walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gramów sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz(...)marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło ścieramy ręcznie lub z pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Fleksitarianizm.plmożesz wzbogacić dodając inne warzywa, np. posiekaną czerwoną cebulę, kosteczki ugotowanych (lub pieczonych ) buraków, kukurydzę, fasolkę szparagową .. Aby sałatka była bardziej pożywna dodaj sery typu mozzarella (posiekana, kulki lub tarta), tarty parmezan lub posiekana feta. Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, na imprezę lub dodatek do kanapek bądź obiadu, np. do faszerowanych papryk
Zasmakuj Kuchnisztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, twaróg półtłusty 250 gram kostka olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba, tarta bułka do posypania - ile potrzeba Do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, zmiksować w dzbanku na dość lejące ciasto, wylać(...)rulon podwijając brzegi do środka, aby farsz nie wypadał. Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, naleśniki układać na blaszce, posmarować olejem rzepakowym z wierzchu. Posmarowane naleśniki posypać tartą bułką. Zapiec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 12-15 minut, podawać np. z barszczem czerwonym do picia lub ulubionymi sosami lub same zjeść, i na ciepło
W Mojej Kuchni Lubiękoniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut. Sprawdź też inne przepisy na łatwe ciasta z owocami: Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką Rustykalna tarta z wiśniami
Na-talerzu.plpraskę czosnek, suszone pomidory pokrojone w paski oraz oregano i chwilę podsmażać uważając aby czosnek się nie przypalił. Na patelnię wlać bulion drobiowy lub wodę i śmietanę. Następnie dodać tarty parmezan i na delikatnym ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz(...)praskę czosnek, suszone pomidory pokrojone w paski oraz oregano i chwilę podsmażać uważając aby czosnek się nie przypalił. Na patelnię wlać bulion drobiowy lub wodę i śmietanę. Następnie dodać tarty parmezan i na delikatnym ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz
ememe kitchenkilka pysznych inspiracji na dania z wiśniami: Sernik z frużeliną wiśniową Ciasto kostka wiśniowa – ciasto z bitą śmietaną i wiśniami Ciasto z wiśniami i bezą Razowe Sernikobrownie z wiśniami Tarta z jagodami, wiśniami i migdałami pod pierzynką piany Tarta jabłkowo – wiśniowa z płatkami róży Kruche z wiśniami – przepis + film Wiśnie pod kruszonką z imbirową nutą
Dorota SmakujeCukinia smażona w chrupiącej panierce Cukinia smażona w panierce z serem i bułką tartą. Cukinia jak frytki czyli paluszki z cukinii, cukinia w cieście te proste i szybkie przepisy już były. Czy cukinię przed smażeniem trzeba solić? Cukinia smażona na patelni jako dodatek lub danie główne. Cukinia smażona bez panierki czy w panierce? Najlepsza cukinia bez panierki smażona(...)Zapraszam na przepis 🙂 Cukinia smażona w panierce przepis jak zrobić młoda cukinia (około 30 cm) 2 sztuki Panierka do cukinii jajka 4 sztuki bułka tarta mąka czarny pieprz
Dieta moja pasjaskóry i kości 3 ogórki konserwowe 1 duża cebula 3 różnokolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona) 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (kulka) 250 g tartej mozzarelli granulowany czosnek szczypta curry szczypta imbiru sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy ze szczyptą curry. Ogórki konserwowe kroimy na plasterki(...)mięso straci różowy kolor dodajmy pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Następnie dodajemy słodką śmietankę. Gotujmy aż do lekkiego zredukowania płynu. Warstwę ogórków posypujemy mniej więcej połową tartej mozzarelli. Rozkładamy porwaną w dłoniach na mniejsze kawałki mozzarellę z zalewy. Następnie wykładamy kurczaka z warzywami (u mnie śmietanka słabo się zredukowała, wyłożyłam więc warzywa z kurczakiem, a następnie redukowałam
Smaki Na TalerzuSkładniki: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "L", tarta bułka 1 szklanka, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka większa, papryka 1 sztuka duża, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - do obtaczania, olej rzepakowy - do smażenia Cebulę i paprykę bez gniazdka nasiennego pokroić w małą kosteczkę i na oleju podsmażyć(...)złocisty kolor cebuli, wystudzić. Do miski dać mieloną łopatkę, kucharek, pieprz mielony, jajka, cebulę z papryką, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Formować zwilżonymi w wodzie zimnej rękoma okrągłe i nie duże kulki, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej, trochę je spłaszczyć widelcem. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (duży
W Mojej Kuchni Lubięsmaczne. Polecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej bułka tarta do posypki pieprz i sól szczypiorek olej lub oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe masło roztapiamy na patelni(...)udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety jaglane. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju. Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej
Fleksitarianizm.plsamo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek startego sera żółtego sól i pieprz bułka tarta do panierki oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je na parze (15 minut(...)soląc wodę (1 łyżeczka). W tym czasie gotowania trzemy ser. Ostudzony kalafior gnieciemy nożem. Razem z ostudzoną jaglanką wrzucamy do jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość. Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony
Fleksitarianizm.plczęsto na FB pytania o proste, tanie i szybkie przepisy, najlepiej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które można szybko przygotować. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu, danie w 15 minut(...)kupienia tylko zielona, która jest dostępna cały rok. Często robię np. Makaron z krewetkami i fasolką szparagową.. Bo w prostocie tkwi jej siła Ostatnio zabrakło mi bułki tartej, a nie chciało mi się trzeć na tarce bułek, więc wymyśliłam, że zieloną fasolkę szparagową podam z boczkiem smażonym. Wystarczy pokroić drobno boczek i usmażyć na patelni. Ugotować fasolkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: łopatka mielona 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram, olej do smażenia Ugotowany ryż wsypać do miski i dobrze wyrobić ręką z mięsem mielonym bułką tartą, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą
W Mojej Kuchni Lubięwięcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi
Raj dla Podniebieniaryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas(...)kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli wykładam dopiero na sam wierzch podanego dania. Smacznego! Artykuł Risotto z truflami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia