tarta - 42848 przepisów (strona:472/2857)

Cannelloni z porem i brokułem 351

duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody(...)półplasterki i zblanszować przez chwilę na sitku w wodzie od gotowania brokuła. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Woda nadal będzie potrzebna. Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym.  Wyrobić farsz ręką

Grunt to przepis!
Słodka tarta na powitanie 273

mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną ;) Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu! Smacznego! Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli   Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu(...)rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem

Sajkofanka smaku
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 239

kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie się nie zsolidifikowala. Przykrywamy drug ą połow ą ciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej

Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 175

razem śliwki w duecie z kruszonką  i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie  uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej dla nas zostało J Pomysł z tej strony(...)małymi modyfikacjam Tarta ze śliwkami i czekoladą Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy

Mia Cucina Sofieta
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 227

. Ciasto nakuwamy widelcem na całej powierzchni lub wysypujemy na nie fasolę (w celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy

Symfonia Smaków
Tarta migdałowo - pomarańczowa 188

odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie(...)ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić

Z miłości do słodkości
Tarta cebulowa 222

mojej kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona(...)pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 215

prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze(...)mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Zielone szparagi z masłem i bułką tartą 131

Sezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy(...)się, że były pyszne! Składniki :  * pęczek zielonych szparagów  * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej  Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe

Magiczne Życie Marty
Tarta marchewkowa 185

powinno, a nadzienie zaskoczyło wszystkich i wszystkim smakowało! Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej rekomendacji i że tarta za niedługo zagości na Waszych stołach. Zapraszam! Inspirowane tartą Beaty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 223

najważniejsze - odpocznie od zgiełku, chaosu w jej życiu i ciągłej gonitwy za życiem. O od internetu. Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g(...)piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach  (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje, łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kotlety rybne 296

łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól, pieprz, cebula koperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Do ryby dodajemy jajko I miksujemy blenderem (lub przepuszczamy rybę przez maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki. Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej. Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni. Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego

Smaki Edyty
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 235

całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw(...)Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Klops ze smakowitą skórą. Sprawdziłem przepis z amerykańskich blogów kulinarnych 88

przepis. Wyszło bardzo dobrze, sami spróbujcie. Przepis na amerykański klops ze skórką Składniki: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 2 duże cebule, olej, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 200 ml dobrego ketchupu, płaska łyżka mielonej papryki wędzonej, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić amerykański klops ze skórką? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski(...)dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób, przełóż do podłużnej foremki. Ketchup wymieszaj z papryką wędzoną, połową posmaruj mięso. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij posmaruj drugą połową sosu, piecz kolejne 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól klopsowi trochę przestygnąć, następnie krój na plastry

Kulinarna Polska
Pieczeń z ciecierzycy i papryki 85

płaska łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 20 g masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Marchew, pietruszkę i seler (powinny być w podobnych wielkościach) obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk(...)się stopi. W malakserze zmielić ciecierzycę, warzywa korzeniowe, majeranek, cebulę i paprykę z przyprawami i tłuszczem. W misce wymieszać rękoma zmieloną ciecierzycę i warzywa. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć pieczeń do zimnego piekarnika. Włączyć go na 210 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie