tarta - 42848 przepisów (strona:482/2857)

Kotleciki rybne 129

świeżych lub mrożonych krewetek 40 dkg ugotowanych ziemniaków 100 ml mleka mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili bułka tarta do obtoczenia olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotleciki rybne. Do garnka włożyć rybę, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 7-8 minut. Ugotowaną wystudzić, wyjąć z mleka(...)praskę ziemniaki, krojone chili, krojoną kolendrę, sól oraz pieprz. Za pomocą łyżki nabierać masę rybną, z której formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej po czym lekko spłaszczyć na dłoni. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać kotleciki rybne. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki wykładać

MeCooks
Tarta z porem i pieczarkami 102

powiecie na pyszną wytrawną tartę z porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem? Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na niebanalną, ciepłą kolację, myślę, że to może być dobry wybór. Ciasto: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody 2 szczypty soli 1/3 łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek(...)łyżki masła sól, pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartej mozzarelli 2 żółtka 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy

Smaki Na Talerzu
Uszka z grzybami 135

przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta soli gorąca, przegotowana woda Uszka z grzybami(...)maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapomniany przepis na rybę po polsku z jajkiem. Prosto i niesamowicie pysznie 103

rybę po polsku z jajkiem Składniki: około 500 gramów filetów rybnych (najlepiej ze skórą, u nas tym razem sandacz), pół kostki masła, 2 jajka ugotowanie na twardo, łyżka bułki tartej, koperek, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po polsku z jajkiem? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej) rozgrzej masło. Filety smaż przez(...)minuty z każdej strony – zaczynając od strony ze skórą. Rybę zdejmij i odłóż. Teraz na patelnię wrzuć posiekane jajka i bułkę tartą. Smaż aż bułka lekko się zrumieni. Rybę ponownie połóż na patelni i obtocz w sosie. Podawaj ze świeżym koperkiem i gotowanymi ziemniakami. Rada: w podobny sposób można przyrządzić dzwonka lub rybę w całości

Kulinarna Polska
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 915

karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, smalec do smażenia. Jaj zrobić karminadle? Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca(...)wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Karbinadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Rada: karminadle tradycyjnie podaje się z gotowanymi ziemniakami. Świetnie pasuje do nich kapusta na gęsto albo

Kulinarna Polska
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką 132

Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy(...)minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy w niej ugotowaną fasolkę. Łosoś w sojowej marynacie z fasolką Smacznego! Artykuł Łosoś w sojowej marynacie z fasolką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym 110

pojemności 250 ml 250 gram margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru Pozostałe składniki: 2 kg jabłek opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki bułki tartej 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta cynamon i cukier do jabłek wg uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy(...)rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem, gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra

Blog kulinarny S9.PL
Tarta z bobem i szynką dojrzewającą 182

cieszyć. Oprócz standardowej formy jego podania, czyli miski parującego ugotowanego bobu zjadanego do ulubionego serialu – tak, tak właśnie lubię go najbardziej, polecam wypróbować coś innego. Bób w mojej tarcie jest równie pyszny, dalej zielony i smakowity. Do tego szynka dojrzewająca, słona i wyrazista, świetnie pasująca do bobu. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)niego wylewamy naszą zalewę jajeczno-śmietanową. Na wierzch, lekko wciskając w zlewę, układamy ładnie plasterki szynki dojrzewającej – ja rozdzieliłam na 6 pasów, bo też na tyle pocięłam upieczoną tartę – aby w każdym kawałku była solidna porcja szynki.   Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut, aż stanie się złocista. Tartę możemy od razu podawać

Smaczna Strona
Wiśnie i borówki w kruchym cieście 111

skrobia ziemniaczana 3 łyżki cytryna cukier 100 g Wykonanie Wracając do foremki, najlepsza byłaby taka z rantem , o średnicy około 26 cm, ale może być również foremka do tarty. CIASTO Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder i żółtko, chwilę mieszamy i już ręcznie zagniatamy ciasto

Tajemnice Smaku
Mozzarella in carrozza 151

bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋 Składniki : kromki czerstwego pieczywa mozzarella (najlepiej w bloku) jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce) bułka tarta olej do smażenia Na kromce chleba ułożyć plastry mozzarelli gruba na 2-3 mm. Przykryć drugą kromką chleba. Tak przygotowany zestaw/carrozza obtaczać w rozbełtanym jajku, a potem(...)bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja lubię przysmażyć również dół kromek 😊 Podawać gorące z pomidorami i bazylią

Weekendy w domu i ogrodzie
SEROWY DUTCH BABY Z TALLEGIO, ŁOSOSIEM I JAJKIEM P0CHE 115

mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * tymianek, szczypiorek, rozmaryn – do smaku * cebula – 1 szt * ser taleggio ( tarty )- 1 garść * masło niesolone – 2 łyżki DODATKOWO: * MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 4 plastry * ser taleggio * jajka ( do ugotowania ” w koszulkach” ) * tymianek * pomidory SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)rozmarynem, cebulą i serem taleggio.   Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 20-25 minut w 200C – na złoty kolor. CAŁOŚĆ: Po wyjęciu posypujemy tartym serem – by się roztopił. Układamy plastry łososia i ugotowane wcześniej jajka w koszulce. Dodajemy zioła, podsmażone pomidory oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe 109

formujemy kulę, a następnie spłaszczamy ją i układamy na arkuszy papieru do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wyłożymy dno i boki formy do tart o średnicy 28 cm. Zdejmujemy górny papier, a chwytamy za papier na spodzie i przenosimy ciasto do formy, dociskamy spód i boki tak, aby ciasto dokładnie przylegało. Odcinamy nadmiar ciasta(...)np.dwie paczki, każda przeznaczona na 500 ml mleka, ale przygotowujemy go z 750 ml mleka i dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny. Jeśli nie macie tak dużej formy do tart to wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą resztę ciasta możecie zamrozić, będzie do następnego deseru. Grubość spodu to nie więcej niż 0,5 cm. Artykuł Torta della Nonna kruche ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami 116

francuskie pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 2 op. ciasta francuskiego 1 cebula kilkanaście dużych białych pieczarek około 100 g tartej mozzarelli szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz masło/olej opcjonalnie 1 małe jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem(...)mięsa i odcinamy kawałki takiej wielkości, by zarówno z jednej jak i drugiej strony mięsa wystawała większa część ciasta francuskiego. Na mięso wykładamy porcję zrumienionych pieczarek. Następnie posypujemy je tartą mozzarellą. Części ciasta francuskiego, które wystają poza mięso nacinamy ukośnie, zachowując 1,5-2 centymetrowe odstępy. Paseczki ciasta naprzemiennie  (raz z jednej, raz z drugiej strony) zakładamy

Smaki Na Talerzu
Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym 2137

podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3/4 szklanki kwasnej śmietany pół pęczka świeżego koperku 1 płaska(...)mąki pszennej plus do obtoczenia pulpetów olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące, cebulę kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę, na dużej i głębszej patelni na rozgrzanym

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety ruskie 104

obranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty 250 gram twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni(...)twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, jeśli mamy możliwość schładzamy je w lodówce ok godzinę lub trochę dłużej aby masa się zbiła, gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron

Blog kulinarny S9.PL