Składniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 3 sztuki prawdziwki 1 kg, woda 2 szklanki do sparzenia, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, natka(...)robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz. Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki
W Mojej Kuchni LubięMłoda kapustka z marchewką oraz koperkiem duszona na maśle i zagęszczona zasmażką z cebulą. Przygotowana według przepisu mojej mamy - stary i sprawdzony przepis. Gotowa w
Kuchnia MagdaLenySkładniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, tarta bułka 1 szklanka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba sos mięsny: łopatka bez kości 50 dag, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki większe, papryka 2 sztuki duże, przyprawa do gulaszu 1/2 opakowania, woda(...)tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki. Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony
W Mojej Kuchni Lubięminut. nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany(...)Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem, z listkami szałwii albo zrumieniona bułką tartą. Smacznego
Obiad gotowyPodkarpacia „Pro Carpathia”. Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka Składniki na 14 niewielkich kotlecików: 500 g bobu 500 g ziemniaków 1 średnia cebula, 2 jajka 1 łyżka bułki tartej + do panierowania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy. Jeśli jest dojrzały i duży(...)gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Również mielimy je w maszynce. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Łączymy ze sobą bób, ziemniaki, cebulkę, jajka, łyżkę bułki tartej i mąkę ziemniaczaną. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Masa na kotleciki jest dość wolna, dlatego często zwilżamy ręce wodą i formujemy niewielkie kotleciki o średnicy około 5 cm. Obtaczamy
Trzeci talerzDeser w pucharku z kakaową kruszonką, masą budyniową, frużeliną jabłko z mango oraz bitą śmietaną. Pyszne połączenie smaków, któremu to nie sposób się oprzeć... Na samym
Kuchnia MagdaLenyakurat taki makaron mieliśmy napoczęty w kuchennej szafce. Do samego sosu wystarczy cebula, por, śmietanka i oczywiście gwiazda główna czyli pierś kurczaka. Przygotowane danie możesz udekorować pomidorkami i tartym parmezanem, który nada wyrazistości i nieco koloru na naszym talerzu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Makaron(...)kurczakiem w minut, najszybszy pomysł na pyszny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u nas makaron z algami) pół szklanki różnokolorowych pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków tartego parmezanu SOS ŚMIETANOWY Z KURCZAKIEM 1 filet z piersi kurczaka 1 czerwona cebula 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietanki kremówki
ProstePesto.plCiasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną
Kuchnia MagdaLenyDobre śniadanie to podstawa, by zacząć dzień pełen energii i z pozytywnym nastawieniem. Mnóstwo różnorodnych przepisów na pyszne śniadania możemy znaleźć na stronie Przepisy.pl , na którą
Kuchnia MagdaLenyPraca w kuchni - przygotowywanie posiłków, ulepszanie ich, tworzenie nowych przepisów - to wszystko może być szalenie satysfakcjonującym działaniem. W końcu kuchnia jest prawdziwym sercem domu. Dlatego warto
Kuchnia MagdaLenymakarony warzywne, tu znajdziesz kilka przepisów . Nie tylko na zucchini:) Przepis na kurczaka margherita ze spaghetti z cukini wzorowaliśmy na Lecremedelacrumb.com Szklanki: Podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka tartej mozzarelli 2 łyżki przyprawy włoskiej (przepis znajdziesz tutaj ) lub łyżka oregano i łyżka tymianku Garść pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie Sól Pieprz Olej do smażenia Pesto Garść rukoli 1/2 szklanki(...)nasion słonecznika 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki oleju Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Osusz mięso, każdy filet przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz, dopraw przyprawą włoską. Odstaw. Krok 2 Zrób pesto. Przełóż do miksera nasiona słonecznika. Miksuj na proszek. Dodaj parmezan, sok z cytryny, rukolę, olej. Zmiksuj. Rozrzedź pesto wodą
Niedzielny kucharzSkładniki: ryba karaś świeża 4 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 litra, mąka pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 2 łyżeczki Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski), po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną(...)wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni. Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa - świeża ryba karaś
W Mojej Kuchni Lubięciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy z rabarbarem Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem Rustykalna tarta z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Odwrócone ciasto rabarbarowe Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym Tarta z rabarbarem Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem i bezą
Obiad gotowyBiałe szparagi według Jarzynovej – smażone szparagi, podane z pomarańczowym sosem Beurre Blanc Jak przygotowujecie i serwujecie białe szparagi? U mnie najczęściej obgotowane w wodzie i podane z bułką tartą przyrumienioną na maśle. Wszystkim smakowały takie szparagi z bułką tartą i nie było powodów, żeby to zmieniać. Pewnie byłoby tak do tej pory gdybym nie zobaczyła
Tajemnice Smaku