Tort zazwyczaj przygotowuje się na specjalne okazje, takie, jak różne rocznice czy urodziny. Osobie, która go piecze najczęściej zależy na tym, aby był pyszny, a przy
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy
Kuchnia MagdaLenyPicie kawy rano to nic niezwykłego. Większość z nas chętnie sięga po kubek tego gorącego napoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne
Kuchnia MagdaLenyPiernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie
Kuchnia MagdaLenysztuki średnie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną(...)papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku) , wystudzić na patelni. Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką. Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości
W Mojej Kuchni LubięQuiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając(...)smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól
Leśny ZakątekSernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4
Kuchnia MagdaLenyNajważniejszym elementem świątecznego wieczoru jest oczywiście kolacja, jednakże co po niej? Gdy emocje nieco opadną, każdy z domowników otrzyma już swój wymarzony prezent, można w końcu
Kuchnia MagdaLenyIstnieje kilka produktów spożywczych, których tak naprawdę nie sposób nie lubić. Rzadko kiedy słyszymy przecież, że ktoś nie lubi pizzy, czy czekolady. Podobnie jest w przypadku
Kuchnia MagdaLenyŚwiąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka
Kuchnia MagdaLenyPiece do pizzy różnią się między sobą pod względem gabarytów, rodzaju zasilania, ilości i wielkości komór oraz wydajności i mocy. Zależnie od modelu mogą też posiadać
Kuchnia MagdaLenysztuka średnia, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, makaron nitki ugotowany 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki - do obtaczania, smalec 1/2 kostki Świeże mielone mięso z indyka dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, makaron nitki
W Mojej Kuchni Lubięgłębokim oleju. Smaczne wychodzą, więc pokuście się spróbować je przygotować. PRZEPIS NA DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE Składniki: 1,5 kg ziemniaków oliwa z oliwek sól przyprawa do grilla bułka tarta Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie. Każdy z ziemniaków kroimy na cienkie plasterki – wszystkie plasterki wrzucamy do miski z wodą i dokładnie płuczemy, odcedzamy(...)osuszamy. Osuszone plasterki wrzucamy do miski i polewamy oliwą, mieszamy. Teraz na blaszce układamy plasterki ziemniaków jeden obok drugiego. Tak wyłożone chipsy oprószamy solą, przyprawą do grilla i bułka tartą. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem ok pół godziny – jednak trzeba ich pilnować i w międzyczasie zdejmować chipsy z brzegów blachy bo te pieką się szybciej. Artykuł
Dorota SmakujeZarówno w kuchni, jak i w innych częściach domu coraz częściej możemy spotkać się ze sprzętami smart. Jednym z nich jest inteligentna lodówka – co oferuje takie
Kuchnia MagdaLenyKostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników
Kuchnia MagdaLeny