puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy(...)dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitruskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki 1 jajko sól 8 dużych truskawek 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę(...)ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKalafior zasmażany z bułką tartą. Składniki : 1 kalafior(...)bułki tartej 4-5 łyżek oleju pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Kalafior myjemy pod bieżącą wodą,kruszymy na małe różyczki. Wsypujemy do garnka,gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Nie gotujmy zbyt długo ,aby się nam nie rozgotował ! Gdy już nam się ugotuje,odcedzamy wodę,dodajemy olej,pieprz,sól oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnegrubych oczkach (dobrze odciśniętej) 3 cebule 1,5 szkl. bułki tartej 200 g sera mozarella 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki kurkumy łyżka suszonego tymianku sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej. Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami. Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy. Przełożyć ostrożnie do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut. Wyjąć i wystudzić w formie
wyzwania kuchennekurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki W misce mieszamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki(...)olej aby się dobrze rozgrzał. Na każdej piersi układamy wałeczek z masła i zawijamy. Pamiętajmy, aby dokładnie podwinąć końce i zabezpieczyć wykałaczkami. Mąkę, jajko i bułkę tarta umieszczamy w osobnych talerzach, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Roladki smażymy ok 8-10 min, ja każdą roladkę smażyłam osobno
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1kg fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem łyżki soli. 2. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą. Mieszać drewnianą łopatką przez 1-2 min. 3. Bułkę tartą z masłem przelać do odcedzonej fasolki. Wymieszać
A Ty Smakuj Mnieciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła 50g bułki tartej 1 łyżka cynamonu cukier 1/2 szklanki nalewki morelowej * 1/3 szklanki konfitury z moreli * Suszone morele namoczyć w alkoholu odpowiednio wcześniej (min. kilka godzin, najlepiej przez całą(...)uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut. Ugotowane układać na talerzu i udekorować zrumienioną na maśle tartą bułką oraz morelową konfiturą. Posypać z wierzchu cynamonem. Pycha! * * * P rzepis powstał w ramach promocji Związku Farmerów Południowego Tyrolu – Roter Hahn i bierze udział
KUCHARNIAjajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki(...)golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy pulpeciki i stawiamy na gaz. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy
Projekty ze smakiembrązowym ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy folią, czekamy chwilę aż spęcznieje. Do mięsa(...)dodajemy jajko oraz przyprawy, zmiękczoną bułkę tartą oraz kuskus. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Można je lekko spłaszczyć, aby lepiej się usmażyły. Pulpety smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Ja zazwyczaj tylko lekko przysmażam je na patelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając
KasiekGotuje– 3 łyżki ( + do obtoczenia ) * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, lekko studzimy. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i ulubione przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto. Zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkosól, pieprz ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziarnka ziela angielskiego 1 – 2 jajka 2 bułki Dodatkowo: 3 cebule pokrojone w kostkę olej 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi w małej ilości wody około 1 godziny 30 minut. Cebule pokrojone w kostkę smażyć(...)wraz z namoczonymi bułkami, marchewką i pietruszką. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię
Na słodko lub wytrawniesól, pieprz Dodatkowo: 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda zupełnie odparuje a cebula się zeszkli. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić(...)Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju . Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawniegłębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy A jak to zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był lekko twardy, nie rozleci się podczas panierowania). Odcedzić i pozostawić(...)lekko przestygł. Jajka roztrzepać razem z przyprawami. Różyczki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu). Najlepiej smakuje podawany na ciepło
Kuchnia w opałach