tarta - 42848 przepisów (strona:517/2857)

Babka cytrynowa 110

szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna ( otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem(...)miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję, dodaję sok i skórkę z cytryny, mieszam.  Masę przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.  Ostudzoną babkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior smażony w panierce 43

Pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania, czyli kalafior w panierce. Różyczki kalafiora gotujemy, a następnie smażymy na rumiano w pysznej panierce z jajka i bułki tartej. Kalafior w smażonej odsłonie, chrupki nawet na drugi dzień. Składniki: 1 kalafior 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mleka szczypta soli olej Sposób przygotowania: Krok(...)może być zbyt miękki.  Krok 2 Ugotowany kalafior ostudzić. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli. Krok 3 Różyczki kalafiora zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia. Smacznego

Z notatnika
pyszne kotlety jajeczne... 75

Składniki: jajka 20 sztuk "M", bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru, jajka 3 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, mąka 1 szklanka do obtaczania, smalec 1/2 kostki do smażenia Jajka ugotowane(...)kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać. Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić. Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety jajeczne 51

danie. Podstawą kotletów jajecznych są ugotowane na twardo jajka, połączone ze świeżym jajkiem oraz przyprawami. Z tak przygotowanej masy jajecznej formowane są małe kotleciki, które obtacza się w bułce tartej i smaży na maśle lub oleju. Kotlety jajeczne to danie, które sprawdza się podane na śniadanie , obiad oraz podwieczorek. Jeśli nie próbowałeś jeszcze tych prostych kotletów, polecam poniższy przepis(...)MeCooks Kotlety z jajek Składniki na kotlety jajeczne. 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1/2 łyżeczka ziół włoskich 1/2 łyżeczka suszonej natki pietruszki Jak zrobić kotlety jajeczne. Ugotowane na twardo jajka zmiksować, drobno posiekać bądź przepuścić przez maszynkę. Kolejno, przełożyć

MeCooks
Zupa chrzanowa 65

ząbki czosnku  1 Jabłko Grójeckie  600 g ziemniaków 1-2 łyżki oleju lub masła do smażenia około 1,5 litra wody lub bulionu 3 łyżki tartego chrzanu ze słoika albo świeżego, 4-5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka majeranku. sól i pieprz do smaku  po 1 jajku na twardo do każdej porcji  Jeśli nie masz(...)p.n.e. Korzeń był używany jako przyprawa do mięs w Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Chrzan tradycyjnie był używany przez Żydów z Europy Wschodniej w Sederach Paschalnych. Sos chrzanowy z tartego korzenia chrzanu i śmietany jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. W Wielkiej Brytanii bardzo lubiana jest również musztarda Tewkesbury, mieszanka musztardy i tartego chrzanu, pierwotnie stworzona jeszcze

Cztery Fajery
Pasztet domowy smakuje każdemu 66

liść laurowy. Wszystkie składniki gotuje się do miękkości. Warto zachować wywar, żeby kontrolować gęstość pasztetu. Składniki są przepuszczane przez maszynkę, a do zmielonej masy dodaje się jajko i bułkę tartą. Pasztet domowy piecze się w blaszkach posmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Z czym podawać pasztet domowy? Pasztet

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!