sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami
Życie zamknięte w smakucreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z ŁOSOSIA Składniki: - około 800 gramów łososia - 1 sucha bułka - 200 mililitrów mleka - 3-4 łyżki oliwy - bułka tarta - pieprz ziołowy - pieprz cytrynowy - sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując(...)oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub - lepiej - oliwie z odrobiną oleju (podnosi temperaturę
Życie zamknięte w smakutarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola(...)placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO
Smaki Ewyobiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy(...)Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy
Smaki Ewyryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż) 1 żółtko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz majeranek suszony lub świeży (u nas świeży z parapetu) bułka tarta (opcjonalnie) Ugotowaną fasolę razem z cebulą i koperkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy(...)fasolowej dodać żółtko, płatki ryżowe, sól, pieprz, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewyrazisty smak. Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania 2 łyżki masła Przygotowanie: Gotujemy 6 jajek na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na niewielkiej ilości(...)klarowanego masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Symfonia smakowastole nie raz. składniki: 2 młode średnie cukinie, dałam żółtą i zieloną (ok 900 g) 200 g żółtego sera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka sól,pieprz 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Cukinię(...)miski, ja odciskam w rękach. Ser żółty zetrzeć na tarce o gubych oczkach i dodać do cukinii. Dodać też zeszkloną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy, soli nie za dużo bo cukinia już była solona. Do składników wbić też całe jajka i dodać olej. Wszystko wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Masę doprawić
Monia miesza i gotujemniejsze kawałki. Jajka wbić do miski. Roztrzepać je, a na sam koniec do masy jajecznej dodać śmietanę, całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Na podpieczony spód do tarty wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć łososia, połówki pomidorków koktajlowym, a sam wierzch posypać koperkiem. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 195°C (ciasto musi(...)się zarumienić, a masa - ściąć). Upieczoną tartę podawać z ketchupem lub ulubionym sosem. Moja hodowla pomidorków koktajlowym na balkonie
Ugotowaćbułka tarta mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek(...)mięso się do niej nie kleiło) przygotować „na płasko” placek z mięsa mielonego, położyć na nim jajko i zawinąć w mięso. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając, żeby mięso było z każdej strony dosmażone. Dekorować ziołami, szczypiorkiem. Można podawać z majonezem, sosem pomidorowym
Pociąg Do KuchniAaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy 3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku z grubym(...)kilku minutach dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach
Trzeci talerzDzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła(...)masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się, mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Odcedzamy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez
Smak mojego domucelu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę(...)Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Smacznego
paapilotkaabiałe papryki 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy(...)wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion . Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch posypujemy bułką tartą . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 160 C przez około 20 minut , po tym czasie wyjmujemy blaszkę i smarujemy wierzch papryk majonezem , ponownie wkładamy
Ogrodnik w podróżyłyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej(...)poprzyklejały się do dna garnka. Od chwili wypłynięcia klusek na wierzch gotować jeszcze 2 minuty, po czym wykładać kopytka łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko zarumienić i polewać ugotowane kopytka. Smacznego
na moim stole...wkładamy na dolną półkę lodówki. Najlepiej jak deser postoi kilka godzin w lodówce, można też go włożyć półgodziny przed jedzeniem do zamrażalnika, będziemy wtedy mieli pyszny deser lodowy. Tarta(...)jest bardzo sztywna, jeśli nie włożymy jej do zamrażalnika to nie jest łatwo ją pokroić. Można też zrobić dla każdego osobne małe tartaletki, nie będzie wtedy problemu z krojeniem :) Tarta jest bardzo syta, dużo się jej nie zje, ale to dobrze, bo mało kalorii nie ma, chociaż ograniczyłam je jak się da ;) Smacznego
Co na wege obiad?