aby usunąć piasek spomiędzy listków.  Umytą i przebraną brukselkę, należy następnie dobrze zmrozić(...)minut bez przykrycia, pilnując by się nie rozgotowała i pozostała później lekko chrupiąca. Odcedzamy i pozwalamy brukselce odparować. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i podsmażamy brukselkę, dodajemy bułkę tartą i chwilę do zrumienienia się bułki przytrzymujemy brukselkę na patelni. Na koniec wystarczy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i gotowe! Można też osobo zrumienić na masełku samą bułkę tartą

Z notatnika
Tarta cytrynowa. 181

tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień  francuski , byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą(...)Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który

zadanie-gotowanie
pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 156

Składniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak(...)dobrze odciekła woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 212

Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć płaskie kotlety – większe i bardziej płaskie niż nasze swojskie mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym(...)płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka granulowanej cebuli 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki zimnej wody bułka tarta olej do smażenia sos pieczeniowy ciemny wg przepisu na opakowaniu (totalnie po amerykańsku, na łatwiznę ) 350g pieczarek 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami 111

pierogów Nutrifree  3 jajka  300 g mleka (zwykłe lub ryżowe)  3 łyżki oleju  Szczypta soli  400 g ugotowanej kapusty z grzybami   Bułka tarta – Pangratatto Nutrifree  Olej do smażenia Mix do makaronów i pierogów zmiksuj z 2 jajkami, mlekiem, olejem i solą. Odstaw na kwadrans. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki(...)Ugotowaną kapustę z grzybami zmiksuj blenderem i posmaruj naleśniki. Dokładnie zawiń. Przygotowane krykiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 154

około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie(...)grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki. Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg

MamaOskarka
STRUDEL JABŁKOWY 131

cukru 100 g rodzynek 70 g bułki tartej 50 g masła Przygotowanie: Mąkę przesiej z solą. Dodaj jajko, olej i dokładnie wymieszaj, stopniowo dolej wodę. Ciasto ugniataj aż będzie sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Masło rozpuść, dodaję bułkę tartą i chwilę przysmażam aż będzie lekko(...)złota. Ciasto wyłóż na ściereczkę podsypaną mąką i wałkuj na bardzo cieniutki płat. Na cieście równomiernie rozprowadź bułkę tartą jabłka, rodzynki cukier i cynamon. Strudla zawij w rulon i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 25 minut. Przestudzonego Strudla posyp

Kukuleczki
Fasolka z zasmażką – zdrowa wersja klasyki 122

Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku… Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego z wielkim smakiem ją zajadam. Chcąc przygotować ją tak, jak babcia zawsze to robiła, już prawie poszedłem do sklepu po bułkę tartą, gdy wpadłem na genialnie prosty, ale też zarazem(...)niecodzienny pomysł, żeby użyć… siemienia lnianego. W końcu zmielony jest prawie identyczny jak bułka tarta, zwłaszcza ten złoty. Fasolka z zasmażką Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 500g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju kokosowego szczypta pieprzu *opcjonalnie ostra papryka w płatkach i czosnek Wykonanie: 1 Fasolkę ugotuj, odcedź i osusz

Blendman
Domowe paluszki rybne 265

ryby .  Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest). Jeżeli wyczujemy ości - wyjmujemy je. Kroimy rybę na plastry o szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety(...)ryby są grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, jeśli paluszki są grube

Anielska Kuchnia Ani
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 149

masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól i pieprz 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 g kremowego serka (np. Philadeplhia, Tosca) bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone(...)wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt...  Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim

Kuchnia u Krysi
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 215

umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu .   Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy (zmywamy(...)czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju

Słodkie okruszki
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 181

dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem bitej śmietany

cool and minty
kotlet z szynki w gyrosowej marynacie 110

składniki: ok. 500 g szynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy(...)porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy kawałek zamarynowanego mięsa maczamy w jajku a następnie w tartej bułce wymieszanej z serem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano

Domowy Smak Jedzenia
Pomylone na patyku 144

mielonego  1 duża cebula  1 łyżeczka curry  1 łyżeczka pieprzu ziołowego   sól czosnkowa  2 jajka  bułka tarta   patyki do grilla na szaszłyki(...)Wykonanie  Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy całe dwa jajka wszystkie przyprawy ,cebulę obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy i dodajemy do mięsa ,następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy mięso nie jest za rzadkie ,bo jeżeli tak to dodajemy jeszcze trochę bułki tartej ,kiedy  mięso jest zbite to na patyki

Mój Smak