tarta - 42848 przepisów (strona:401/2857)

Krokiety ziemniaczane z czarnuszką 47

obiadu ale idealnie sprawdzają się też na kolację albo do podjadania. Dobre na ciepło, na zimno też Moja 3 latka nazywa je „brudnymi placuszkami” z powodu bułki tartej, która zostaje jej na rączkach kiedy nimi je zajada Warto tutaj wspomnieć o tłuszczu do przygotowania dania – po pierwsze musi mieć wysoką temperaturę dymienia, bo smażymy. Po drugie tłuszcz(...)wybrałam smalec kaczy Agro-Top bo spełnia oba powyższe warunki. PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli 1 łyżeczka czarnuszki bułka tarta smalec kaczy Agro-Top do smażenia Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli oraz czarnuszkę

Dorota Smakuje
Sznycle indyka w cieście z serem 45

masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się już tradycyjne kotlety w panierce z bułki tartej? Następnym razem przygotuj ciasto, w którym wystarczy panierować kotlety i od razu wrzucić je na gorący tłuszcz. Dzięki dodatkowi sera żółtego oraz odpowiednio dobranych przypraw kotlety będą super aromatyczne i przepyszne! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px(...)SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 plastrów z piersi indyka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko – pół szklanki mleka – 3/4 szklanki tartego sera (użyłam cheddara, ale możesz zamienić na goudę lub inny) – przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego

nietylkopasta.pl
Zapiekanka meksykańska na tortilli 151

mięsa mielonego np drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała puszka kukurydzy (160 g) 1 puszka czerwonej fasoli 200 g tartej mozzarelli 50 g sera cheddar mielona papryka słodka, ostra sól, pieprz Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolkę osączamy na sicie. Przepłukujemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju(...)około 7-10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy do czasu, aż wszelki płyn odparuje z patelni. Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego dajemy tortillę. Posypujemy ją niewielką ilością tartego sera, po czym wykładamy 1/3 mięsnego nadzienia. Ponownie rozkładamy część sera. Dajemy kolejny placek tortilli. Znów sypiemy troszkę sera, dajemy nadzienie, ser, tortillę, ser itd, aż do wyczerpania składników

Smaki Na Talerzu
Zrazy z mięsa mielonego 52

mięsa mielonego – składniki 0,5 kg mięsa mielonego  1 jajko  duża cebula  15 dag boczku parzonego lub wędzonego  2 ogórki kiszone  bułka tarta  3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego  sos pieczeniowy Winiary (ciemny)  sól. pieprz ,olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego – sposób przygotowania(...)Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie.  Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm.  Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką. Sklejamy i formujemy

Olcia gotuje!
Pieczeń z mięsa mielonego 41

Składniki; 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki mąki 1 kostka bulionu sól ,pieprz 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela ang. olej do smażenia bułka tarta sos pieczeniowy ciemny Wykonanie; Mięso solimy ,pieprzymy do smaku .Wbijamy jajko.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i 2 łyżki mąki .Wyrabiamy.Formujemy(...)mięsa dużego klopsa i obtaczamy w bułce tartej .Podpiekamy na gorącym oleju ,,delikatnie obracając.Następnie podlewamy bulionem rozprowadzonym w gorącej wodzie .Dodajemy listki laurowe i ziele ang.Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut.Następnie dodajemy sos pieczeniowy,rozrobiony w zimnej wodzie.Na koniec zagęszczamy mąką.( 2 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w pół szklanki wody,dodajemy do sosu .)Pieczeń kroimy

Olcia gotuje!
Delikatne kotleciki jajeczne z sosem pieczarkowym 38

bezmięsny piątkowy obiad. Bardzo proste w wykonaniu a zarazem smacznie smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 ugotowanych jajek na twardo 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz olej do smażenia Sos: ok.300g pieczarek 1 cebula 250 ml. śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka masła sól,pieprz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jajka obrać i posiekać w słupki. Dodać do jajek bułkę tartą ,posiekany szczypiorek. Wbić jajo ,doprawić solą i pieprzem. Uformować niewielkie kotleciki.Obtoczyć w bułce tartej i  smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.Odstawić. Przygotowujemy sos. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki ,dodać do cebulki. Smażyć

Olcia gotuje!
Drobiowe poduszki -pychota 35

filet z piersi kurczaka (z jednej piersi wyszło mi 6 ładnych porcji) 8 pieczarek  1 cebula  parę plasterków sera  2 jajka  50 ml mleka bułka tarta do panierki  sól, pieprz olej do smażenia   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą(...)kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy trochę sera i farszu. Zamykamy ścianki kieszonek przewlekając przez nie wykałaczkę. Poduszki solimy ,pieprzymy,  obtaczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem ,a następnie w tartej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami ,frytkami i ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drobiowe poduszki -pychota pochodzi z serwisu

Olcia gotuje!
Kotlety jajeczne 56

mięsne. Jajeczne są naprawdę pyszne i gwarantuję - zasmakują również mięsożercom:). Także dzieci chętnie je jedzą.  6 jajek L ugotowanych na twardo 1 surowe jajko L 2 łyżki bułki tartej + ok. 4 łyżki do obtoczenia kotletów 1/2 pęczka posiekanego szczypioru sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Jajka ugotowane na twardo rozgniatamy dokładnie widelcem. Łączymy z surowym jajkiem, bułką tartą, szczypiorem i przyprawami. Zagniatamy.  2. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej ze stron. Podajemy z ziemniakami i ulubionym sosem.  jajka, kotlety jajeczne, jajka na twardo, wegetariańskie kotlety, wege kotlety, wege obiad, dania obiadowe, danie główne, przepis, przepisy, dieta

Szefowa kuchni
Pulpety pieczone z ziemniakami i papryką 56

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 600 g małych ziemniaków 3 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek bułki tartej 50 ml mleka 1 łyżka ostrej musztardy 1 jajko 50 g tartego parmezanu 2 łyżki tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso mielimy(...)olejem i solą (około 1 łyżeczki). Wymieszane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. DO mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, majeranek, bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość

Qchnia po prostu
JAJECZNE PALUCHY Z PAPRYKĄ 61

ciepło, jak i na zimno.  Składniki: (na 10 paluchów) 8 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 1 mała czerwona papryka  1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz słodka i ostra papryka koperek olej Wykonanie: Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę(...)podsmażoną cebulę z papryką,  posiekany koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Pulpety z indyka w sosie z boczniaka 47

mielonego mięsa z piersi indyka pół małej cebuli 1 jajko bułka tarta sól pieprz słodka papryka pieprz ziołowy 250 g boczniaka pół cebuli pół marchewki 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sól pieprz szczypta estragonu szczypta ostrej papryki płatki suszonego pomidora Mięso  mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulką(...)odrobiną tartej bułki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w tartej bułce. Boczniaka siekamy drobno podsmażamy razem z posiekaną cebulą, startą na tarce marchewką i czosnkiem. Należy odparować cały płyn. Podlewamy szklanką wody i czekamy aż się zagotuje. Tymczasem na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i lekko obsmażamy kulki mięsne, po czym natychmiast wkładamy je do duszonych grzybów

Gotowanie jest łatwe
Szybka tarta z cukinią 54

Szybka tarta z cukinią Ciasto francuskie to czasami super rozwiązanie w kuchni. Można z niego na szybko wyczarować różnego rodzaju dania. Wystarczy kilka składników i przekąska, obiad lub deser gotowe. Dlatego ja w lodówce zawsze mam opakowanie tego ciasta na tak zwany wszelki wypadek 😀. Doskonale też pasuje do potraw typu zero waste, czyli gdy czyścimy lodówkę z resztek(...)razem wykorzystałam resztkę cukinii i śmietany i upiekłam pyszną wytrawną tartę. Tarta z cukinii wspaniale smakuje na ciepło, ale możesz ją również podać na zimno. Spokojnie można ją też zabrać do pracy czy dać dziecku na drugie śniadanie. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Rösti ziemniaczane 82

Rösti to wywodzące się ze Szwajcarii danie z ziemniaków , które przypomina nieco nasze placki ziemniaczane . Danie to powstaje z grubo tartych na tarce ziemniaków, które po odciśnięciu soku smaży się na maśle lub oleju. W rösti nie znajdziemy jajek czy mąki, placek ten swój kształt i zwartą konsystencję zawdzięcza tylko i wyłącznie ziemniakom. Jeśli chodzi o doprawienie to sól(...)oraz pieprz używane są najczęściej do przyprawienia rösti, chociaż dodać można także tartą cebulę. Ziemniaki, z których robimy rösti przed smażeniem można podgotować i co niektóre przepisy sugerują, aby tak właśnie zrobić. Ja moje rösti przygotowałam z surowych ziemniaków, co może i wpływa na czas smażenia ale nie, aż tak znacząco. Ziemniaczane rösti podaje się na śniadanie , lunch

MeCooks
Kuleczki ziemniaczane z serem 40

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kuleczki ziemniaczane z serem: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz 50 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie je dokładnie odcedzamy i zostawiamy, aby ostygły. Potem(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kulki, a do środka wkładamy ser. Tak powstałe klopsiki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem