papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie do tarty- tzw. "płytkiej miski") całość pieczemy(...)stopniach ząbek czosnku wyciskamy, dusimy razem ze szpinakiem w niewielkiej ilości wody (ok 8 min), pod koniec dodajemy natkę pietruszki , brukselkę parujemy/gotujemy- kroimy w plasterki upieczoną tartę wyciągamy z formy, nadziewamy szpinakiem i brukselka, na sam koniec posypujemy skruszonymi orzechami włoskimi
healthy dreamsSkładniki: Bliny : 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki(...)świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy
Smakowity Blog Kulinarnymozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków(...)zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej
Kulinarne życiesezam drobno starty żółty ser twardy (np. parmezan) olej do smażenia sól, pieprz Umytą cukinię pokroić na plasterki (ze skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać a bułkę tartą połączyć z sezamem i startym serem (wg uznania, ja dałam około 2-3 łyżek sezamu i tyle samo sera). Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Cukinię panierować kolejno(...)mące, jajku a następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeswojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi
Trzeci talerzczasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat(...)minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Rada: Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu
Kolorowy PrzepisownikMakaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym (Porcja jednoosobowa) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki jedna mała cukinia lub 1/3 dużej 2- 3 duże łyżki śmietany 12% zółtko 20g tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie(...)Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem i tak smaż. W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko. Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć
Moja Michajajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki szczypta cynamonu odrobina sosu rybnego i sosu chili pieprz chiński sól morska bułka tarta do panierowania ****************************************** Wszystkie przyprawy i starty imbir dodać do mięsa sojowego,jajko i odrobinę bułki tartej.Wymieszać , spróbować .Jak potrzeba Doprawić jeszcze.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy. Otrzymaną masę wkładamy do foremki "keksówki " o wymiarach
Bon Appetit Małgorzatysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 7 jajek 8-10 pieczarek w zależności od wielkości 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki bułki tartej dodatkowa 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie za chwilę " class(...)ugotowane i wystudzone jajka ( oczywiście obrane , żeby nie było zbyt chrupko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , dodajemy posiekane drobno surowe pieczarki , szczypiorek , 4 łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Ogrodnik w podróżymleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 120 g startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie(...)tarce o grubych oczkach żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1 i 1/2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka(...)zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę. Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie
W Moim Magicznym Domukostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych(...)wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy
W Moim Magicznym Domupanierce Składniki: - ziemniaczki - sałatka obiadowa - 1,2 kg wątróbki indyczej Do panierki: - 1 jajko - 5 łyżek mąki - mleko - 3 ząbki świeżego czosnku - bułka tarta - sól, pieprz Bardzo w naszym domu polubiliśmy wątróbkę, powiem nawet, że zostaliśmy trochę zmuszeni do jej polubienia gdyż organizm mojego starszego syna nie produkuje żelaza więc podaję(...)których czytam na blogach bo ja ją robię tak: Mieszam mleko, jajko, mąkę, czosnek zgnieciony, sól i pieprz razem. Robi się z tego takie lepkie ciasto. Bułkę tartą wysypuję na inny talerz. Wątróbkę w misce po odlaniu wody solę i dodaję troszkę pieprzu - w tej wersji wątróbka nie twardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej
Tanio smacznie i prostokoszt ok. 2,35 zł, pieczarki opakowanie 400 dkg koszt ok. 3,50 zł, ser żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta opakowanie koszt ok. 2,20 zł. Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto na naleśniki. Wlewamy pół litra mleka do miski do tego wbijamy jajko, troszkę solimy, pomału wsypujemy mąkę(...)naleśnikami. Wtedy robię znowu ciasto podobne do tego, które robiłam na naleśniki aby można było obtoczyć w tym cieście gotowe zawinięte naleśniki z farszem po czym obtaczam w bułce tartej i smażę. Podsumowanie: Jest to troszkę czasochłonne ale gwarantuję, że warto. Nasze kubki smakowe będą na pewno zadowolone. Koszt całej potrawy to ok. 23 zł. Z tych produktów, które
Tanio smacznie i prosto