piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki Olej do smażenia sól przygotowanie Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy(...)wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików
Stare Garyforemki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki jabłek. Posmarować jabłka pozostał ą marmolad ą i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwil(...)górę ciasta odrobiną mleka lub żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte jabłkow ą posypać cukrem pudrem
zielonacukinkafoto.. 2 szkl, mąki 1/2 szkl. bułki tartej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 2 łyżki kakao Jajka z cukrem zmiksować na „biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto podzielić na pół i do jednej
Moje domowe kucharzeniegrillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy(...)majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Mango Papajawody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się z każdym razem czy do tarty brokułowejm czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzei do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki(...)przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 5-10 min. Wylewamy na ciasto farsz i pieczemy przez 30 min. Pycha!!! P.S. Użyjcie zwykłej formy do tarty, ta na zdjęciu to malutka w której zrobiłam dodatkową minitartę z tego co mi zostało
Brzuszki Łakomczuszkisię z nich ciapa. Nie mogą być bardzo miękkie, bo wtedy ciężko będzie nam je pojedynczo chwycić. Kiedy warzywa są na ogniu, mieszamy w misce wszystkie przyprawy z bułką tartą. Jeśli chodzi o ilość przypraw, polecam najwięcej dodać słodkiej papryki, ziół prowansalskich i kurkumy, najmniej natomiast pieprzu ziołowego i oregano. Po środku pozostaje chilli i imbir(...)każde z namoczonych warzyw i zanurzamy je w przygotowanej mieszance przypraw i bułki tartej, po czym smażymy je na rozgrzanym oleju. Jeśli jednak nie chce nam się w coś takiego bawić, warzywa możemy od razu po ugotowaniu zapakować w chlebki roti. Przyprawy z bułką tartą natomiast smażymy na oleju na złotobrązowy kolor. Następnie polewamy nimi warzywa
Weganizm infantylnyjagodowy. 4. Borówki amerykańskie 5. Otarta skórka z limonki. Upieczony i wystudzony spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy krem kokosowy, posypujemy otartą skórką z limonki, układamy borówki. Tarte schładzamy w lodówce min. 3 godziny. Smacznego! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIPrzedstawiam Państwu bardzo prostą w wykonaniu tartę z dyni, z dodatkiem cynamonu i przepysznego karmelu z miodem! Tarta jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej(...)ciasto już będzie zimne, wyjmujemy "do góry nogami" na paterę - polewamy karmelem Smacznego! Zapraszam na FB SmykWKuchni! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN PRZEPIS SPRÓBUJ TAKŻE INNYCH POMYSŁÓW NA TARTY ZNAJDZIESZ
SMYKWKUCHNI. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego(...)Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 30 minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek
Obiad za dychęZniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)mikrofali. Przestudzić. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać odrobinę do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość. Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody. Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez owoców, lub udekorować na przykład malinami
Sto kolorów kuchnidużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut. Smacznego
kolorowotorcikowochłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi ugotować na parze. 3. Na cieście(...)położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy
Pasja Smakufrancuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić(...)plasterki. 3. Na cieście ułożyć plasterki cukinii, paski szynki, plasterki sera camembert i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy
Pasja Smakuminut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy(...)chwili aż zacznie się robić złotawy. Ściągamy z ognia i dodajemy natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi. Przepis zamieszczam w ramach akcji " Orzechowy tydzień " zorganizowanej przez Atinke z bloga " Tak sobie pichcę
Przysmaki Karolkioliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto na blat, zagnieść, rozwałkować dosyć cienko i przenieść(...)cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego :) * upiekłam tartę w formie 30 x 20 centymetrów oraz dwie małe w foremkach o średnicy 10 centymetrów
Zabawa smakiem