tarta - 42848 przepisów (strona:493/2857)

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą 159

odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć masę rękoma. Wyłóż ją na spód i na boki foremki na tartę (nieprzywierającej, ze zdejmowanym dnem). Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 30 minut. Nadzienie Śliwki zalej ponownie wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée wraz(...)Nadzienie wyłóż na schłodzony spód i wyrównaj szpatułką. Polewa Mleko kokosowe podgrzej w rondelku wraz z czekoladą i ksylitolem lub erytrytolem. Następnie odstaw polewę do schłodzenia i polej nią tartę. Wierzch udekoruj suszonymi śliwkami i wstaw ponownie do lodówki na 30-60 minut, aż polewa stężeje

Food Square
Pasztet sojowy z daktylami 153

Składniki: 1 szklanka suchej soi 10 suszonych daktyli średnia marchew 2 cebule 5 pieczarek 2 jajka łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy na sicie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok 2 godz(...)cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godzinę w temp 200 C. [caption id="attachment_7142" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z orzechami włoskimi i gorgonzolą 211

dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut i przygotowujecie farsz: do miski dodajecie jajka, ser gorgonzola(...)śmietanę, mieszacie, aż powstanie gładka masa. Podpieczony spód wykładacie podsmażonym boczkiem i gruszkami, wszystko zalewacie masą serowo-jajeczna i pieczecie przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciepłą jeszcze tartę posypujecie serem parmezan i uprażonymi orzechami . I gotowe! Pochłonięte w daniu kalorie proponujemy wytańczyć przy rytmach dobrego techno

GRUBY WAŁEK
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 176

Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej

Ola la LCHF
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 138

mała cukinia kilka pieczarek 1 mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy(...)paprykę, następnie ja ułożyłam dookoła plasterki cukinii, w środek kiełbasy i pomidorki.  3. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startą mozzarellą i zalewamy tak przygotowanym sosem tartę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Leniwe dyniowe 140

Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko(...)ukladaj na podsypce z mąki gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać  bułkę tarta i podgrzewać do spienienia gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą 132

czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut. Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać herbatnikami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Śliwki posypać cukrem migdałowym i ułożyć pianę z białek. Posypać migdałami i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15  minut

Smakołyki Asi
Tarta ze śliwkami 267

Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru do pieczenia, rozkładamy na spodzie i wysypujemy warstwę ryżu – dzięki temu spód się nie wybrzuszy, ryż po pieczeniu dalej nadaje się

Ciastkozercy
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 196

nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w  niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody(...)pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem tartę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Najbardziej lubię podaną ze smakową oliwą. Smacznego

ChilliJemy
Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika 112

okrągłe cukinie 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 1 jajko Wykonanie: cukinię przekroić, wybrać gąbczasty miąższ z pestami, następnie pokroić w około 2 cm kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii) rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć bułkę tartą wymieszać ze startym serem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z rabarbarem 281

cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto

Opowieści z piekarnika
TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM 209

Tarty doskonale sprawdzają się na przyjęciach i eleganckich kolacjach, ale... Artykuł TARTALETKI Z CUKINIĄ, POREM I PARMEZANEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tarta szpinakowa 125

Dzisiaj przygotowałam przepyszną tartę szpinakową. Ciasto idealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku i wyrazu. Do tarty przygotowałam również surówkę z sałaty, marchewki z sosem z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny.Tarta może być dobrym pomysłem na obiad na ciepło(...)śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta

Słodka Strefa
Najlepszy pasztet z cukinii 13781

smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi. Składniki: 2 średnie cukinie 6-7 suszonych pomidorów 200 g sera żółtego 2 jajka szklanka bułki tartej * 0,5 szklanki kaszy manny* 1/3 szklanki oleju* sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa *szklanka to 220 ml Przygotowanie Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona(...)oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową

e-PrzepisyKulinarne
Tarta cytrynowa 95

ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa :  Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego

Różne smaki w kuchni