tarta - 42848 przepisów (strona:516/2857)

Wielkanocna babka z czekoladą 53

Składniki 180 g cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 g maślanki 2 szklanki mąki tortowej 50 g czekolady  1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo : masło i bułka tarta do natłuszczenia foremki  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka wbijamy do miski i ubijamy za pomocą miksera. Gdy otrzymamy puszystą masę, należy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać(...)olej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy w kosteczkę i wsypujemy do masy. Foremkę na babkę wielkanocną natłuszczamy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Masę na babkę przekładamy do foremki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wielkanocna babka

Przepiski.pl
Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców 44

kaszy jaglanej 2 średnie kalarepy (z liśćmi) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta) 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz Sos z nerkowców: 2 szklanki mleka z nerkowców 1 średnia cebula 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego czosnku(...)odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć. Sos z nerkowców

Oryginalny smak
Babka Zebra 65

pszennej 250 g cukru 5 jajek 150 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki masła do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą(...)jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego

Danka Pichci
Babka drożdżowa pomarańczowa 53

soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz : 120 ml soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka(...)zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 - 4 łyżki mąki i letni sok pomarańczowy. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą

królestwo garów
Arancini 58

groszku, ser mozzarella bądź inny ser oraz warzywa z serem na przykład grzyby lub bakłażan. Po połączeniu ryżu z nadzieniem i uformowaniu w kulkę, arancini obtacza się w bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Kulki ryżowe arancini najlepiej smakują podane na ciepło. Można podać je bezpośrednio po usmażeniu bądź odgrzać w piekarniku po kilku godzinach od przygotowania. Arancini(...)Parmezan 1/4 łyżeczka soli 1 łyżka masła Dodatkowo: olej do smażenia 8 kulek mini mozzarelli 8 łyżeczek sosu pomidorowego 2 jajka 3-4 łyżki mąki 7-8 łyżek bułki tartej Jak zrobić arancini. Na patelnię włożyć drobno krojoną cebulę wraz z masłem i oliwą. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Następnie, dodać ryż, zwiększyć ogień na średni

MeCooks
soczyste piersi kurczaka z patelni... 59

olej rzepakowy 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, tymianek 2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje, dłonią(...)drobiu pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny, porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny. Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką. Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich 50

drugie życie. Kotleciki będą idealne! Jeśli już macie farsz, to właściwie wszystko jest już gotowe. Jak zrobić kotlety z farszu do pierogów? Składniki: - farsz pozostały po ruskich pierogach - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - parmezan lub pecorino - jajka - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie siekana drobno natka pietruszki Kotleciki z farszu do pierogów ruskich Uformuj z farszu kulki(...)jednakowej wielkości, możesz dołożyć parmezanu, siekanej pietruszki, jak wolisz i odłóż na bok. W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajo z solą, pieprzem, do drugiego wsyp bułkę tartą. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Każdą kulkę spłaszcz wilgotnymi dłońmi i zamocz w jaju, a następnie obtocz w bułce. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Idealnie smakują solo, ale również

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 59

łyżeczki proszku do pieczenia pół puszki  masy krówkowej od HELIO ( 20 dag ) 10 dag  skórki pomarańczowej od HELIO   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji   Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru     Wykonanie pysznej babki:   1. Masło(...)dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika

Izabelawkuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 30

więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi

Raj dla Podniebienia
Risotto z truflami 36

ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas(...)kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli wykładam dopiero na sam wierzch podanego dania. Smacznego! Artykuł Risotto z truflami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 37

śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli(...)masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto

Raj dla Podniebienia
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 75

Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w

Kuchnia MagdaLeny