tarta - 42848 przepisów (strona:472/2857)

"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 301

Krokieciki" ziemniaczane z mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić

Kto ugości moich gości?
Smażony kabaczek 143

czasów dzieciństwa-  obtoczony w bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką,  równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska.  Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz  sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka(...)stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
"Oszukany" kurczak 354

mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą  oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę tartą z resztą kolendry(...)papryki (po 1 łyżeczce), dodać odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka pojedynczo obtaczać dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw, następnie układać na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia. Smacznego

Plate of Joy
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 167

łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej Ciecierzycę, z grubsza posiekaną cebulkę, czosnek, natkę i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na mniejszym - średnim ogniu

Plate of Joy
Krokiety z indykiem, ziemniakami i zielonym groszkiem 215

czosnkowym. Smacznego :) Składniki: 400 g ziemniaków, 250 g pieczonego indyka*, szklanka zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, 3 duże suszone pomidory, garść tartego parmezanu, pęczek natki pietruszki, oregano, suszone płatki chili, sól, pieprz dodatkowo: mąka, jajko, bułka tarta sos czosnkowy: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%, 3 pełne łyżeczki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, sól(...)dobrze wymieszać, nabierać łyżką równą część masy tworząc małe wałeczki - u mnie z pełnej łyżki masy. Każdy krokiecik obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu z posiekanymi ziołami. Podawać z krokiecikami. Smacznego

Plate of Joy
Drobiowe kotleciki na jeden kęs 134

każdej imprezie robią furorę. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych (odsączonych z oliwy z oliwek) 50g usmażonych pieczarek jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz ziołowy bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (kurczaka, pomidory, pieczarki, jajko i bułkę) siekamy jak najdrobniej i za pomocą blendera rozdrabniamy na gładką masę(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można dodać inne ulubione przyprawy). Mokrą dłonią formujemy małe, zgrabne kuleczki, które panierujemy w  bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta piankowa 80

pianek Marshmallow Party 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietany 30% różowy barwnik spożywczy Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy i łączymy z masłem i orzechami. Wyklejamy nim formę do tarty(...)schładzamy przez 30 minut. Pianki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej- studzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do rozpuszczonych, przestudzonych pianek. Dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy. Masę wykładamy na spód. Tartę wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 234

garści świeżego szpinaku 400 gramów sera ricotty parmezan 2 jajka 25 gramów bułki tartej 100 gramów mąki Sos: 2 małe cebule kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki passata pomidorowa – przepis tutaj świeże zioła sól, pieprz Mieszamy ricottę szpinak, jajka, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy(...)obtaczamy je w mące i wrzucamy powoli do wrzącej wody. Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorowym sosem. Całość posypujemy tartym serem (parmigiano / grana padano) i zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Buon appetito

Bon Ton Italia
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 258

ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy(...)ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie
Tarta cebulowa 137

Mieszamy i dusimy aż zmięknie. Dodajemy wino i jeszcze podsmażamy aby alkohol wyparował. Odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy ciasto około 15-20min. Kiedy ciasto się piecze, w osobnej misce mieszamy 2 jajka z jogurtem lub śmietaną. Wlewamy mieszankę do ostudzonej cebuli. Dodajemy jeszcze biały

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 143

użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo.   Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia tłuszczu(...)miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,  przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami.    Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam.    Doprawiam do smaku.   Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa

IzaGotuje
Kotlety mielone z indyka z kukurydzą 108

mięsa z uda indyka, 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g), 2 cebule, masło, papryczka jalapeno, 2 jajka, sól, cukier, bułka tarta, olej do smażenia Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Ostudzić, ściąć ziarna. Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko(...)soli i cukru. Papryczkę jalapeno posiekać. Mięso zmielić. Do mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku jalapeno oraz solą. Dodać jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 270

tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ jest ono w środku miękkie (białko ścięte a żółtko płynne). Kotleciki obtoczyć w migdałach. Na patelni rozgrzać masło

królestwo garów
Na niedzielny obiad: pierś z koperkowo - maślanym nadzieniem 316

mój M. Składniki na 6 roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki  Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem(...)odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam

Kuchnia po mojemu
Ciasto na jogurcie naturalnym - szybkie i proste 184

łyżeczki proszku do pieczenia olej+bułka tarta do wysypania formy  dowolne owoce z kompotu/mrożone (rozmrożone)* 1. Formę wysmrować olejem i wysypać dokładnie bułką tartą (spód i brzegi) 2. Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy.  3. Na wierzch wyłożyowoce.  Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam

Kto ugości moich gości?