tarta - 42848 przepisów (strona:507/2857)

Zdrowe przekąski – małe kroki do zdrowej diety 62

Co najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowo-miętowy 261

Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych.  Tort

Kuchnia MagdaLeny
pyszne kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim... 46

bułka pszenna 1 sztuka + zimna woda do moczenia, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 12% 100 gram, czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżeczki, tarta bułka 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/4 kostki Do mielonej łopatki dodać posiekaną cebulę, jajka, kucharka, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, gęstą śmietanę, tartą bułkę i bułkę wymoczoną w wodzie i z wody odciśniętą, wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę. Na patelni mocno rozgrzać/stopić smalec. Formować nie duże i nie grube kotlety dłońmi zwilżonymi w wodzie, kotlety obtaczać w mące i kłaść na smalec, na rumiano z każdej strony smażyć na średnim ogniu. Patelnię nakryć przykrywką lub talerzem

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti Carbonara 38

się i u Ciebie i będziesz cieszyć się smakiem najlepszej carbonary. Na 3-4 osoby: około 300 g makaronu spaghetti 4 żółtka 100 g boczku lub pancetty 2 łyżki tartego parmezanu + opcjonalnie, do posypania sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Wysmażamy na chrupko (ja daję na zimną patelnię i dopiero podgrzewam). Po usmażeniu boczku(...)włożę makaron do wody . Żółtka mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do nich 3-4 łyżki wody spod makaronu ( daję bezpośrednio z garnka, pod koniec gotowania makaronu ) oraz około 2 łyżki tartego parmezanu, mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i/lub pieprzu. Na patelnię z boczkiem wykładamy odcedzony, gorący makaron. Po około 1-2 minutach zalewamy całość żółtkami. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze

Smaki Na Talerzu
5 efektownych pomysłów na udekorowanie tortu. Sprawdź! 53

Tort zazwyczaj przygotowuje się na specjalne okazje, takie, jak różne rocznice czy urodziny. Osobie, która go piecze najczęściej zależy na tym, aby był pyszny, a przy

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijny barszcz czerwony 57

Przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciekawe sposoby na wykorzystanie kawy w kuchni: desery, przetwory i dania główne 45

Picie kawy rano to nic niezwykłego. Większość z nas chętnie sięga po kubek tego gorącego napoju zaraz po przebudzeniu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne

Kuchnia MagdaLeny
Piernik kawowy z powidłami 43

Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie

Kuchnia MagdaLeny
pyszne kotlety ryżowe ze szpinakiem i przyprawą do grilla... 42

sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną(...)papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku) , wystudzić na patelni. Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką. Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny Quiche 222

Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik  lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając(...)smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól

Leśny Zakątek
Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem 328

Sernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4

Kuchnia MagdaLeny
Gorące napoje w sam raz na świąteczny wieczór 53

Najważniejszym elementem świątecznego wieczoru jest oczywiście kolacja, jednakże co po niej? Gdy emocje nieco opadną, każdy z domowników otrzyma już swój wymarzony prezent, można w końcu

Kuchnia MagdaLeny
Prosty produkt o wielu właściwościach - serek wiejski, jako stały bywalec naszej lodówki 48

Istnieje kilka produktów spożywczych, których tak naprawdę nie sposób nie lubić. Rzadko kiedy słyszymy przecież, że ktoś nie lubi pizzy, czy czekolady. Podobnie jest w przypadku

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczny torcik makowy z wiśniami 51

Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka

Kuchnia MagdaLeny
Piec do pizzy jak wybrać? - na te parametry powinieneś zwrócić uwagę! 43

Piece do pizzy różnią się między sobą pod względem gabarytów, rodzaju zasilania, ilości i wielkości komór oraz wydajności i mocy. Zależnie od modelu mogą też posiadać

Kuchnia MagdaLeny