tarta - 42848 przepisów (strona:523/2857)

Desery z grilla? Czemu nie! 56

Na grillu zazwyczaj przygotowujemy dania wytrawne – mięsa, ryby, warzywa. Są jednak na rynku grille, które pozwalają nam zrobić z ich pomocą nie tylko typowe dania, jak

Kuchnia MagdaLeny
pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 64

sztuki kasza gryczana 3 szklanki, woda 3 litry kapusta biała 2 główki duże, olej rzepakowy 2 łyżki pieczarki 50 dag, papryczka ostra 1 sztuka mała, jajka 2 sztuki "L", tarta bułka 3/4 szklanki, sól - ile potrzeba sos: wywar około 2 szklanki, woda 1 litr, kostka rosołowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody(...)wodzie z olejem rzepakowym ( lepiej liście schodzą z główki ), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami, tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki. Na dnie dwóch brytfanek ( na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec ) położyć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka brokułowa z wędzonym kurczakiem 111

Ulubiony przez Was Ebook to "Sałatki na każdą okazję" - najwięcej sprzedanych egzemplarzy - za co serdecznie Wam dziękuję, że doceniacie moją pracę ❤  Kto jeszcze nie

Kuchnia MagdaLeny
smaczne kotlety jajeczno-szpinakowe... 97

Składniki: jajka 20 sztuk "M", cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, szpinak odmrożony 1 opakowanie, tarta bułka 2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Jajka ugotować w osolonej wodzie ( lepiej się obierają ) na twardo, ostudzić(...)czosnkiem na złoto, dodać odmrożony na sitku szpinak i podsmażać do odparowania płynu mieszając na średnim ogniu, wystudzić.   Obrane jajka zetrzeć na kratce do jajek, dodać szpinak, tartą bułkę, jajko, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka i wszystko dobrze, szybko wyrobić i od razu smażyć.   Na gorący olej kłaść kotlety nie za grube, lekko na patelni

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto budyniowe z truskawkami 69

Budyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami

Kuchnia MagdaLeny
fasola Jaś z kiełbasą, pomidorami i kotletem mielonym... 91

liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka łopatka mielona 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 3 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 6 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku(...)wodzie całą noc, wlać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować w szybkowarze 40 minut. Mięso mielone dobrze wyrobić jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, posiekaną cebulą, kucharkiem, pieprzem mielonym. Formować nie duże kotlety, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, usmażone wyłożyć na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Zakręcone drożdżówki z jagodami 102

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką 62

prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko).         Ile smażyć kotlety mielone z indyka .  Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone(...)dokładnie wyrobić. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek mleka pozostałego po moczeniu bułeczki. Krok 3. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje mięsa mielonego, uformować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażyć na średnio gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kotlety przykryć i odstawić na kilka minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły. Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
smaczne i chrupiące placki ziemniaczane z grzybami... 84

Składniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 3 sztuki prawdziwki 1 kg, woda 2 szklanki do sparzenia, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, natka(...)robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz. Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta duszona na maśle 68

Młoda kapustka z marchewką oraz koperkiem duszona na maśle i zagęszczona zasmażką z cebulą.  Przygotowana według przepisu mojej mamy - stary i sprawdzony przepis. Gotowa w

Kuchnia MagdaLeny
pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z sosem mięsnym... 64

Składniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, tarta bułka 1 szklanka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba sos mięsny: łopatka bez kości 50 dag, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki większe, papryka 2 sztuki duże, przyprawa do gulaszu 1/2 opakowania, woda(...)tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki. Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z bobem 75

minut.  nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany(...)Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem, z listkami szałwii albo zrumieniona bułką tartą.  Smacznego

Obiad gotowy
Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka 55

Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kotlety z bobu i ziemniaków – kuchnia podkarpacka Składniki na 14 niewielkich kotlecików: 500 g bobu 500 g ziemniaków 1 średnia cebula, 2 jajka 1 łyżka bułki tartej + do panierowania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy. Jeśli jest dojrzały i duży(...)gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Również mielimy je w maszynce. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Łączymy ze sobą bób, ziemniaki, cebulkę, jajka, łyżkę bułki tartej i mąkę ziemniaczaną. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Masa na kotleciki jest dość wolna, dlatego często zwilżamy ręce wodą i formujemy niewielkie kotleciki o średnicy około 5 cm. Obtaczamy

Trzeci talerz