tarta - 42848 przepisów (strona:374/2857)

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 378

Czasem najprostsze danie może być prawdziwą ucztą. Dziś coś dla fanów świeżej fasolki szparagowej. Podsmażana z masłem i bułką tartą. Palce lizać. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI(...)fasolki szparagowej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cukru sól PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Zasmażamy bułkę i dodajmy ugotowaną fasolkę. Chwilę wszystkie składniki

kulinarnyJa
ROLADKI 2 SERY 23970

prowansalskie opakowanie 150 g tartej mozzarelli 1 opakowanie 5 sztuk małych gołek zakopiańskich Mlekovita olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat mięsa kładziemy przekrojoną na pól gołkę zakopiańską. Zwijamyw roladki, spinamy wykłaczkami, obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy tarta mozzarellą. Zapiekamy(...)rozpuszczenia sera. Do dania wykorzystałam ser mozzarella tarty i mini Gołkę zakopiańską z Mlekovity

Z Majeczką w kuchni
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 178

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki(...)marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię
zupa klopsikowa z ryżem... 181

Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda(...)litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa pieczeń 189

pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy. Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny - 500g mielonej wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy(...)olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej

mojewypiekiinietylko
Nadzionko 368

nadzionkiem faszeruję udka. Składniki: 1 kg łopatki 1/2 kg wątróbki 1 i 1/2 bułki 1/2 szklanki bułki tartej masło roślinne 1 torebka kwaśnej śmietany 7 jajek sól pieprz dużo natki pietruszki Mięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kotlet schabowy w jajecznej koszulce 177

jajka przyprawa gyros 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18% sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy. 2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros. 3. Jajka mieszamy ze śmietaną. 4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane 163

sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej olej Sposób przygotowania: 1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok. 2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę. 3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. 4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki(...)doprawić do smaku. 5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam). 6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 187

będzie miękka (1-1,5 godziny). Gdy będzie gotowa przekładamy ją do miski i studzimy. Pamiętamy o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych ! Do kapusty dosypujemy trochę bułki tartej, aż farsz będzie zwięzły. 3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy gorącą wodę mieszając widelcem, aż do otrzymania jednolitej , dosyć rzadkiej masy. Resztę mąki wysypujemy(...)farszu i sklejamy.  Tak jak wspomniałam, pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Podajemy ze skwarkami lub masłem z bułką tartą

Zakręcony Widelec
Bułeczki filipińskie - pan de sal 152

szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia przygotowanie Mąkę  wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*), dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić  miękkie i elastyczne(...)objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec

Stare Gary
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 124

wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty. Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki: Spod tarty: 150 g maki orkiszowej 100 g maki ziemniaczanej 120 g masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki orzechowo migdałowe 156

babeczek użyłam oleju rzepakowego Rapso i orzechy oraz migdały tarte firmy Back Mit, które dostałam do testów. Babeczki wyszły smaczne, puszyste o lekkiej nucie migdałów i orzechów. Takie tarte produkty to fajne rozwiązanie. Nie trzeba używać maszyn aby rozdrobnić orzechy czy migdały a potem tego wszystkiego myć. Otwieramy torebeczkę i mamy gotowy produkt do wypieków. A co jest(...)ważne są one aromatyczne i nadają wypiekom fajnej nuty smakowej. 50 g tartych orzechów laskowych 50 g tartych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szk maślanki naturalnej 1/3 szk oranżady 125 ml oleju rzepakowego cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami 244

dowolna wędlina – 100 g – papryka czerwona – 100 g – cebula – 1 szt – pieczarki – 50 g – jajko – 2 szt – bułka tarta – 50 – 80 g – sól – do smaku – pieprz – do smaku SOS: - pieczarki – 250 g – śmietana 18% słodka – 100 ml – woda(...)oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ). Formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podajemy z gorącym

Ostra na Słodko
Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem 204

mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI: - mięso mielone wołowe – 500 g - jajko – 1 szt - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - bułka tarta – ok. 4 łyżki - wędlina ( plastry ) – 4 szt - ser żółty ( plastry(...)jabłko – 1 szt - sól - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem. Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiamy jednolitą masę ( jeśli mięso nie będzie się kleić możemy zwiększyć ilość bułki tartej). Mięso dzielimy na 4 części , każdą kładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt. Na każdy nakładamy

Ostra na Słodko
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 154

pomidory koktajlowe – 150 g - bułka tarta – 2 łyżki PESTO: - świeża bazylia – 3 garście - czosnek – 1 ząbek - prażone pestki dyni – 30 g - tarty parmezan – 10 g - olej kujawski czosnkowo-bazyliowy – 70 ml - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu(...)dodatkiem oleju smakowego. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron. Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów. Czynność powtarzamy

Ostra na Słodko