tarta - 42848 przepisów (strona:507/2857)

Pulpety w sosie koperkowym z fasolką szparagową 70

lata w kuchni. Proste danie podane z żółtą fasolką szparagową sprawia, że na chwilę przenosimy się do wakacji. Pulpeciki: - 50 dag mięsa mielonego - 1 jako  - 5 łyżek bułki tartej - 1 duża cebula drobno pokrojona - sól, pieprz Sos: - woda - 1 łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego  - 100 ml słodkiej śmietany  Dodatkowo: - 40 dag fasoli(...)szparagowej żółtej, świeżej lub mrożonej  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajo, drobno pokrojoną cebulę i ok. 3 łyżek bułki tartej. Dokładnie mieszamy o formujemy małe pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano mięso. 2. Obsmażone na złoty kolor pulpety podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy

Apetyczna babeczka
Drożdżowa babka makowa. 176

Masa makowa: 400 g maku 500 ml mleka 100 g orzechow 100 g rodzynek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać(...)stolnice i cienko rozwałkować i wyłożyć na nim warstwę masy makowej. Następnie zwinąć w rulon, zlepić brzegi i przełożyć do głębokiej keksówki posmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto najlepiej ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce

Pani M - kuchnia smakowita
Krokiety Z Pieczarkami I Kurczakiem 49

pieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku około 200 g piersi kurczaka posiekanej na małą kostkę sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko  2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek, przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki(...)Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć z każdej strony. Smacznego !! Ps. zamiast piersi z kurczaka można użyć mielonego mięsa drobiowego

Gotowanie...to proste !
Wiśniowa kora dębu 52

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, w wersji oryginalnej, tej najbardziej znanej z brzoskwiniami jest już na moim blogu → KORA DĘBU Tym razem wykonałam to

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska 63

degustacji! Serdecznie zapraszam Pieczeń Rzymską.            Składniki: 500g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sol, pieprz     Przygotowanie:     Marchew(...)trzemy na tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kostkę pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju ( około 5 łyżek ). Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy (10x20) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-45 minut

R'n'G Kitchen
Kolorowa zupa z kurczakiem 148

Apetyczna zupka pełna kolorów i warzyw. Składa się z fileta z kurczaka oraz warzyw takich jak: seler naciowy, marchewka, kukurydza, groszek zielony oraz pomidory. Smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Ciasta z jesiennych owoców 55

Sprzyjają temu nie tylko długie wieczory, ale i ogromny wybór owoców, które doskonale sprawdzą się jako baza do ciast. Co szczególnie warto upiec w tym sezonie? Podpowiadamy!   Tarta ze śliwkami    Śliwki to jeden z symboli jesieni. Większość z nas wykorzystuje je w tym okresie do przygotowania smacznych knedli, jednak świetnym pomysłem będzie także tarta ze śliwkami. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy.  Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko  Składniki na nadzienie: 700 g śliwek, 1-2 łyżki cukru   Składniki na kruszonkę: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła   Sposób przygotowania:  Pierwszym etapem

Smaki Na Talerzu
Zapiekane naleśniki mięsno-serowe 49

gouda lub morskiego 50g sera mozzarella w wiórkach/kosteczce po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego i słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki łyżka oleju rzepakowego 7 łyżek bułki tartej żółtko wymieszane z 100ml mleka do polania naleśników na wierzchu Robimy! Mięso mielone przesmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Około 10 minut. Dorzucamy do naszego mięsa mielonego 200g sera, 5 łyżek(...)bułki tartej i mieszamy całość. Przyprawiamy. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rolujemy. Układamy rolki obok siebie w brytfance, smarujemy lekko pędzelkiem, rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy mozzarellą i 2 łyżkami pozostałej bułki tartej. Zapiekamy 15 minut, aż ciasto stanie się chrupkie, a ser rozpuści. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zapiekane

Latosiowydom
Pieczone pulpeciki drobiowe z cukinią 120

marudzenia. Przepis na inne pulpety z piekarnika znajdziesz TU . Składniki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 1/2 małej cukinii 1/2 cebuli sól, pieprz 1 małe jajko ok. 2 łyżek bułki tartej   Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso przełożyć do miski, dodać ostudzoną cebulę, startą cukinię (w razie potrzeby(...)odsączyć z nadmiaru wody), dodać jajko i wymieszać. W zależności od wilgotności masy można dodać ok. 2 łyżek bułki tartej, ale nie zawsze jest to konieczne. Dobrze wyrobić mięsną masę. Bez problemu można wykonać te pulpeciki również bez dodatku jajka i bułki tartej, a dodać więcej cukinii. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi

Pasja Smaku
Ciasto czekoladowe z winem i owocami 48

owocami : figami lub śliwkami. Dzięki zawartości czerwonego wina oraz kakao ma bardzo ciemny kolor. Formę do ciasta (np. tortownica o średnicy - 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Przygotować owoce: śliwki (500 g) przekroić na połówki wyjmując przy okazji pestki, Figi (5 – 6 sztuk) pokroić(...)łyżeczka do kawy cynamonu, 1 łyżeczka do kawy soli, 300 ml czerwonego półwytrawnego wina, 2 jajka, 100 g orzechów włoskich, owoce: figi lub śliwki, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy

królestwo garów
Polpette di polo Jamiego Oliviera 44

lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa (mniej więcej 3 nogi z kurczaka, ugotowane z warzywami) 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku(...)cebula 1 liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij

Niedzielny kucharz
Tarta z gruszkami z masą marcepanowo - sernikową! 51

Najlepsze ciasto z gruszkami !  TARTA Z GRUSZKAMI! Krzysiek kocha to ciasto i moim zdaniem, jest to najsmaczniejsze ciacho, jakie robię jesienią. Idealne kruche ciasto, soczyste i mokre gruszki i obłędna masa o smaku marcepanu i sernika. POLECAM! SKŁADNIKI  TARTA : 400 G MĄKI PSZENNEJ UNIWERSALNEJ 4  ŻÓŁTKA 200 G MASŁA/ MIXU 100 G CUKRU

SMYKWKUCHNI
pyszne kotlety mielone z marynowaną papryką... 54

Składniki: świeża mielona łopatka wieprzowa 75 dag, bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, papryka marynowana pokrojona w kostkę 1 szklanka, mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka, smalec 1/2 kostki Do miski włożyć mielone mięso ze świeżej(...)łopatki wieprzowej, jajka, bułkę odciśniętą z wody, bułkę tartą, posiekaną cebulę kucharka, pieprz mielony, pokrojoną drobno marynowaną paprykę, wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Formować nie za grube i duże okrągłe kotlety, obtaczać je w mące pszennej. Kłaść na gorący smalec na patelni, delikatnie je spłaszczyć widelcem. Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 38

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   wp_ad_   Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag. pieczarek 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie:   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub można ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Pieczarki trzemy na tarce o grubych(...)składniki się połączyły. Jeżeli jest zbyt lepkie podsypujemy mąką. Bierzemy trochę masy ziemniaczanej na rękę ,rozpłaszczamy na dłoni , dodać farszu i zlepić w kulkę. Formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron ,do uzyskania złotego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pieczeń z mielonego z makaronem 86

taki pomysł na obiad. Z pewnością członkowie rodziny będą zaskoczeni gdy na talerzu zobaczą pieczeń ze spaghetti, ale myślę, że po spróbowaniu nikt nie będzie narzekać Do środka, zamiast tartego parmezanu, można użyć innego żółtego sera. Przygotowanie takiego mięsa nie jest trudne i z pewnością każdy, kto robił już pieczeń z mięsa mielonego sobie z nim poradzi. Najbardziej żmudną(...)łopatki wp 1 duża cebula 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki granulowany czosnek majeranek sól, pieprz garść tartego parmezanu Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty kurkumy. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kajzerkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy

Smaki Na Talerzu