tarta - 42848 przepisów (strona:506/2857)

Babka dyniowa z kremowym serkiem 42

gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni) 3/4 szklanki oleju  3 jajka 3/4 szklanki cukru POLEWA: 250 serka mascarpone 1 opakowanie białej czekolady do formy: masło i bułka tarta Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól,  W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche(...)składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę, na garnku ustawić metalową miskę z połamaną czekoladą i czekać mieszając delikatnie aż się rozpuści), zmiksować ciepłą

Smaczny zeszyt
Zapiekanka makaronowa z dynią 22

dynii ? 300 dkg makaronu kolanka ? 1/2 szklanki rodzynek ? 3 jajka ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki masła ? sól do smaku ? 1 łyżeczka cynamonu ? 2 łyżki cukru brązowego ? tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić(...)minut. ? Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z gruszkami 22

masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą

To co kocham
Krokiety mięsne z kapustą i pieczarkami 27

pieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Usmażyć naleśniki wg przepisu. ? Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo(...)Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć, aż cała woda odparuje. ? Zemleć w maszynce do mielenia o małych oczkach najpierw kapustę, pieczarki, na końcu kurczaka. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i zemleć, aż cała zawartość wyjdzie przez sitko. ? Masę wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. ? Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać

To co kocham
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 23

Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie

To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 27

farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można(...)garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. ? Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. ? Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei

To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 23

Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: ? 4 filety śledziowe w oleju ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajko ? 4 łyżki bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety śledziowe przekroić(...)wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. ? Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. ? Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju

To co kocham
Babka biszkoptowa z olejem 30

łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały   Wykonanie: – Białka ubić(...)powoli cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać. – Wbijać po jednym żółtku, następnie wlewać powoli olej. – Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną

To co kocham
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku 39

jajka – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka masła – łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – bułka tarta – masło do smażenia jajek – pomidorki koktajlowe   Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając, by nie połamać skorupki(...)musztardę, majonez, chrzan i posiekaną natkę pietruszki. – Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. – Masę jajeczną włożyć do skorupek, lekko ugnieść i docisnąć na talerzyku z bułką tartą. – Jajka smażyć na maśle, aż bułka uzyska złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło

To co kocham
Tradycyjne włoskie makarony - rodzaje i właściwości 37

Makaron jemy od wielu lat. Można go przyrządzić na różne sposoby. Warto jednak sięgać po makarony dobrej jakości, także te wytwarzane rzemieślniczo, by mieć pewność, że

Kuchnia MagdaLeny
Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego 121

proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki 1/3 słodkiej papryki 1/3 łyżeczki 1/3 suszonego oregano 1/2 łyżeczki 1/2 soli SOS POMIDOROWY 1/3 puszki 1/3 pomidorów cukier, pieprz i sól DODATKI tarty ser żółty kukurydza z puszki ananas z puszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SPÓD DO PIZZY Do miski przełóż 2 serki wiejskie, wbij jajka, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy(...)pieczenia","1\/3 \u0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki","1\/3 \u0142y\u017ceczki suszonego oregano","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","1\/3 puszki pomidor\u00f3w","cukier, pieprz i s\u00f3l","tarty ser \u017c\u00f3\u0142ty","kukurydza z puszki","ananas z puszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SP\u00d3D DO PIZZY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do miski prze\u0142\u00f3\u017c

ProstePesto.pl
Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono 93

nadzieniami. Mogą być również wypełnione kremem, owocami lub czekoladą, a ich małe rozmiary sprawiają, że są idealne na przyjęcia czy na słodką przekąskę do kawy. Innym pomysłem są mini tarty, które można wypełnić owocami, kremem lub czekoladą. Ciasto francuskie nadaje im chrupiącą konsystencję, która idealnie kontrastuje z delikatnym nadzieniem. Ciasto francuskie można również wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków(...)cienkie paski, posmarować oliwą, a następnie upiec w piekarniku, aż staną się chrupiące i złociste. Mogą być podawane solo lub jako dodatek do różnych sałatek czy dipów. Mini tarty z ciasta francuskiego – przekąska słodka lub słona, która może być wypełniona owocami, kremem lub serem. Ciasto francuskie nadaje im chrupiącą konsystencję, która idealnie kontrastuje z delikatnym nadzieniem. Croissanty

Via Gusto
Kwadratowa czy okrągła? Jaką zastawę stołową wybrać? 38

Obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni jest zastawa stołowa. Może być ona mniej lub bardziej rozbudowana, co należy dopasować do swoich potrzeb. A w jakim kształcie występuje? Przedstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Biały Lion z kawą inką 61

Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa

Kuchnia MagdaLeny
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – jak wybrać najlepszy? 34

Wyposażenie lokalu gastronomicznego musi być dostosowane do skali produkcji, jego zadaniem jest także ułatwianie pracy osobom zatrudnionym w kuchni. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, aby przygotować wysokiej

Kuchnia MagdaLeny