tarta - 42848 przepisów (strona:513/2857)

Fasolka szparagowa z boczkiem 69

często na FB pytania o proste, tanie i szybkie przepisy, najlepiej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które można szybko przygotować. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu, danie w 15 minut(...)kupienia tylko zielona, która jest dostępna cały rok. Często robię np. Makaron z krewetkami i fasolką szparagową.. Bo w prostocie tkwi jej siła Ostatnio zabrakło mi bułki tartej, a nie chciało mi się trzeć na tarce bułek, więc wymyśliłam, że zieloną fasolkę szparagową podam z boczkiem smażonym. Wystarczy pokroić drobno boczek i usmażyć na patelni. Ugotować fasolkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
mielone kotlety z ryżem na pikantnie... 52

Składniki: łopatka mielona 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram, olej do smażenia Ugotowany ryż wsypać do miski i dobrze wyrobić ręką z mięsem mielonym bułką tartą, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 33

więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi

Raj dla Podniebienia
Risotto z truflami 27

ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas(...)kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli wykładam dopiero na sam wierzch podanego dania. Smacznego! Artykuł Risotto z truflami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 36

śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli(...)masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto

Raj dla Podniebienia
soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką... 51

sztuki "M", cebula 1 sztuka większa, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, natka pietruszki posiekana 1 łyżka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Bułki moczyć w wodzie, gdy zmiękną odcisnąć z wody i do miski włożyć, dodać mieloną łopatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę(...)jajka, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, czosnek z praski wyciśnięty, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Formować kotlety z 2 cm grubości, kłaść na gorący olej i delikatnie spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz i smażyć nową porcję. Do usmażonych dodać pozostałe mielone kotlety i pod przykryciem na mniejszym

W Mojej Kuchni Lubię
Arancini z botwinką i młodym czosnkiem 52

młodym czosnkiem i fetą. Oryginalnie ta sycylijska przekąska nadziewana jest pomidorami i mozzarellą, ale moja wersja jest równie smaczna, polecam :) 10-11 sztuk: 200 g ryżu arborio 20 g tartego parmezanu 20 g masła sól do smaku jajko 0/5 szklanki bułki tartej nadzienie: 100 g botwinki 4-5 ząbków młodego czosnku (lub 1 zwykły) 1 łyżka soku(...)środku układamy łyżeczkę farszu oraz kosteczkę sera. Dokładamy nieco więcej ryżu, by stworzyć szczelną kulkę. Gdy wszystkie będą już uformowane, obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Olej nagrzewamy w garnku. Partiami smażymy arancini na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy pieprzem. Świetnie smakują ze świeżą surówką, mizerią lub sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego :) Artykuł Arancini z botwinką

Mienta blog
lekka zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami... 52

Składniki: mielone z indyka 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", kucharek 1,5 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, mąka pszenna 1 szklanka- do obtaczania woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziemniaki 5 sztuk, fasolka zielona mrożona 1 opakowanie(...)pęczka, sól 1 -2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek Mielone mięso z indyka dobrze ręką wyrobić z jakiem, kaszą manną, bułką tartą, cebulą drobno pokrojoną, kucharkiem, pieprzem mielonym, formować małe klopsiki i obtaczać w mące pszennej. Kotleciki wkładać do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, po wypłynięciu gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zraz obranej drogi 65

Kasza gryczana i chrzan, który jako dodatek, był bardzo chętnie używany w polskiej kuchni oraz botwinka, którą zebrałem razem z grzybami na działce :) Składniki: - boczniaki - kasza gryczana - botwinka - chrzan tarty Wykonanie: Płaty boczniaków układamy w żaroodpornym naczyniu i lekko podlewamy olejem. Na płaty kładziemy warstwę posiekanej botwinki. Następnie warstwa ugotowanej kaszy. Kolejna warstwa to chrzan tarty

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto migdałowe – prosty przepis 40

Dziś coś dla wielbicieli migdałów Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto migdałowe . Ja robię je od lat (przepis od znajomej) i zawsze smakuje równie pysznie. Odkąd można kupić gotowe tarte migdały, to ten przepis na ciasto wydaje się być jeszcze łatwiejszy. Kilka minut miksowania i gotowe. Polecam każdemu kto tak jak ja kocha delikatne, migdałowe wypieki Ciasto z migdałami(...)długo zachowuje świeżość, jeśli odpowiednio je przechowujemy (pod przykryciem). Składniki: 200 g masła lub  margaryny 180 g cukru 4 jajka M 100 g tartych migdałów 120 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki aromatu migdałowego w proszku (można zamienić np. na 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów lub ewentualnie kilka kropel olejku) Uwaga! Wszystkie składniki

Słodkie okruszki
Ciasto z rabarbarem 132

rabarbaru 4 jajka 130 g. masła 130 g. cukru 300 g. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: 1-2 łyżki cukru do posypania masło i bułka tarta do blaszki cukier puder do posypania Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno(...)resztę mąki z proszkiem i ponownie wymieszaj delikatnie. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszaj dobrze do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Wyrównaj wierzch, aa na nim poukładaj rabarbar pokrojony w ukośne kawałeczki. lekko wciśnij kawałki rabarbaru w ciasto. wierzch posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół

Delicious Place
Jak działa szynkowar? 54

Uwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z cukinii z serkiem i łososiem 50

Tarta z cukinii, łososia i serka ricotta idealna na brunch i przyjęcie gości. Artykuł Tarta z cukinii z serkiem i łososiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem 63

cukrem. Dodać trochę gorącego mleka, wymieszać i wlać do reszty mleka. Mieszając zagotować. Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć połowę ciasta, wygładzić. Ułożyć na nim rabarbar. Na rabarbarze rozłożyć budyń, uważając aby budyń nie dotykał do formy. Posypać orzechami włoskimi prażonymi. Przykryć pozostałym ciastem. Posmarować(...)opakowania budyniu bez cukru (u mnie jeden waniliowy, drugi z kawałkami malin), 5 łyżek cukru, orzechy : 100 g orzechów włoskich, 2 łyżki cukru, 1/2 białka, masło i bułka tarta do wysypania formy

królestwo garów
Kawowa krówka na biszkopcie 278

Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy

Kuchnia MagdaLeny